foto1
foto1
foto1
foto1
foto1

Diverse organisaties ontvingen Fairtradebeloning binnen Meierijstad

05Fairtradeuitreikingnov2019Meierijstad – Fairtrade groeit binnen Meierijstad. Van 26 oktober tot 3 november vond de landelijke Fairtrade Week plaats, een mooie aangelegenheid voor Stichting Fairtrade Gemeente Meierijstad om een groot aantal erkenningen uit te reiken. Voor fairtrade of voor maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO). Organisaties die tijdens deze week een MVO-erkenning/vignet of Fairtrade vignet ontvingen zijn Bakkie Koffie, Kopjes, City Management Schijndel, Den Ouden Schijndel, Sociaal Cultureel Centrum De Vink Schijndel, Dierenplein Schijndel, Vluchtelingenwerk Meierijstad, Hema Sint-Oedenrode, Lidl Sint-Oedenrode, Genson Group Sint-Oedenrode, SNV notarissen en Huisartsenpraktijk 'Rijckehoef' uit Sint-Oedenrode en de Rabobank (alle locaties in Meierijstad). Hieronder leest u waarom. Foto's: bron werkgroep Fairtrade Meierijstad

De stichting binnen Meierijstad heeft als doel om fairtrade te blijven promoten, en daar horen natuurlijk steeds nieuwe bedrijven, horeca en instellingen bij. Hieronder leest u welke en waarom.

Bakkie Koffie
Fairtrader Trudy van Houten overhandigde een MVO-vignet aan Jolanda Baan-Veerkamp. Bakkie Koffie, de nieuwste horeca in Schijndel, heeft diverse duurzame producten op de kaart staan: Bij Bakkie Koffie 'Van boon tot bakkie' streven ze naar eerlijke handel. De koffie-importeur informeert naar het verhaal achter de koffie, waar komt het vandaan, zijn de werkomstandigheden goed en krijgt eenieder voldoende betaald.
Het team van Essentials Tea reist regelmatig af naar China, Zuid-Afrika en Indonesië. Zo weten ze altijd waar de producten vandaan komen en onder welke omstandigheden er wordt geproduceerd. Soep met een verhaal: Tomatensoep van De Verspillingsfabriek. Jaarlijks gooien we in Nederland voor minstens vijf miljard euro aan voedsel weg. Een deel daarvan zijn verse groenten: overschot van boeren, telers en versnijders. Afgekeurd omdat ze te klein, misvormd of te bont zijn. De Verspillingsfabriek redt deze groenten en bereidt er onder meer deze smaakvolle tomatensoep van.

Het MVO-vignet voor Kopjes
Het 'team' achter Kopjes Schijndel bestaat uit Ceciel en Jolanda. Ze hebben een mooie belevingswinkel met producten zoals koffie, thee, chocolade en aanverwante artikelen. Ze hebben een actief hergebruik-programma en stimuleren om afval te verminderen door eigen zakjes, potjes mee te nemen voor hun uitgebreid assortiment losse thee. Ze hebben onder andere biologische thee, koffie van duurzame kwaliteit en UTZ gecertificeerde chocolade.

City Management Schijndel
Harrie van Herpen is citymanager in Schijndel en werkt samen met het bestuur van Citymanagement Schijndel aan een levendig en vitaal centrum. De betrokken leden gebruiken zoveel als mogelijk fairtrade producten, maar ook duurzame en recyclebare. Ook wordt natuurlijk lokaal ingekocht, wat ook past in de fairtradegedachte: koop lokaal en als je het van ver moet halen, dan fairtrade. Zij ontvingen een MVO-erkenning.

Den Ouden Schijndel
David van Duijn, van firma Den Ouden, ontving het MVO-vignet van Arthur Rijken van Stichting Fairtrade Gemeente Meierijstad.
Het Schijndelse familiebedrijf heeft duurzaamheid inmiddels in de genen zitten. Eigenlijk draait elke dag om maatschappelijk verantwoord ondernemen bij Den Ouden. Het gaat dan niet alleen om de diverse circulaire producten die geleverd kunnen worden, zoals biomassa uit onbruikbare resten van groenafval en organische mestkorrels op basis van kippenmest als alternatief voor kunstmest. Ook de interne bedrijfsvoering wordt steeds duurzamer.
Zo wordt het hoofdkantoor op korte termijn verbouwd waardoor er veel minder energie nodig is. Het elektrisch wagenpark wordt steeds uitgebreid bij vervanging en er werken mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Dit is slechts een greep uit alles wat onder MVO valt. Wat wel nog zeer vermeldenswaardig is: de koffie en thee van alle vestigingen van Den Ouden is ook nog Fairtrade. Den Ouden verdiend met recht een MVO-vignet en is een voorbeeld voor andere bedrijven.


Sociaal Cultureel Centrum De Vink Schijndel
Sociaal Cultureel Centrum De Vink is de locatie waar de leden van zo´n 80 verenigingen bij elkaar komen. Mart Berkelmans is de penningmeester van Stichting De Vink en is mede verantwoordelijk voor de inkoop. Bij de bar wordt fairtrade thee verstrekt, de koffie heeft een UTZ-keurmerk. Zij kopen vooral lokaal in wat zij voor hun klanten die naar de bar-zaal komen. Ook voor de kookclub van Welzijn de Meierij wordt lokaal ingekocht bij de Plus, wat garant staat voor eerlijke producten waar die supermarkt bekend om staat. Daarnaast zijn er mensen met afstand tot de arbeidsmarkt actief, waarmee de Stichting De Vink maatschappelijk verantwoord bezig is.

