foto1
foto1
foto1
foto1
foto1

Fairtradeweek in Meierijstad: MVO-erkenning uitgereikt

fairtradehelmaskeukenMeierijstad - De week van 4 mei tot en met 12 mei is de landelijke fairtradeweek. Voor de stichting fairtradegemeente Meierijstad de gelegenheid om een aantal erkenningen uit te reiken. Sinds kort zijn er naast de fairtradebordjes ook bordjes voor maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO). Natuurlijk is het wenselijk dat iedereen fairtrade producten verkoopt, inkoopt of gebruikt, maar er zijn veel andere initiatieven die een andere insteek hebben dan fairtrade, maar wel maatschappelijk verantwoord zijn en bijdragen aan duurzaamheid. Denk aan: groene stroom, streekproducten of kwetsbare doelgroepen helpen. Ook dit maakt onderdeel uit van de titel fairtradegemeente. Met deze MVO-erkenning spreekt de stichting haar waardering uit naar die bedrijven en instellingen. Onder 'lees meer' vind u de uitreikingen.

Schaapskooi
Het eerste MVO-bordje in Schijndel is door Trudy van Houten uitgereikt aan Tim van Velzen van de Schaapskooi. Bij de Schaapskooi ontmoeten natuur en cultuur elkaar. Dit is ook terug te vinden in het menu. Tim en Nicoline van Velzen geven graag aandacht aan lokaal, biologisch en duurzaam. Zo is Noord Coffee Roasters uit Veghel één van de leveranciers. Zij leveren niet alleen lekkere maar ook verantwoorde koffie. Zij betalen de boer graag een eerlijke prijs voor zijn handwerk. Het inpakken en stempelen van de verpakking wordt gedaan door medewerkers van Tinks, een leer/werkproject voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. In de schaapskooi serveren ze diverse gerechten met lekkere eitjes van eigen kippen, en worden sommige van de huisgemaakte gebakjes gezoet met honing van eigen bijen. Ook verse groenten en kruiden uit eigen tuin en overheerlijke echte Brabantse worstenbroodjes maken onderdeel uit van het menu. Rob Sars ontving bij het tweede zonnedak van de gemeentewerf het MVO-bordje.
fairtradeschaapskooi 
Energiecoöperatie Meierijstad

Ook de energiecoöperatie Meierijstad ontvangt een MVO-erkenning. Schijndelaren kunnen het verschil maken op het gebied van energiebesparing en -opwekking. De eerste producten zijn al langer een feit: Schijndelse Stroom en Schijndel Isoleert. Samen met de gemeente Meierijstad werken ze werken aan voorlichting en vergroting bewustwording duurzaamheid voor heel Meierijstad. Zij kunnen altijd extra hulp hierbij gebruiken.
fairtradeenergiecorporatie 
Hilma’s keuken

Een nieuwkomer in de lange lijst fairtrade-ondernemers is Hilma’s Keuken. Midden in het hart van het Brabantse Schijndel runt ze haar eigentijdse vegetarische kookschool. Samen koken en samen genieten van vegetarische seizoensgebonden gerechten. De kookworkshops zijn kleinschalig van opzet en de recepten vegetarisch. Hierbij worden zoveel als mogelijk lokale of fairtrade en seizoensgebonden ingrediënten gebruikt. Uit handen van Patricia Aarts van de stichting fairtradegemeente Meierijstad ontvangt Hilma van Rozendaal een fairtrade-erkenning.
fairtradehelmaskeuken 

Omroep Meierij

Een andere nieuwkomer is Omroep Meierij. Zij werken al jaren samen met de stichting fairtradegemeente Meierijstad aan het kookprogramma SMEK, Smullen Met Eerlijke Kost. Dit programma wordt elk seizoen opgenomen en uitgezonden. De kok Leon Twigt maakt bij de gerechten gebruik van lokale of fairtrade ingrediënten. Het team van OM maakt vier keer per jaar een boeiende uitzending en sinds kort is in hun studio alleen fairtrade koffie, thee en suiker aanwezig. Reden genoeg om een fairtradebordje uit te reiken aan Bert van Oers (o.a. verantwoordelijk voor inkoop) en Bart Eijkemans (voorzitter OM). Ook vermeldenswaardig is dat OM een erkend leerbedrijf is, zodat jongeren onder goede begeleiding praktijkervaring kunnen opdoen tijdens hun studie.
fairtradeomroepmeierij 

