Onthulde K[r]oningsbomen met gedicht van Henk Wittenberg
Gepubliceerd: dinsdag 30 april 2013 13:15
Schijndel – Vandaag Koninginnedag dinsdag 30 april werden er ter gelegenheid van de kroning van onze koning Willem Alexander tussen 12.45 en 13.15 uur in Schijndel twee k[r]oningsbomen officieel onthuld bij de Glazen Boerderij op de Markt. Dit speciale moment begon met de aankomst van het fietsdefilé [kinderen en ouders], waarna burgemeester Jetty Eugster de aanwezigen verwelkomde. Vervolgens werden de K[r]oningsbomen officieel onthuld waarna de Schijndelse dichter Henk Wittenberg het door hem speciaal gemaakte gedicht voordroeg. Het gedicht is in de beide boomroosters gegraveerd en waren tot aan deze onthulling afgedekt. De feestelijke onthulling werd door kinderen afgesloten die ballonnen oplieten met een koningswenskaart. De tekst van het gedicht vindt u hieronder.
De k[r]oningsbomen zijn een tijdje geleden al tussen De Glazen Boerderij en Durlinger geplaatst. In Schijndel is er gekozen voor een feestelijke onthulling van twee Zilverlinden [Tilia tomentosa]. Er werd dus in Schijndel niet gekozen voor de speciale Koningslinde [Tilia Henryana] die de Stichting Nationale Boomfeestdag en de Koninklijke Bond van Oranjevereniging eerder heeft aanbevolen. Beide soorten lindes druipen niet of nauwelijks.
Al sinds het ontstaan van het Nederlandse Koningshuis is het een mooie en lange traditie om bij iedere kroning zogenoemde Koningslinden te planten. Stichting Nationale Boomfeestdag heeft samen met de Koninklijke Bond van Oranjeverenigingen en in overleg met de Rijksvoorlichtingsdienst het initiatief genomen om alle gemeenten te verzoeken deze traditie voort te zetten.
Kenmerken Zilverlinde [Tilia tomentosa] De boom kan 25 m hoog worden en heeft een loodgrijze stam met ook op latere leeftijd nog een gladde bast, die echter pas bij zeer oude bomen minder glad is geworden. De gesteltakken zijn witviltig behaard. De onderzijde van het blad is dicht behaard met sterharen en daardoor zilverwit van kleur. De boom bloeit half juli met hangende bloeiwijzen (tuilen) met zeven tot tien viltig behaarde, sterk geurende bloemen. De boom stelt geen bijzondere bodemeisen, verdraagt redelijk veel wind, stof en rook en kan goed in verharding worden toegepast. De boom heeft weinig last van druipen. Verder is de boom goed bestand tegen droogte en wordt weinig aangetast door ziektes. Hoewel men vroeger dacht dat de Zilverlinde giftig was voor (inheemse) bijen, blijkt dit echter niet waar te zijn. Eventuele sterfte onder insecten komt voort uit gebrek aan nectar voor alle insecten die hier op af komen. Hierdoor verbruiken de insecten meer energie om bij de nectar te komen, dan dat deze insecten hieruit verkrijgen.
Koningspaar[door Henk Wittenberg]
Twee zilverlinden naast elkaar, alsof zij ooit elkander zochten, met takken tot één kroon gevlochten, gelijk een koningspaar.
De mooiste kroon, die men kan wensen, krijgt zijn allerhoogste waarde, diep geworteld in de aarde te midden van de mensen.