Dierenplein Schijndel
Het Dierenplein schenkt in hun verblijf fairtrade koffie en thee voor de vrijwilligers. Daarnaast is er een groot respect voor het milieu, een ander belangrijk criterium. De groene sedumdaken van de hooiruif en konijnenhok vangen regenwater of wat ook voor de vijver wordt gebruikt. Het hooi voor de dieren komt van de buurman wat lang transport voorkomt. De mest uit het dierenpark wordt verwerkt tot compost in de lokale buurttuin. Ook dragen hun acties bij aan het vergroten van de biodiversiteit. Zo is er is bloemzaad in de bermen gezaaid voor de wilde bijen, hangen er nestkasten en is er een insectenhotel. Het recyclen wordt volop gestimuleerd: Plastic scheiden, oud brood als extra voer voor de dieren.

Vluchtelingenwerk Meierijstad
In Meierstad zijn nog op twee locaties medewerkers van Vluchtelingenwerk gehuisvest. De vrijwilligers en professionele beroepskrachten van Vluchtelingenwerk begeleiden vluchtelingen in Meierijstad, bij de asielprocedure, huisvesting, integratie, taal en werk. Daarnaast geven ze voorlichting en gastlessen over vluchtelingen. In 't Spectrum in Schijndel zit teamleider Elaine Nicolaesz, die bij de Plus in Schijndel de fairtrade koffie en thee inkoopt. Zij ontving daarom een Fairtrade vignet voor Vluchtelingenwerk.

Hema Sint-Oedenrode
Bij de HEMA verkopen ze fairtrade thee, veel producten met een duurzaamheidslabel en verschillende biologische producten. Alle katoen worden sinds kort duurzaam ingekocht, van romper tot laken. Ook bij Hema vinden ze duurzaamheid belangrijk, wat reden genoeg is voor een MVO-erkenning.

Lidl Sint-Oedenrode
Sinds februari 2019 is de Lidl ook in Sint-Oedenrode gevestigd. Zij hebben bijzonder veel biologische producten in hun assortiment en ook enkele fairtrade producten. Bij Lidl staat duurzaamheid hoog in het vaandel: Met 250 zonnepanelen op het dak zijn ze zelfvoorzienend wat betreft energie. Klanten kunnen tijdens het winkelen hun elektrische auto hier opladen aan één van de twee laadpunten. Met deze duurzame maatregelen verdient Lidl terecht een MVO-erkenning.

Genson Group Sint-Oedenrode
Dit bedrijf behoort tot de top van internationale leveranciers van zachtfruit planten voor de professionele teler. Naast de opkweek en vermeerdering van planten worden er de beste kwaliteit zachtfruit en prei geproduceerd voor de Nederlandse markt. Duurzaamheid is de rode draad in de bedrijfsvoering: van duurzaam watergebruik tot zonnepanelen, van zoveel mogelijk biologische gewasbescherming tot inzetten van robots voor betere arbeidsomstandigheden. Genson Group heeft hiervoor een MVO-erkenning ontvangen.

SNV notarissen en Huisartsenpraktijk 'Rijckehoef' uit Sint-Oedenrode
Zowel op het notarissenkantoor als in de huisartsenpraktijk schenken ze fairtrade koffie en thee. Beide ontvingen daarvoor een fairtrade-erkenning van de Stichting Fairtrade gemeente Meierijstad.

Rabobank (alle locaties in Meierijstad)
Bij de Rabobank schenken ze fairtrade koffie en thee, reden genoeg voor een Fairtrade vignet. Echter het thema duurzaamheid is veel breder bij de Rabobank. Zo werken ze met hun netwerk aan Duurzamer groeien (voor ondernemers), Duurzaam wonen (voor huizenkopers) en Duurzame voeding (verbinden diverse partijen uit het netwerk).
01Fairtradeuitreikingnov2019
02Fairtradeuitreikingnov2019
03Fairtradeuitreikingnov2019
04Fairtradeuitreikingnov2019
05Fairtradeuitreikingnov2019
06Fairtradeuitreikingnov2019
07Fairtradeuitreikingnov2019
08Fairtradeuitreikingnov2019
09Fairtradeuitreikingnov2019
10Fairtradeuitreikingnov2019
Fairtrademvomeierijstad2019
fairtrademeierijstad


Woonwinkel

Klik > website

Klik > Website

Mutsaars

Klik > website

Klik > Website

TVSchijndel adverteren

Klik > email

Klik > Website

PLUS

Klik > website

Klik > Website

Voetselect

Klik > website

Klik > Website

De Beddenwinkel

Klik > website

Klik > Website

ANGRO

Klik > website

Klik > Website

TVE

Klik > website

Klik > Website

Guus Auto Service

Klik > website

Klik > Website

IT-OK

Klik > website

Klik > Website

Lacros

Klik > website

Klik > Website

Foto Keetels

Klik > website

Klik > Website

De Sok

Klik > website

Klik > Website

De Hoevenbraak

Klik > website

Klik > Website

Hart

Klik > website

Klik > Website

De Nachtegaal

Klik > website

Klik > Website

Van Wanrooij

Klik > website

Klik > Website

Easypos

Klik > website

Klik > Website

InSchijndel

Klik > website

Klik > Website

Twan Vissers

Klik > website

Klik > Website

Copyright 2020  TVSchijndel, Je ziet ons echt overal

//