foto1
foto1
foto1
foto1
foto1

Monumentendagen binnen Meierijstad

logo tvschijndelMeierijstad - Aanstaande zaterdag 8 en zondag 9 september vinden de Nationale Monumentendagen plaats die dit jaar als thema heeft 'In Europa'. Binnen Meierijstad zijn er een aantal monumenten te bezoeken. Wij hebben een overzicht gemaakt met behulp van de informatie die TVSchijndel zelf en van de gemeente hebben ontvangen. In Schijndel wordt er door de Stichting Smitsorgel Heilige Servatiuskerk op zaterdag 8 september een middagprogramma georganiseerd voor belangstellenden. Van 12.00 tot 17.00 uur zijn de kerkdeuren geopend voor publiek. Henk Beijers zal ieder heel uur een rondleiding geven voor belangstellenden. Hieronder vindt u een overzicht van alle locaties binnen Meierijstad waarbij Eerde het meest uitgebreide programma heeft.

Heilige Servatiuskerk Schijndel zaterdag 8 september
12.00 en 13.00 uur Rondleidingen Henk Beijers; organist Ton Nagel.
14.00, 15.00 en 16.00 uur Rondleidingen Henk Beijers; organist Rice Alessie; beiaardier Gildas Delaporte
17.00 uur Sluiting kerk

Erp
In het weekend van 8 en 9 september zijn de landelijke Open Monumentendagen. Heemkundekring Erthepe doet daaraan mee en besteedt dan speciale aandacht aan twee monumentale locaties in Erp: de Sint-Servatiuskerk, een rijksmonument, en de museale hoek op de begraafplaats in Erp. Vanuit het Raadhuis vertrekken op zondagmiddag 9 september tussen 13.00-17.00 uur enkele keren rondleidingen naar de kerk en de begraafplaats.

Veghel
De Lambertuskerk is op zaterdag 8 september open voor bezichtiging tijdens de Open Monumentendagen. Bezoekers zijn van harte welkom tussen 11.00 uur en 16.00 uur. Er is ook een kleine expositie van religieuze voorwerpen zoals een monstrans, diverse kelken en de bisschopsmijter van Mgr. Th. van den Tillaart.

Sint-Oedenrode
Sint-Martinuskerk, zondag 9 september bezoek aan kerk, orgel en toren, van 14.00-16.30.

Eerde
In Eerde is sprake van een uitgebreid programma op zowel 9 september (monumentendag) als 16 september (herdenking Market Garden).
Programma zondag 9 september 2018
Onthulling attentietegels: 11.00 uur (kerkplein Esdonkstraat)
In samenwerking met de Heemkunde Kring Vehchele zijn in 2018 op 5 verschillende plaatsen in Eerde attentietegels gelegd. Eén van deze tegels ligt nabij het kerkplein en zal door burgemeester Van Rooij van Meierijstad worden onthuld.
Feestelijke bijeenkomst: 11.15 uur (kerk Esdonkstraat)
In de Eerdse kerk vindt een feestelijke bijeenkomst plaats over het leven van Bernard van Dam en pastoor Willenborg. Hieraan wordt o.a. medewerking verleend door Eerdse verenigingen die een binding hadden met genoemde personen.
Een bijzonder onderdeel van deze feestelijke bijeenkomst is een lezing van cultuurhistoricus Gerard Rooijakkers over Bernard van Dam.
Toelichting op de eerder onthulde attentietegels: Deze toelichting wordt tijdens de feestelijke bijeenkomst verzorgd door Rolf Vonk van Heemkunde Kring Vehchele. Hij is zeer nauw betrokken bij de realisering van de attentietegels.
Tentoonstelling: 13.30 – 17.00 uur
Na de feestelijke bijeenkomst is er voor bezoekers gelegenheid om de tentoonstelling in de kerk te bezoeken (o.a. schilderijen pastoor Willenborg, film over het leven van pastoor Willenborg, tekeningen, publicaties en boeken van Bernard van Dam). Deze tentoonstelling is ook op 16 september 2018 van 11.00-16.00 uur te bezoeken.
Film pastoor Willenborg: 13.30 – 17.00 uur
De familie Willenborg heeft een film gemaakt om het leven van hun ‘heeroom’ in beeld te brengen. Deze film is te zien in ’t Patronaat (Esdonkstraat 4, Eerde). Ook bereikbaar via de kerk. Deze film wordt ook vertoond op zondag 16 september van 11.00-16.00 uur.
Wandelroute: 13.30 – 17.00 uur
Voor deze dag is een wandelroute samengesteld. Deze wandelroute voert de bezoeker langs de attentietegels en locaties die een relatie hebben met Bernard van Dam en pastoor Willenborg. Deze wandelroute is te verkrijgen in de kerk en bij de Sint Antoniusmolen aan het Zandvliet.
Openstelling Sint Antoniusmolen (Monumentendag): 11.00 – 17.00 uur
Op deze dag is ook de Eerdse Sint Antoniusmolen open voor bezichtiging. De molen die eens in het bezit was van de familie Van Dam. Dit geldt zowel voor 9 als 16 september 2018. Het Geronimomuseum is op deze dagen ook geopend. Op 9 september zullen vrijwilligers van de Eerdse molen op bepaalde tijdstippen vertellen over de geschiedenis van de molen. Dit combineert goed met bovengenoemde wandelroute.
Openstelling Eerdse kerk (Monumentendag): 13.30 – 17.00 uur
De Stichting Vrienden van de Eerdse Kerk heeft als doelstelling: het behoud van de Eerdse Kerk en het bijbehorende patronaatsgebouw. Dit doel wil men bereiken door het inzamelen van de benodigde middelen en het vinden van een goede herbestemming voor de gebouwen. Er vinden ook orgelconcertjes plaats. De stichting wil op deze dag aandacht vragen voor het behoud van hèt beeldbepalende gebouw.
openmonumentendag

De Nachtegaal

Klik > website

Klik > Website

Dennis van der Ven

Klik > website

Klik > Website

De Verfzaak

Klik > website

Klik > Website

PLUS

Klik > website

Klik > Website

The Social Club

Klik > website

Klik > Website

Mutsaars

Klik > website

Klik > Website

De Hoevenbraak

Klik > website

Klik > Website

Woonwinkel

Klik > website

Klik > Website

Scootmobielen Veghel

Klik > website

Klik > Website

Bloemboetiek

Klik > website

Klik > Website

De Beddenwinkel

Klik > website

Klik > Website

Vakmeester Guus

Klik > website

Klik > Website

Lacros

Klik > website

Klik > Website

InSchijndel

Klik > website

Klik > Website

TVE

Klik > website

Klik > Website

IT-OK

Klik > website

Klik > Website

20 FIT

Klik > website

Klik > Website

ANGRO

Klik > website

Klik > Website

TVSchijndel adverteren

Klik > website

Klik > Website

Foto Keetels

Klik > website

Klik > Website

Copyright 2024  TVSchijndel, Je ziet ons echt overal

//