foto1
foto1
foto1
foto1
foto1

Herdenking 75 jaar bevrijding binnen Meierijstad

75jaarbevrijdingmeierijstadMeierijstad - Dit jaar wordt er zeer uitgebreid stilgestaan dat hier 75 jaar geleden de bevrijding van Brabant begon. Voorafgaand aan deze herdenkingsweek reist op zaterdag 14 september de colonne met historische voertuigen via Leopoldsburg in België over 'Hell's Highway' via Veghel naar Vlagheide (Zuid) om op zondag 22 september in de ochtend weer te vertrekken vanaf de Vlagheide naar Nijmegen (Noord). Er vinden 4 herdenkingstochten plaats op 18 september (zie kaartjes), er is weer een ingericht Basecamp (15 t/m 21 september) te bezoeken (entreekaartjes), dit keer op de Vlagheide, en er vinden herdenkingssprongen plaats op 17 september op de Vlagheide. Vooraleerst was sprake van het springen van één WO-II veteraan, de 98-jarige Jim Martin (duosprong). Daar is de 94-jarige WO2-veteraan Vincent Speranza recent aan toegevoegd. Daarnaast vinden er lokaal allerlei herdenkingen plaats middels bijvoorbeeld een gildemis en kranslegging. Tijdens de colonneroutes en de herdenkingstochten (4 in totaal) worden er allerlei verkeersmaatregelen getroffen waarbij de route zelf op 14 en 22 september tijdelijk helemaal wordt afgesloten. Hieronder vindt u alle voornaamste chronologische informatie daarover met als laatste de info over de diverse routes die afgelegd worden en kaartmateriaal. Bron info + kaartjes gemeente Meierijstad / Stichting OMG / Liberation Task Force / RCPT

Colonnetocht Zuid zaterdag 14 september
In het kader van de herdenking van Operatie Market Garden is zaterdag 14 september in de middag een Herdenkingstocht door Nijnsel, Sint-Oedenrode en Veghel naar de Vlagheide van ca. 400 historische militaire voertuigen. Voor een veilige passage van deze 8 km lange colonne en om de bereikbaarheid van de hulpdiensten te kunnen waarborgen wordt de route van deze colonne volledig afgesloten voor al het andere verkeer.
Verkeersmaatregelen, bron Stichting Operation Market Garden
In het kader van de herdenking van Operatie Market Garden is er zaterdag 14 september in de middag een herdenkingstocht van circa 400 historische militaire voertuigen. Voor een veilige passage van deze 8 km lange colonne en om de bereikbaarheid van de hulpdiensten te kunnen waarborgen wordt de route van deze colonne volledig afgesloten voor al het andere verkeer.
Deze colonne komt op zaterdag 14 september vanuit Leopoldsburg naar Meierijstad. De verwachte doorkomsttijdstippen (onder voorbehoud) vindt u op het routekaartje onderaan).

Bevrijdingsfeest Meierijstad zaterdag 14 september
(info d.d. 8 sept) Op zaterdag 14 september 2019 wordt rond het gemeentehuis aan het Stadhuisplein 1 te Veghel een bevrijdingsfeest georganiseerd.
Bij de ontvangst zijn 20 WOII-veteranen aanwezig, er staat een foodtruck in WOII-stijl en er is verschillend entertainment (cabareteske optredens, muziek, dans). We hopen erop dat het publiek rijen dik staat om de WOII-veteranen te eren en mee te genieten van het feest.
Het rondje Veghel draait strak om het gemeentehuis heen. De colonne komt vanuit de Rembrandtlaan aanrijden, draait het Stadhuisplein op, draait meteen na de bushalte richting gemeentehuis, rijdt tussen gemeentehuis en d’Hooghe Beemd door en draait via de achterzijde van het gemeentehuis weer de Rembrandtlaan op.
In het overzichtskaartje hieronder ziet u hoe een en ander ingericht wordt. De ingerichte tribune is vooralsnog alleen voor genodigden.

