foto1
foto1
foto1
foto1
foto1

Winy Maas ontwerpt 'Groene Villa' in buurgemeente Gestel

Groenevillagestel01bronmrvd2019Rotterdam / Sint-Michielsgestel - Voor de gemeente Sint-Michielsgestel heeft de in Schijndel geboren architect Winy Maas met een internationale allure een zeer bijzondere 'Groene Villa' ontworpen die op het Petrus Dondersplein op de hoek met de Dommel waar het verkeer omheen draait moet gaan verschijnen. De inmiddels internationaal actieve Maas heeft inmiddels wereldfaam in heel de wereld. Hij heeft, zoals bij nagenoeg iedereen bekend de Glazen Boerderij in Schijndel ontworpen die op 17 januari 2013 werd geopend. Maar ook bijvoorbeeld de bij velen bekende 'Markthal' in Rotterdam. De 'Groene Villa' heeft Winy Maas en Gijs Rikken (bureau MVRDV) samen met zijn voormalig Gestelse studiegenoot co-architect Theobert van Boven ontworpen met het oog op de klimaatsverandering. Het nieuws daarover heeft het architectenbureau MVRDV onlangs naar buiten gebracht. U leest er hieronder meer over. Foto's: mvrdv credits - Info: bron MRDV

Rack-systeem
MVRDV heeft een klein kantoor- en woongebouw ontworpen op een hoekperceel naast de rivier de Dommel in Sint-Michielsgestel, met behulp van een gerasterd 'rack'-systeem om de hele buitenkant van het gebouw in verschillende planten te bedekken. Gelegen aan de zuidelijke rand van de stad, neemt de vier verdiepingen tellende Groene Villa met een oppervlakte van 1400 m2 de stedelijke vorm aan van de aangrenzende gebouwen, terwijl de plantbedekking het helpt op te gaan in het landelijke landschap van de nabijgelegen rivier, velden en bomen.

Co-architect
Met een nieuwe kantoorruimte voor een projectontwikkelaar, Stein, op de begane grond, vijf appartementen op drie verdiepingen daarboven en een ondergrondse parkeergarage, ontwikkelt de Groene Villa een uiteinde van een parkeergarage aan de zuidrand van Sint-Michielsgestel. Het project is geïnitieerd en wordt ontwikkeld door de co-architect van MVRDV, Van Boven Architecten, die een mijlpaalproject voor het dorp wilde creëren en tegelijkertijd sociaal bewust en ecologisch progressief wilde zijn.

Duurzaamheid, levende façade
Het door MVRDV en Van Boven Architecten ontwikkelde ontwerp zet de straatgevel op het Adrianusplein voort, waarbij de zogenaamde mansarde dakvorm van de eerder gebouwde gebouwen wordt overgenomen. Binnen deze vorm wijkt de Groene Villa echter wezenlijk af van de andere gebouwen op straat; een ‘rek’ van planken, van verschillende diepten, herbergt een overvloed aan potplanten, struiken en bomen zoals forsythia, jasmijn, pijnboom en berk. Deze aanpak komt voort uit de overtuiging van MVRDV dat duurzaamheid niet alleen een technologische uitdaging inhoudt, maar ook een positieve verandering in levensstijl, waarbij stedelijke gebieden worden beschouwd als een onderdeel van het natuurlijke landschap.

Gevelloze gebouwen en radicale vergroening
De Groene Villa is een volgende stap in het MVRDV-onderzoek naar de mogelijkheid om gevels groener te maken, of zelfs helemaal te laten opgaan in de omgeving. Een voorbeeld van dit streven op grotere schaal is het momenteel in aanbouw zijnde Valley in Amsterdam, waarvoor wordt samengewerkt met landschapsarchitect Piet Oudolf. "Dit ontwerp is niet alleen een vervolg van ons onderzoek naar 'gevelloze' gebouwen, het past ook in ons verlangen naar verregaande vergroening," zegt Winy Maas, mede-oprichter van MVRDV. "Het idee uit de jaren negentig van stadsparken als eiland in de stad is te beperkt. Wat nodig is, is een radicale 'groene dip'. We moeten ook daken van woningen en gevels van hoogbouw bedekken met groen. Planten en bomen kunnen ons helpen de CO2-uitstoot te compenseren, onze steden te koelen en biodiversiteit te stimuleren. Binnenkort publiceert denktank The Why Factory een boek over de ontwerpfilosofie achter de groene dip."

Arboretum
De structuur van de Groene Villa is gebaseerd op een vierkant raster van vier baaien breed en drie baaien diep. MVRDV ontwikkelde een catalogus met verschillende ruimtemodules, zoals slaapkamers en woonruimtes, om in het raster te plaatsen. Een vergelijkbare catalogus wordt gebruikt om de gevel te bevolken, wat resulteert in een driedimensionaal arboretum, een bibliotheek met planten en bomen, compleet met naamplaatjes en aanvullende informatie. De plantensoorten worden geselecteerd en geplaatst met inachtneming van de oriëntatie van de gevel en de levende functies erachter, die naar wens privacy, schaduw of uitzicht bieden. Een sensorgestuurd irrigatiesysteem dat gebruik maakt van opgeslagen regenwater is in de plantenbakken opgenomen, waardoor een groene gevel het hele jaar door wordt gegarandeerd.

