foto1
foto1
foto1
foto1
foto1

Nieuw lid brandweer Schijndel: brandweervrouw Angelique

brandweerangelique2Schijndel - Brandweerpost Schijndel bestaat dit jaar 125 jaar. Dat wordt gevierd op verschillende manieren. De brandweer zit dus niet stil en ze zijn ook op zoek naar nieuwe vrijwilligers. Een tijd terug werd een grote demonstratie gehouden op de Markt waarbij nieuwe vrijwilligers zich konden aanmelden. Dat hebben enkele mensen gedaan. Hierna begon een proces van keuringen en gesprekken. En dat heeft een nieuwe Schijndelse brandweervrouw opgeleverd! Vertrok medio 2014 de laatste brandweervrouw uit post Schijndel, Angelique Hijweege zorgt er voor dat ons dorp na ongeveer 5 jaar weer een brandweervrouw heeft. Wij troffen Angelique bij de intocht van de Avond4Daagse in het Janssenpark en hadden een gesprek met haar. Hoe voelt het om "one of the guys" te zijn en is haar gezin het eens met deze stap als brandweervrouw? Wat wil ze absoluut meemaken de komende tijd en wat niet? Je leest het onder "lees meer".


Hoe voelt het om op dit moment de enige Schijndelse brandweervrouw te zijn? 
"Het maakt niet uit of je een man of vrouw bent in dit beroep. De mannen moeten er meer aan wennen dan ik, denk ik. Je moet samenwerken. Er is geen onderscheid is het zware werk dat je zal moeten doen. Zolang ik maar niet samen hoef te douchen haha! Nee grapje, je begint er niet aan als je het erg vind. Ze hebben wel één douchecel in moeten leveren. Je hebt er op de kazerne twee; mannen en vrouwen. Omdat er allemaal mannen waren, werden ze beide gebruikt door de mannen. Nu heb ik een grote douchecel voor mij alleen, haha!"

Waarom de brandweer? 
"Dat wil ik al van kleins af aan. Maar dan ga je samenwonen, komen er kinderen en dan verwatert dat weer. Toen ik ging scheiden kwam ik alleen met de kids en het brandweervuurtje wakkerde weer aan. De demo op de Markt trok me over de streep. Ik ben inmiddels 42, ik kan niet nog eens 10 jaar wachten. De kinderen zijn nu 17 en 18 en ik dacht: nu of nooit!"

Wat vind je gezin er van? 
"Toen ik het voor heb gelegd vonden ze het hartstikke leuk. Ik was helemaal vrij in de keuze. Ik ben nu net begonnen en ben één avond en één dag in de week weg. Echte uitrukken heb ik nog niet gehad. Vanaf deze week mag ik mee uitrukken. Ik heb dus nog geen idee wat ze gaan vinden van de pieper die midden in de nacht af kan gaan. Ze worden 's morgens vaak al niet echt wakker, dus 's nachts denk ik ook niet haha!"

Is de opleiding voor vrijwilligers anders?
"Beroepsbrandweer en vrijwilligers hebben dezelfde opleiding. Dat is Manschap A. Je kan kiezen tussen een avond- of dagopleiding. Ik doe de dagopleiding; 1 dag per week. Ik ben in maart klaar. Dan kan je zelfstandig blussen, ongevallen benaderen en een pand in. Je hebt na Manschap A allerlei specialisaties:, bevelvoerder, chauffeur/pompbediende, waterongevallen en dieren redden. De mannen gaan eerder voor bevelvoerder of chauffeur en blijven als pompbediende bij de wagen. Ik ben nu zelf meer van de actie maar wie weet is dat over een tijdje anders!" 


Wat vind je leuk en minder leuk aan het vak? 
"Leuke aan de brandweer is sowieso het hele hechte team. Dat is ook echt heel belangrijk, als iemand ergens mee zit kan je misschien zelf minder goed functioneren en kan het team daar dan rekening mee houden. Van alle kanten krijg je hulp, ook als vrouw merk ik dat ik gewoon iedereen kan benaderen om vragen te stellen. Alles is tot nu toe leuk. Straks met de uitrukken zal er ongetwijfeld een minder leuke dag zijn. Maar dat hoort erbij." 

Was de toetsing of toelating zwaar?
"Je moet een hele goede conditie hebben. Ik tennis al een tijd maar dat was niet voldoende. Ik ben echt meer gaan trainen en sporten. De keuring was op twee onderdelen na wel te doen. Met de twee onderdelen, de trap op met 20 kg loodgordel en een zuurstofmasker op en een bal stoot oefening, had ik wel moeite. De loodgordel was zwaar, de bal stoot oefening was vooral lastig qua techniek. Het leuke vond ik in de hoogwerker! Je staat bovenin en hebt mooi uitzicht. Maar dan krijg je een emmer met gewichten en moet je naar beneden kijken en de hoogwerker zo laten bewegen dat de emmer op een put komt. Als je hoogtevrees hebt is dat wel een dingetje maar dit was voor mij alleen maar leuk!"

Wat hoop je beslist wel en niet mee te maken? 
"Eigenlijk hoop ik alles mee te maken. Negen van de tien keer wordt je als brandweer ook niet opgeroepen voor een brand. Vaak zijn het ongevallen of iets met dieren en andere meldingen. Uitrukken met kinderen of overleden personen, die zal je ook hebben. Als je snel gestrest bent moet je dit werk denk ik niet gaan doen. Je weet nooit wanneer iets wel of niet ernstig is of gaat lukken, dat ligt aan de melding die binnenkomt. Ik ga nu eerst afwachten hoe het gaat voelen. En als je iemand geholpen hebt, daar doe je het voor!"

brandweerangelique

Twan Vissers

Klik > website

Klik > Website

TVE

Klik > website

Klik > Website

De Nachtegaal

Klik > website

Klik > Website

InSchijndel

Klik > website

Klik > Website

Easypos

Klik > website

Klik > Website

De Beddenwinkel

Klik > website

Klik > Website

Neutraal keuren

Klik > website

Klik > Website

Voetselect

Klik > website

Klik > Website

Lacros

Klik > website

Klik > Website

Van Wanrooij

Klik > website

Klik > Website

De Sok

Klik > website

Klik > Website

Foto Keetels

Klik > website

Klik > Website

Bouwman

Klik > website

Klik > Website

IT-OK

Klik > website

Klik > Website

Klaver

Klik > website

Klik > Website

Mutsaars

Klik > website

Klik > Website

Hart voor Schijndel

Klik > website

Klik > Website

PLUS

Klik > website

Klik > Website

TVSchijndel adverteren

Klik > email

Klik > Website

De Hoevenbraak

Klik > website

Klik > Website

Copyright 2020  TVSchijndel, Je ziet ons echt overal