• locatie: rond het gemeentehuis aan het Stadhuisplein in Veghel van 13.45 tot 16.15 uur (zie kaartje)
• speciale gasten: 20 WOII-veteranen
• vanaf 14.00 Entertainment door Phoenix Cultuur, Muziekvereniging Frisselstein en 'The Starsisters'
• rond 15.25 Fly by door twee AT-16 Harvards
• rond 15.30 Ontvangst colonne OMG2019 met WOII-voertuigen
Inclusief Foodtruck in WOII-stijl en verkooppunt van friet en snacks bij Hotel Teugel Resort
Actuele informatie via meierijstadherdenkt.nl

Basecamp 15 t/m 21 september
Ontvangst colonne met bevrijdingsfeest op 14 september (basecamp niet open voor publiek). Van 15 tot en met 21 september 2019 is het basecamp OMG 2019 voor het publiek open.
Voorafgaand aan deze week reist op zaterdag 14 september dus de colonne met historische voertuigen via Leopoldsburg in België over 'Hell's Highway' via Veghel naar Schijndel. Voordat de deelnemers aan de colonne zich installeren op het basecamp rijden zij 'een rondje Veghel' tijdens het Bevrijdingsfeest (zie hierboven).

Flower Power op de Vlagheide
Meierijstad staat dit najaar uitgebreid stil bij de 75-jarige herdenking van de bevrijding van Schijndel, Veghel en Sint-Oedenrode. Als symbolisch eerbetoon aan de bevrijders van toen, gaat kunstenares Carin Simons op 14 september 2019 duizenden bloemen van restafval 'planten' op de Vlagheide, de voormalige vuilstort in hartje Meierijstad. De locatie kunt u vinden op bijgevoegd kaartje.

Entreekaartjes basecamp
Er worden in de week van 15 september tienduizenden bezoekers op het basecamp verwacht. De organisatie roept iedereen op online kaarten te bestellen om wachtrijen bij de kassa te voorkomen.

Zondag 15 september: herdenking bij monument Veghel
De gemeente Meierijstad organiseert ieder jaar in Veghel een herdenking bij de monumenten in de Kolonel Johnsonstraat.
Programma
10.00 gildemis in de Lambertuskerk Veghel
11.15 vendelhulde voor de kerk
11.30 herdenking en kranslegging bij het Airbornemonument in de Kolonel Johnsonstaat
Bij het totale programma zijn ook de WOII-veteranen aanwezig. Er worden kransen gelegd door verschillende partijen. Medewerking aan deze herdenking wordt verleend door het Sint Barbara Gilde Veghel, Muziekvereniging Sint Cecilia uit Zijtaart en de kinderen van de Bernadetteschool.

Drietal andere herdenkingen: Sint-Oedenrode – Eerde – Sint-Oedenrode (15-17-18 sept)
Er vinden nog drie andere herdenkingen plaats in deze dagen. De organisatie daarvan ligt niet in handen van de gemeente Meierijstad. Ook hiervoor bent u van harte uitgenodigd aanwezig te zijn.
Zondag 15 september 2019 12.50 uur Sint-Oedenrode, Monument to the Dutch aan de Corridor. Deze herdenking wordt georganiseerd door de werkgroep Remember September.
Dinsdag 17 september 2019 19.00 uur Eerde, Geronimo Monument Airborne, Zandvliet. Deze herdenking wordt georganiseerd door het Airborne Comité Eerde.
Woensdag 18 september 2019 09.30 uur Sint-Oedenrode, Britse oorlogsgraven bij de Sint Martinuskerk, Kerkplein. Deze herdenking wordt georganiseerd door de werkgroep Remember September.

Paradroppingen (16, 17 Eerde en 18 september)
Het Round Canopy Parachuting Team (RCPT) herdenkingssprongen op de dropzones in Son, Eerde en Grave. In de stijl zoals ze tijdens Operatie Market Garden in 1944 ook gesprongen zijn, met authentieke uniformen en vanuit een C47 (Dakota). Er zijn drie sprongen gepland voor de herdenking rondom 75 jaar operatie Market Garden. Op maandag 16 september zal er worden gesproken op dropzone Son, op dinsdag 17 september (13.01 uur) op dropzone Eerde en op donderdag 19 september op dropzone Grave.

