'Vet, recycle het!' tijdens feestdagen - inzameling wordt volgend jaar uitgebreid
Gepubliceerd: dinsdag 24 december 2013 09:34
Schijndel / Regio - Overheden vragen gezamenlijk aandacht voor deze campagne. Frituurvet door de wc spoelen? Dat kan echt niet meer. Als u vet door het toilet spoelt of via de goot laat verdwijnen, zal dat in zowel de huisriolering als het gemeentelijk riool tot problemen leiden. Vet verstopt en verontreinigt namelijk het rioolstelsel. Een betere oplossing is vet inzamelen en recyclen. Daarom ondersteunen de gemeenten Oss, Boekel, Schijndel, Bernheze, Maasdonk, Uden, Landerd, Veghel en Waterschap Aa en Maas de landelijke campagne 'Vet, recycle het!'. Er zijn dit jaar nu twee inzamelpunten in Schijndel namelijk bij de milieustraat Schijndel aan de Boogaard en bij supermarkt de Plus aan de Hoofdstraat. Vanaf volgend jaar wordt de mogelijkheid geboden om bij alle supermarkten, maar ook bijvoorbeeld bij verenigingen, vet in te zamelen [zie website vetrecylehet.nl]. Hierover worden in 2014 afspraken gemaakt.
Samen werken aan schoon water Deze deelnemende overheden werken op verschillende onderwerpen samen onder de noemer ‘As50+'. Deze overheden beheren samen kilometers aan rioleringen, transportleidingen en tientallen riooltransportgemalen (pompen). De rioolwaterzuiveringsinstallaties zuiveren iedere dag opnieuw het afvalwater van alle huishoudens en vele industriële bedrijven in de gemeenten. Deze 'afvalwaterketen' moet dus goed blijven functioneren om overlast te voorkomen.
Verstoppingen en verontreiniging Via toilet of gootsteen komt frituurvet of olie nog te vaak in het riool terecht. Dat stroomt dan via het rioolstelsel van gemeenten naar één van de rioolpompen in uw wijk. Door al dat vet draaien de pompen overuren, want het rioolwater moet door persleidingen met achtergebleven aangekoekt vet geperst worden. Met als gevolg een groot aantal verstoppingen en verontreinigingen. Vooral in de periode rond Nieuwjaar.
Schoonmaken kost veel geld dat burgers betalen Dat aangekoekte vet moet met de hand verwijderd worden. Geen fijn klusje en bovendien kost het waterschap Aa en Maas en de gemeenten jaarlijks tonnen. Alleen al Waterschap Aa en Maas is zo'n € 200.000 kwijt. Dit is ongeveer € 2,80 per huishouden. Dit bedrag zien burgers en bedrijven terug in de jaarlijkse belasting die ze betalen aan het waterschap.
Recyclen loont Vloeibaar frituurvet kunt u teruggieten in de verpakking en wegbrengen naar een inzamelpunt. Vast frituurvet kunt u eerst laten stollen in bijvoorbeeld een leeg melkpak en dan inleveren (dus ook niet bij het restafval gooien). Dan wordt er onder andere biodiesel van gemaakt.
Doe mee Op www.vetrecyclehet.nl en de website van onze gemeente leest u waar de inzamelpunten zijn en het laatste actienieuws.