Studiegenoot
De villa is het tweede project waarin Winy Maas heeft samengewerkt met Theobert van Boven, het hoofd van Van Boven Architecten. In 2016 waren ze gezamenlijk verantwoordelijk voor het ontwerp van de uitbreiding van het lokale Gymnasium Beekvliet, waar ze allebei naar school gingen. "De Groene Villa is ook een persoonlijk project, omdat ik naar school in Sint-Michielsgestel ging", aldus Maas. "Net als voorheen met de Glasboerderij, in mijn geboortedorp Schijndel, keer ik terug naar de regio van mijn jeugd. Het is leuk om weer met Theobert te werken."

Indeling
The Groene Villa is ontworpen door MVRDV en Van Boven Architecten, waarbij Van Boven Architecten ook optreedt als ontwikkelaar van het project. Vastgoedontwikkelaar Stein zal de bewoner van de kantoorruimte op de begane grond van het gebouw zijn en heeft ook een rol gespeeld in het project. Op de verdiepingen erboven komen appartementen, waaronder een penthouse met toegang tot de daktuin. Bewoners, huurders en bezoekers kunnen hun auto’s parkeren in de ondergrondse parkeergarage. De bouw start naar verwachting in 2020.

Reactie wethouder Sint-Michielsgestel
De gemeente is enthousiast over het ontwerp. Wethouder Ed Mathijssen van Sint-Michielsgestel: "Vanuit het stedenbouwkundig plan is altijd aangegeven dat er op deze prominente locatie een bijzonder gebouw moet komen. Met de komst van de Groene Villa wordt hier op spectaculaire wijze gehoor aan gegeven."
Reactie architect Theobert van Boven
Architect Theobert van Boven: "Toen ik het plan de Groene Villa initieerde, wilde ik in ons dorp een architectonisch landmark realiseren. In 2016 werkte ik eerder samen met Winy toen we als oud-leerlingen samen de verbouwing van het locale Gymnasium Beekvliet hebben begeleid. Deze prettige samenwerking wilde ik graag een vervolg geven. Een van de gevel-visies van Winy Maas is de groene, levende gevel. Een unieke kans om Sint-Michielgestel hiermee iets bijzonders te geven."

Achtergrondinfo betrokkenen
MRVD
MVRDV is in 1993 opgericht door Winy Maas, Jacob van Rijs en Nathalie de Vries. Het bureau realiseert studies en projecten op het gebied van architectuur, stedenbouw en landschapsarchitectuur. Het werk van MVRDV wordt wereldwijd gepubliceerd en heeft verschillende internationale prijzen verkregen. De monografische publicaties FARMAX (1998), KM3 (2005) en Buildings (2015) illustreren het werk van het Rotterdamse bureau dat ook software voor architectuur en stedebouw ontwikkelt. De 250 architecten, ontwerpers en medewerkers van MVRDV creëren projecten in een multidisciplinair collaboratief ontwerpproces en passen innovatieve en duurzame technologieën toe.
Van Boven Architecten
Van Boven Architecten is gevestigd in Sint-Michielsgestel en ontwerpt, coördineert en realiseert bedrijfspanden en kantoren, maar werkt met evenveel enthousiasme voor particulieren.
Stein Ontwikkelt & Verhuurt
Stein Ontwikkelt & Verhuurt brengt ontwikkelaars, overheden en creatieve geesten samen om invulling te geven aan een hoger doel: waarde creëren op plekken waar deze eerst nog niet was. Stein gelooft in het realiseren van betekenisvolle projecten die van meerwaarde zijn voor mens en omgeving.

Opening Glazen Boerderij
De Glazen Boerderij in Schijndel werd op 17 januari 2013 werd geopend (nog terug te zien in het jaaroverzicht 2013 van TVSchijndel). De complete video over de bouw hiervan is voor geïnteresseerden nog op DVD te bestellen.

Groenevillagestel01bronmrvd2019
Foto: In plaats van een traditionele, gesloten gevel krijgt de Groene Villa een levende façade
Groenevillagestel02bronmrvd2019
Foto: De Groene Villa is een volgende stap in het MVRDV-onderzoek naar de mogelijkheid om gevels
groener te maken, of zelfs helemaal te laten opgaan in de omgeving



Dennis van der Ven

Klik > website

Klik > Website

Mutsaars

Klik > website

Klik > Website

IT-OK

Klik > website

Klik > Website

Bloemboetiek

Klik > website

Klik > Website

InSchijndel

Klik > website

Klik > Website

De Nachtegaal

Klik > website

Klik > Website

TVSchijndel adverteren

Klik > website

Klik > Website

20 FIT

Klik > website

Klik > Website

Lacros

Klik > website

Klik > Website

TVE

Klik > website

Klik > Website

The Social Club

Klik > website

Klik > Website

De Beddenwinkel

Klik > website

Klik > Website

ANGRO

Klik > website

Klik > Website

De Hoevenbraak

Klik > website

Klik > Website

PLUS

Klik > website

Klik > Website

Vakmeester Guus

Klik > website

Klik > Website

Woonwinkel

Klik > website

Klik > Website

Foto Keetels

Klik > website

Klik > Website

Scootmobielen Veghel

Klik > website

Klik > Website

De Verfzaak

Klik > website

Klik > Website

Copyright 2024  TVSchijndel, Je ziet ons echt overal

//