Herdenkingstocht - 18 september
In het kader van de herdenking van Operatie Market Garden is er woensdag 18 september in de ochtend een herdenkingstocht door Meierijstad van in totaal ca. 400 historische militaire voertuigen verspreid over diverse groepen en diverse routes (zie hieronder). Onder begeleiding van de politie en verkeersregelaars zullen zij in colonne deelnemen aan het reguliere verkeer en zal er geen sprake zijn van wegafsluitingen (behalve op de vermelde stopplaatsen). De verwachting is dat eventuele overlast hierdoor beperkt zal blijven.
De volledige route met straatnamen vindt u hieronder en op www.meierijstadherdenkt.nl/verkeersmaatregelen. Zie routekaartje.
Op genoemde website wordt ook de meest actuele informatie omtrent deze wegafsluitingen en routes geplaatst.
Meer informatie over Operatie Market Garden vindt u via: www.omg2019.nl. Voor vragen kunt u contact opnemen met de gemeente Meierijstad, telefoon 14 0413.
Liberation Task Force door Sint-Oedenrode en Veghel
De organisatie Liberation Task Force (LTF) bezoekt op 18 september diverse dorpen met verschillende colonnes (vier) bijzondere voertuigen (en met medewerking van veel reenactors). Ergens tussen 09:15 en 09:45 uur verwachten we de aankomst van een colonne unieke oorlogsvoertuigen op de Markt in het centrum van Sint-Oedenrode. Deze voertuigen zullen dan ongeveer 1 uur op de Markt blijven staan. Alle schoolkinderen van Sint-Oedenrode zijn al uitgenodigd door de Oranjevereniging om deze ‘bevrijders’ te verwelkomen door een uitbundig vlaggenfestijn. Er zal vanaf de Kiosk muziek gemaakt worden door de Seniorenkapel.
De stoet wordt rond 10.00 uur verwacht in de Kolonel Johnsonstraat / Beatrixsingel waar een korte pauze zal zijn.
Routes 18 september 2019 – Liberation Task Force - 4 Routes vanuit Son en Breugel
Route 1
SON EN BREUGEL – Sonseweg – Nijnselseweg - Hertog Hendrikstraat – Heuvel – Markt – STOP – Borchmolendijk – Eerschotsestraat - Oostelijke Randweg - Noordelijke Randweg – Postdijk – Veghelseweg – Koeveringsedijk – Molenweg – Abenhoefweg – MacArthurweg – Corridor – Rembrandtlaan – Udenseweg – Voorhei – Pastoor van Haarenstraat – De Corridor - UDEN
Route 2
SON EN BREUGEL – Sonseweg – Nijnselseweg – Corridor – Eerschotsestraat - Oostelijke Randweg - Noordelijke Randweg – Postdijk – Veghelseweg – STOP – Koeveringsedijk – Molenweg – Abenhoefweg – MacArthurweg – Corridor – Rembrandtlaan – Udenseweg – Voorhei – Pastoor van Haarenstraat – De Corridor – UDEN
Route 3
SON EN BREUGEL – Sonseweg – Nijnselseweg – Corridor – Eerschotsestraat – Oostelijke Randweg – Noordelijke Randweg – Postdijk – Veghelseweg – Koeveringsedijk – Molenweg – Abenhoefweg – MacArthurweg – Corridor – Sluistraat – Vondelstraat – STOP – Col. Johnsonstraat – Beatrixsingel – Hertog Janstraat – Burgemeester de Kuiperlaan – De Hermeij – Deken van Miertstraat – Molenstraat – Meijerijstraat – Stadhuisplein – Rembrandtlaan – Udenseweg – Voorhei – Pastoor van Haarenstraat – De Corridor – UDEN
Route 4
SON EN BREUGEL – Sonseweg – Lieshoutseweg – LAARBEEK
Zie kaartje 18 september hieronder.

Veteranen - Donderdag 19 september
Donderdag 19 september staat het Basecanp op de Vlagheide helemaal in het teken van de veteranen. Ook dan zijn er extra activiteiten met en voor de oud-strijders. Maar het gaat om de kinderen.

Colonnetocht Noord - zaterdag 22 september
Op zondag 22 september in de ochtend vertrekt de stoet vanaf de Vlagheide naar Nijmegen (Noord).
Verkeersmaatregelen, bron Stichting Operation Market Garden 22 september: Op zondag 22 september in de ochtend vertrekt de stoet uit Meierijstad naar Nijmegen. Indien uw woning, bedrijf of organisatie is gelegen op of in de nabijheid van de routes dan is het mogelijk dat u hinder ondervindt van deze tijdelijke wegafsluiting en zelfs tijdelijk onbereikbaar kan worden.
De organisatie hoopt dat u voldoende in gelegenheid bent om rekening te houden met de wegafsluiting en overlast / hinder kunt voorkomen.
Voor een veilige passage van deze 8 km lange colonne en om de bereikbaarheid van de hulpdiensten te kunnen waarborgen wordt de route van deze colonne volledig afgesloten voor al het andere verkeer. De verwachte doorkomsttijdstippen (onder voorbehoud) vindt u op het routekaartje onderaan).

