Get Adobe Flash player
Apps Facebook icon Apps Twitter icon Apps Instagram icon
Mark Mutsaars
winkelreus computers
plus
cafe de sok1
voetselect3 continu
Twanvissers-blok2
TVS GIFF b
Showplaza logo 150X85
rabobank
TVE-banner
Logo HH .jpg

Heemkundekring brengt geschiedenis sv Avanti ’31 in kaart

heemkundekring sv avabtiSchijndel - De afgelopen tijd heeft de Heemkundekring, onder coördinatie van Dhr. Henk van den Dungen en Dhr. Henk van Genuchten, de geschiedenis van voetbalvereniging sv Avanti 31 in kaart gebracht. Dit onderzoek is inmiddels afgerond. Van Den Dungen zegt hierover: "Avanti is al een oude club, met een jong hart en een rijke historie. Veel daarvan is uitvoerig vermeld in prachtige jubileumboeken. De vele jaargangen geven een betrouwbare weergave, maar met dit onderzoek wordt een andere aanpak voorgestaan, door per onderwerp de geschiedenis te groeperen, zodat je alle onderdelen in één oogopslag kunt bekijken : wie waren de voorzitters, hoe verliep het ledenbestand, wie zijn de bijzondere leden, op welke accommodaties werd gespeeld etc. Het bestuur van Avanti reageerde meteen heel positief over deze aanpak, die men overigens in de jubileumboeken al enigszins had toegepast. Men zette drie clubiconen in om de archivering in goede banen te leiden".

Op 10 juli 1931 werd in de Schijndelse wijk "De Boschweg" de voetbalvereniging Avanti opgericht. De initiatiefnemer was de toenmalige kapelaan De Beer. Ongeveer 40 leden meldden zich aan, waardoor 3 elftallen konden worden gevormd. Mede-oprichter was Herman Tibosch en hij werd tevens de eerste voorzitter. Secretaris was Antoon van Osch en penningmeester werd Gijs van Oorschot. Het moest een vereniging zijn met een eigen identiteit en duidelijk gesitueerd op de Boschweg. In de loop van het seizoen 1933-1934 werd een fusie aangegaan met een andere Boschwegse voetbalvereniging, namelijk "Ever Quick". Op initiatief van de directeur van fabriek De Molenheide, de heer J.A. Boland, werd deze voetbalclub op gericht in 1926, maar na wat jaren was de fut eruit en ging het niet meer zo best met de club. Een fusie met Avanti was het redmiddel.

Jan van Houtum is één van de clubiconen: hij was 7 jaren voorzitter en is nog steeds sterk betrokken bij het totale clubleven. Voor zijn vele verdiensten werd hij benoemd tot erelid. Met een rijke kennis over de club was hij bij uitstek geschikt om dit project mee in te vullen. Hij deed het onderzoek samen met Holke Wierema, ook uitstekend gevormd door bestuursfuncties in de club en een grote kennis en gedrevenheid om de geschiedenis een juiste plaats te geven.

Als clubcoördinator fungeerde Ton Zandbergen. Hij is momenteel secretaris in het bestuur, met ook de functie van Public Relations en communicatie. Hij zegt:"Het was zeker een flink stuk werk, maar wij hebben een goed team gehad, met een goede ondersteuning van de Heemkundekring. Wij raden dit project voor alle clubs aan".

De vereniging groeide voorspoedig en beschikt thans over 10 mannenteams,
2 dames-, 9 junioren- en 16 pupillenteams. Er zijn 318 spelende jeugdleden en 325 senioren. De club telt 2 erevoorzitters en 38 ereleden en dat geeft aan dat er heel wat mensen zijn, die de club alle steun aanbieden. Op sportpark De Molenheide heeft de club een hoofdveld van natuurgras, twee natuurgrasvelden voor de wedstrijden, een trainings kunstgrasveld en nog een trainingsveld. In de zomer van 2016 is er een schitterende kleed- en werkaccommodatie gerealiseerd: een zeer actieve club dus!

Wilt u als vereniging ook deelnemen aan dit voor de clubs nuttige en belangrijke project, onder coördinatie van de Heemkundekring, dan kunt u zich ook op eigen initiatief aanmelden via e-mail : h.j.t.henkvanDenDungen@kpnmail.nlDe Heemkundekring komt dan graag het project toelichten.
heemkundekring sv avabti