Berco

Berco, het grote bedrijf dat in Schijndel automatten produceert is sinds 2018 al fairtrade. De bezoekers en medewerkers op kantoor drinken fairtrade koffie en thee. Behalve aandacht voor de boeren in ontwikkelingslanden heeft het bedrijf nog meer oog voor duurzaamheid. Alle verlichting in de grote bedrijfshallen zijn vervangen door led-verlichting. De dakconstructie wordt aangepast, zodat er zonnepanelen gelegd kunnen worden. Er wordt daarbij straks meer energie opgewekt dan voor eigen gebruik. Het overschot aan stroom wordt afgenomen door andere bedrijven op het bedrijventerrein Duin. Yvonne Schellekens, die de fairtrade inkoop verzorgt, ontvangt uit handen van Arthur Rijken het fairtradebordje.
fairtradeberco Vincentiusvereniging Schijndel

Alle Schijndelaren kennen de Vincentiusvereniging die o.a de kringloopwinkel ’t Vincentje runnen. De opbrengst gaat grotendeels naar Voedselhulp Schijndel, waarmee zo’n 30 gezinnen wekelijks een krat met eten ontvangen. Alle vrijwilligers die hierbij actief zijn gebruiken fairtrade koffie en thee. Door het gebruik van fairtradeproducten krijgen de boeren een minimum prijs voor hun waren en wordt gedwongen kinderarbeid voorkomen.
Behalve deze indirecte aandacht voor kinderen in ontwikkelingslanden is er ook aandacht voor Schijndelse kinderen. Het nieuwe project “ieder kind telt” wordt uitgevoerd door de Vincentiusvereniging en in het bijzonder door de vrijwilligers van de Commissie Bijzondere Zorg. Het geld dat is opgehaald komt beschikbaar voor kinderen waarvan de ouders nauwelijks financiële middelen bezitten om hun kinderen zonder zorgen deel te laten nemen aan het onderwijs. De ondersteuning is bedoeld voor leerlingen die via een Schijndelse onderwijsinstelling vanuit groep 8 naar het voorgezet onderwijs gaan, op het voorgezet onderwijs zitten of vanuit het voortgezet onderwijs een goede start moeten maken in het vervolgonderwijs. Anita Oorschot – van der Heijden reikt een fairtradebordje uit aan Ton Zandbergen en Manon van Dinther, beide actief voor de Vincentiusvereniging.
Fairtradevincentje Welzijn de Meierij

Anita reikte een fairtradebordje uit aan Trix Cloosterman, Martien van Abeelen en Inge Schouwink van Welzijn de Meierij. Welzijn de Meierij is vanaf nu ook formeel fairtrade. De vrijwilligers van o.a. de werkplaats De Sok drinken voortaan fairtrade koffie en thee. Deze zeer actieve vrijwilligers hebben eerder een oude bakfiets omgeturnd tot fairtrade bakfiets. Op de foto staan twee zuilen met een nieuwe stevige voet, ook gemaakt door de werkplaats hout van De Sok.
fairtradewelzijndemeierij 

Twan Vissers

Klik > website

Klik > Website

Woonwinkel

Klik > website

Klik > Website

Mutsaars

Klik > website

Klik > Website

Neutraal keuren

Klik > website

Klik > Website

Hart

Klik > website

Klik > Website

De Nachtegaal

Klik > website

Klik > Website

Easypos

Klik > website

Klik > Website

TVE

Klik > website

Klik > Website

Lacros

Klik > website

Klik > Website

Van Wanrooij

Klik > website

Klik > Website

InSchijndel

Klik > website

Klik > Website

Voetselect

Klik > website

Klik > Website

ANGRO

Klik > website

Klik > Website

TVSchijndel adverteren

Klik > email

Klik > Website

Bouwman

Klik > website

Klik > Website

Klaver

Klik > website

Klik > Website

PLUS

Klik > website

Klik > Website

Foto Keetels

Klik > website

Klik > Website

De Beddenwinkel

Klik > website

Klik > Website

IT-OK

Klik > website

Klik > Website

De Sok

Klik > website

Klik > Website

De Hoevenbraak

Klik > website

Klik > Website

Copyright 2020  TVSchijndel, Je ziet ons echt overal

//