ROUTES

Route 14 september (Zuid)

Deze colonne komt op zaterdag 14 september vanuit Leopoldsburg naar Meierijstad
SON EN BREUGEL - Sonseweg - Nijnselseweg - Hertog Hendrikstraat - Heuvel - Markt - Borchmolendijk - Lindendijk - Schijndelseweg - Damianenweg - Koeveringsedijk - Molenweg - Abenhoefweg - MacArthurweg - Corridor - Rembrandtlaan - Stadhuisplein - Rembrandtlaan - Corridor - MacArthurweg - Abenhoefweg - De Kuilen - Kapelstraat - Zandvliet - Dalenstraat - Vlagheide - BASECAMP – VLAGHEIDE

Route 22 september (Noord)
Op zondag 22 september in de ochtend vertrekt de stoet uit Meierijstad naar Nijmegen.
BASECAMP - VLAGHEIDE - Vlagheide - Dalenstraat - Zandvliet - Kapelstraat - De Kuilen - Abenhoefweg - MacArthurweg - Corridor - Rembrandtlaan - Voorhei - Udenseweg - Pastoor Van Haarenstraat - De Corridor - UDEN

Meierijstad
Indien uw woning, bedrijf of organisatie is gelegen op of in de nabijheid van de routes dan is het mogelijk dat u hinder ondervindt van deze tijdelijke wegafsluiting en zelfs tijdelijk onbereikbaar kan worden. Wij hopen dat u voldoende in gelegenheid bent om rekening te houden met de wegafsluiting en overlast / hinder kunt voorkomen.

Op de hieronder opgenomen kaartjes treft u nadere informatie aan over de routes.
Regels langs route
Langs de route zijn de volgende regels voor u van toepassing:
- Te voet of per fiets is uw locatie langs de route altijd bereikbaar
- De route is in beide rijrichtingen afgesloten voor gemotoriseerd verkeer
Tips
- Plan uw reis vooruit en pas uw route aan
- Vermijd het reizen tijdens de passage van de colonne
- Overweeg de auto niet te gebruiken
- Pak de fiets i.p.v. de auto
- Parkeer uw auto buiten de route bij eventueel gebruik van uw auto

Voor actuele informatie meierijstadherdenkt.nl en omg2019.nl.

Tijdstippenherdenkingsroutezuidbronomg2019
Tijdstippen Colonneroute Zuid 14 september bron OMG2019
Routeherdenkingomg14september2019
Route Colonneroute (Zuid) OMG 14 september 2019
Bevrijdingsfeestplattegrondveghel
Locatie bevrijdingsfeest 14 september Veghel
Plattegrondbasecampuitherdenkingskrant
Plattegrond Basecamp bron: Herdenkingskrant gemeente
Route18september2019herdenkingsrouteomg
4 routes 18 september 2019 Liberation Task Force
Tijdstippenherdenkingsroutenoordbronomg2019
Tijdstippen Colonneroute Noord 22 september bron OMG2019
Routeherdenkingomg22september2019
 Route Colonneroute (Noord) OMG 22 september 2019
75jaarbevrijdingmeierijstad
OMG2019logo

TVSchijndel adverteren

Klik > website

Klik > Website

Dennis van der Ven

Klik > website

Klik > Website

Bloemboetiek

Klik > website

Klik > Website

Foto Keetels

Klik > website

Klik > Website

De Hoevenbraak

Klik > website

Klik > Website

ANGRO

Klik > website

Klik > Website

Woonwinkel

Klik > website

Klik > Website

PLUS

Klik > website

Klik > Website

TVE

Klik > website

Klik > Website

sprinkels

Klik > website

Klik > Website

IT-OK

Klik > website

Klik > Website

Twan Vissers

Klik > website

Klik > Website

InSchijndel

Klik > website

Klik > Website

De Sok

Klik > website

Klik > Website

20 FIT

Klik > website

Klik > Website

Lacros

Klik > website

Klik > Website

Mutsaars

Klik > website

Klik > Website

De Nachtegaal

Klik > website

Klik > Website

Jan de Jong

Klik > website

Klik > Website

LOOKS

Klik > website

Klik > Website

Scootmobielen Veghel

Klik > website

Klik > Website

De Beddenwinkel

Klik > website

Klik > Website

Vakmeester Guus

Klik > website

Klik > Website

Copyright 2023  TVSchijndel, Je ziet ons echt overal

//