Get Adobe Flash player
Apps Facebook icon Apps Twitter icon Apps Instagram icon
Mark Mutsaars
winkelreus computers
plus
cafe de sok1
voetselect3 continu
Twanvissers-blok2
TVS GIFF b
Showplaza logo 150X85
rabobank
TVE-banner
Logo HH .jpg

Nieuwe ambtsketen officieel aangeboden aan burgemeester Fränzel

collageMeierijstad - De start van de nieuwe gemeente Meierijstad betekent ook een nieuwe ambtsketen voor de burgemeester van de gemeente Meierijstad. Vier juweliers en tevens ontwerpers, allen gevestigd in de gemeente Meierijstad, dienden een ontwerp in. De selectiecommissie, bestaande uit waarnemend burgemeester van Meierijstad Marcel Fränzel, oud-burgemeester van Schijndel mevrouw Jetty Eugster en de plaatsvervangend raadsvoorzitters Mari van de Aalsvoort en Rien Verhagen kozen voor het ontwerp van Goud- en Zilversmid Piet Spanjers uit Sint-Oedenrode. De eer om een ambtsketen te mogen maken valt Spanjers voor de tweede keer te beurt, de laatste keer vervaardigde hij deze voor de burgemeester van Sint-Oedenrode. De keuze door de commissie werd gemaakt met inachtneming van de eerder geformuleerde criteria. Vandaag bood goud- en zilversmid Piet Spanjers officieel de nieuwe ambtsketen aan aan burgemeester Fränzel. Hieronder vindt u nog wat wetenswaardigheden van de nieuwe ambtsketen.

Het ontwerp van de ambtsketen moest aan de volgende criteria voldoen:
• De ambtsketen dient op basis van het Koninklijk Besluit van 16 november 1852 van zilver te zijn en moet in ieder geval een draaibare penning bevatten met aan één zijde het Rijkswapen en aan de andere zijde het wapen van de gemeente
• De penning moet tenminste een doorsnede hebben van 40 millimeter
• De penning moet eenvoudig draaibaar zijn
• Bij voorkeur dient fairtrade zilver, dan wel gerecycled - of eerlijk zilver te worden gebruikt. Het zilver mag niet gewonnen mag zijn door kinderarbeid of onder andere mensonterende omstandigheden
• De keten dient tijdloos te zijn
• Typerend voor de gemeente Meierijstad
• Draagbaar door man én vrouw
• De keten moet flexibel in gebruik zijn → de keten moet goed draagbaar zijn.

Wetenswaardigheden nieuwe ambtsketen
De ambtsketen waarvan het ontwerp eerder is gepresenteerd op donderdag 9 maart jl. is vervaardigd dor goud- en zilversmid Piet Spanjers uit Sint-Oedenrode. De ambtsketen is tijdloos, typerend voor de gemeente Meierijstad, draagbaar voor zowel man als vrouw en flexibel in gebruik.
De keten bestaat uit driehoeken (20 driehoeken/schakels). De driehoek staat symbool voor Schijndel, Veghel en Sint-Oedenrode. Er zijn twee schakels met de letter M. Dit is de M van Meierijstad (zie logo Meierijstad). In de onderste schakel is de plattegrond van de gemeente Meierijstad verwerkt. Het zijn de huidige contouren van de gemeente. De 3 opwaartse aangebrachte stippen staan voor de hoofdkernen Schijndel, Veghel en Sint-Oedenrode.
De schakels zijn door scharnieren aan elkaar 'geklonken'. Het gewicht van de ambtsketen bedraagt 312 gram excl. penning. De ambtsketen is gekeurd als 'groot zilver' bij de Waarborg in Gouda. Bij de keuring zijn 4 'stempels' aangebracht. Stempel 1: Meesterteken van de goud- en zilversmid, stempel 2: zilvergehalte 0.925 (is 1e gehalte zilver), stempel 3: letter R is letter van de keurkamer (Gouda), stempel 4: is jaarletter. Piet Spanjers heeft ruim 60 uur aan de ambtsketen gewerkt.

collage 
collage 2 
collage 3