foto1
foto1
foto1
foto1
foto1

Roland Mutsaars winnaar tijdens Nationale Schildersvakprijs 2018

Schildersvakprijs2018winnaarmutsaarsUtrecht - Deze uitreiking van de Nationale SchildersVakprijs 2018 vond plaats op 22 november 2018 in het hoofdgebouw van Mercedes-Benz in Utrecht. Eerder waren er door de jury negen genomineerden gekozen uit 32 voorgeselecteerde projecten. Leonieke Polman en Niels Kwantes, samen Polman Restauratie & Kleuronderzoek uit Bussum, hebben de overall juryprijs gewonnen van de Nationale SchildersVakprijs 2018. Andere prijzen waren er voor Ruben van der Kruis, Ronald Bloemendaal, Roland Mutsaars (Schijndel) en Barre Verkerke. Meer dan 4.000 mensen brachten hun stem uit op een van de genomineerde projecten. De Klanttevredenheidspluim ging naar Barre Verkerke van BVK Paintworks uit Goes. Hieronder vindt u het complete juryverslag en de projectbeschrijving van Roland Mutsaars en wat zijn grootste uitdaging daarbij was. Foto: winnaar Roland Mutsaars 2e van rechts, bron foto's Schildersvak

Categorie: Decoratie- en restauratieschilderwerk | Winnaar: Roland Mutsaars Decorations
Juryverslag
Dat deze categorie dit jaar vier genomineerden telde in deze categorie, tekent wel hoe moeilijk het was om een keuze te maken. Er worden in Nederland veel prachtige restauraties verricht waarbij het herstel van het oude, ‘gewone’ schilderwerk en van het decoratie- en sierschilderwerk een belangrijke rol speelt. Alleen al uit dat aanbod een keuze maken, was moeilijk. Er is dit jaar precies één van dat soort restauratieprojecten doorgedrongen tot de finale: de tuinzaal die werd teruggebracht in de stijl van weleer.

Maar de categorie is breder: Er wordt in Nederland ook, tot grote voldoening van de jury, veel nieuw sierschilderwerk aangebracht. In de genomineerde projecten van dit jaar zie je wel terug hoezeer ook die projecten weer uit elkaar lopen: van muurschilderingen die een flat er heel anders uit laten zien en daarmee vrolijkheid en schoonheid verspreiden in een complete wijk, tot ambachtelijk hout- en steenimitatiewerk in een intieme omgeving: het privé kantoor van een ondernemer.

En dan is er de trend van het aankleden van publieke ruimten, met name in de horeca. De houten strandtent die werd omgewerkt tot een industriële havenomgeving is daar een duidelijk voorbeeld van: sier- en decoratieschilderwerk dat meehelpt de ervaring van de klant te intensiveren, in dit geval die ervaring zelfs mede vormgeeft.
Fijn voor de schildersbranche dat die zó veelzijdig is. Lastig voor de jury om te kiezen.

Waar de jury in eerste instantie op let, is het vakwerk, de ambachtelijkheid. In de basis is die bij alle genomineerden in buitengewone mate aanwezig. Maar hier valt wel de eerste scheiding te maken: In één geval zijn er zorgen over de ondergrond. Ook al kan de schilder daar niets aan doen, er wordt wel een risico genomen. In een ander geval gaat het om het creëren van een complete illusie. Die wordt op veel onderdelen wel bereikt, maar op andere onderdelen niet, terwijl dat mogelijk wel had gekund. In de praktijk is dat helemaal niet erg: de mensen genieten er toch wel van. Maar de jury geef je daarmee de kans om een minnetje te noteren.
En als het vakmanschap helemaal in orde is? Dan spelen ook andere argumenten een rol. Bijvoorbeeld over de herhaalbaarheid van het proces, de verkoopbaarheid van het eindproduct, de snelheid en efficiëncy van werken.

En daarom gaat de prijs van de Nationale SchildersVakprijs in de categorie decoratie-/restauratieschilderwerk naar een project dat duurzaam is, vakkundig, in korte tijd gerealiseerd en commercieel interessant: het privékantoor in Schijndel door Roland Mutsaars.

