Get Adobe Flash player
Apps Facebook icon Apps Twitter icon Apps Instagram icon
Mark Mutsaars
winkelreus computers
plus
cafe de sok1
voetselect3 continu
Twanvissers-blok2
TVS GIFF b
Showplaza logo 150X85
rabobank
TVE-banner
Logo HH .jpg

Schijndelse Legende 'Sleutje's Spook' - 2007

Sleutjes spook 1Het Sleutje's Spook
Een Schijndelse spooklegende zonder weerga. Het oorspronkelijke verhaal, bekend onder de titel 'Sleutje's Spook' (1885), is van Kanunnik T.I. Welvaarts.
Op 18 september 2007 werd de Schijndelse legende het  'Sleutje’s Spook' verfilmd. Drie jaar lang werd er door een vaste crew gewerkt aan 37 scenes op diverse locaties in Schijndel, waaronder de voormalige horecagelegenheid 'het Tunneke', de St. Servatiuskerk op de Markt en in de regio bij Kasteel Zwanenburg in [Heeswijk-]Dinter en in Middelrode [gemeente Sint-Michielsgestel] bij landgoed Seldensate.

De regie lag toendertijd in handen van Patrick van der Heijden en de verantwoordelijke eindcoordinator van de filmproductie was Wim Vermeulen. Er was 1 vaste cameraman en dat was Schijndelaar Jan de Jong die al zijn technische medewerking kreeg van Hulskamp Facilities.
De film over deze Schijndelse legende is ook echt Schijndels gebleven met Henk van Roessel als de verteller. De eindmontage werd uitgevoerd door documentairemaker Henk Helsdingen.

sleutje1Acteurs
Acteurs die toen werden aangetrokken waren bijvoorbeeld Ton Lomans in de rol van Ferdinand Peterson, Ben van Rooij die het spook speelt, Ton van Rooij als Max, Ton v.d. Oetelaar als Egbert en Felix Kooymans als baljuw Jacobson om maar een paar namen te noemen.


Legende
Wie in Schijndel wordt geboren hoort vast en zeker tijdens zijn leven ééns het verhaal over het Schijndelse spookslot. Uit de volksmond, de overlevering van vader op zoon, weet men al enkele honderden jaren dat er in d’n Bogaard eens een slotje of kasteeltje gestaan heeft.

Over de eeuwenoude historie van dit fraaie optrekje tasten we helaas aardig in het duister. Er zijn maar bitter weinig aanknopingspunten om een goede reconstructie te kunnen maken van hoe het er in werkelijkheid heeft uitgezien. Bouwkundige gegevens zijn er nauwelijks, van de bewoners en eigenaars weten we iets meer en dankzij goede opmetingen kunnen we ook de vermoedelijke locatie geven. Maar wat belangrijker is…..er heeft zich, volgens een overbekende legende, een griezelig verhaal afgespeeld.

In de 17de eeuw is het dus de familie van Kessel die het slotje, ook genoemd 'slootje en sleutje' bewoont of er regelmatig verblijft. Uit het huwelijk van Dirk en Hadewich wordt slechts één kind geboren [1585] en het slotje Bogaard komt uiteindelijk aan hem toe.

De DVD van deze legende is te koop bij VVV Schijndel.
Bij de DVD zit een extra boekje, met alle informatie over deze legende, geschreven door historicus Henk Beijers.


Tijdsduur 1.05 minuten