Projectbeschrijving door Roland Mutsaars
De opdracht was om een stijlvol privékantoor te creëren voor de opdrachtgever. Het was een lege ruimte welke was voorzien van een glazen pui. De kasten, lambrisering en een openhaard moesten op maat worden gemaakt. Ook is deze ruimte voorzien van een nieuwe vloer. Dit alles moest worden gedecoreerd. Na een uitgebreid gesprek met betrekking tot de wensen en eisen van de klant heb ik vervolgens een ontwerptekening gemaakt. Alle meubels, deuren en lambrisering die in de ruimte zijn aangebracht, zijn gemaakt van MDF en speciaal in opdracht van ons gemaakt door een interieurbouwbedrijf.
In dit project was ik de hoofdaannemer. Het hele interieur, zowel de nieuwe als de bestaande elementen, zijn uitgevoerd in een houtimitatie (mahonie) en op de panelen heb ik een bloemmahonie aangebracht. Dit in combinatie met Belgisch hardsteenimitatie. Deze heb ik op de bladen/inlegwerk en eveneens op de schouw aangebracht. Uiteraard is er door mij tot in het detail rekening gehouden met de verstekken. Het binnenwerk van de schouw is voorzien van een 3D steenimitatie (de structuur is gemaakt in de natte stuclaag). Op het plafond is een Orac element aangebracht waardoor er een eenheid is gecreëerd. De wanden zijn voorzien van een mooi passend behang. De spotjes zijn bewerkt door ze te verouderen met een schilderstechniek. De bestaande pui is ook in zijn geheel in houtimitatie uitgevoerd en het dubbelglas is voorzien van glas-in-loodstrips, zodat de sfeer in het kantoor wordt geoptimaliseerd. De nieuwe eikenvloer is geschilderd; er is door mij een buitenrand met bies opgezet en daarna zijn verschillende laklagen aangebracht.


Motivatie

De grootste uitdaging voor mij in dit project was om de houtimitatie in waterbasis uit te voeren. Normaliter word deze techniek op oliebasis uitgevoerd. Zowel het maken van het ontwerp, de projectbegeleiding, de gehele uitvoering van alle schilderdecoratie en behangwerkzaamheden zijn door één persoon gerealiseerd. Hierin komt duidelijk naar voren dat het van grote meerwaarde is als een vakman op meerdere vlakken kan adviseren en begeleiden. Waardoor de klant alle vertrouwen heeft en zich realiseert dat er met decoratieve schildertechnieken een prachtig eindresultaat behaald kan worden. Hout, hardsteen en marmer technieken, welke vaak nog mooier zijn. En niet van echt te onderscheiden. Dit laatste achten wij van groot belang omdat dit veel duurzamer en kostenbesparend is.
Schildersvakprijs2018winnaarmutsaars
Schildersvakprijs2018allewinnaars
Alle winnaars van de Nationale Schildersvakprijs 2018, rechts achteraan Roland Mutsaars

Lekker opstaan

Klik > website

Klik > Website

Lacros

Klik > website

Klik > Website

De Beddenwinkel

Klik > website

Klik > Website

De Hoevenbraak

Klik > website

Klik > Website

Mutsaars

Klik > website

Klik > Website

Foto Keetels

Klik > website

Klik > Website

Rabobank

Klik > website

Klik > Website

De Sok

Klik > website

Klik > Website

Twan Vissers

Klik > website

Klik > Website

Bij Jet

Klik > website

Klik > Website

Winkelreus

Klik > website

Klik > Website

Steengoed

Klik > website

Klik > Website

IT-OK

Klik > website

Klik > Website

PLUS

Klik > website

Klik > Website

Easypos

Klik > website

Klik > Website

Voetselect

Klik > website

Klik > Website

Korsten tweewielers

Klik > website

Klik > Website

Van Wanrooij

Klik > website

Klik > Website

Neutraal keuren

Klik > website

Klik > Website

TVE

Klik > website

Klik > Website

Flip van Dijk

Klik > website

Klik > Website

InSchijndel

Klik > website

Klik > Website

Copyright 2019  TVSchijndel, Je ziet ons echt overal