foto1
foto1
foto1
foto1
foto1

Winnaars 100 Mooiste (M100) van Meierijstad bekend

logo mooiste van MeierijstadMeierijstad - Vanochtend vond de prijsuitreiking van de 100 mooiste (M100) van Meierijstad plaats. In december had de gemeente de inwoners gevraagd mee te denken over hun mooiste plekken van Meierijstad en deze te nomineren voor de M100. Inwoners van Meierijstad stuurden massaal hun favoriete monumenten en andere bezienswaardigheden in. De bedoeling was om input op te halen voor de 100 Mooiste van Meierijstad (M100). Het zijn ruim 200 inzendingen geworden. De jury was overweldigd door het aantal en de kwaliteit van alle inzendingen. Er waren bijzondere en soms ook persoonlijke verhalen bij. Wat raakte was dat inwoners van Meierijstad plekken in de hele gemeente in hun hart sluiten. Na veel wikken en wegen, koos de jury met volle overtuiging 5 prijswinnaars.


Prijswinnaars
De onderbouwing van het mooiste plekje van Meierijstad is bepalend geweest voor de bepaling van de prijswinnaars. De eerste prijs is een weekend weg in Meierijstad en de tweede tot en met de vijfde prijs is een streekproductenpakket.

1e prijs: Trudy Koop met De Schaapskooi in Wijbosch
2e prijs; Michelle van Iersel met de Helden van Kien in het streekpark de Kienehoef in Sint-
Oedenrode
3e prijs: Heemkundekring Vehchele met het Klooster van de Zusters Franciscanessen met de
Franciscushof in Veghel
4e prijs: Frans Kuijpers met de Korenmolen De Hoop in Keldonk
5e prijs: Yvonne van Abeelen met bushalte Steeg aan de Structuurweg in Schijndel

Alle kernen
Letterlijk in alle kernen zijn locaties genomineerd. Natuurlijk zijn de bekende iconen in onze gemeente genoemd, zoals Streekpark Kienehoef, de Schaapskooi, CHV Noordkade, de Glazen Boerderij, de Vlagheide en de Knoptoren. Daarnaast zijn vaak plekken in het groen of in de natuur aangedragen. Dat varieert van het Aa- en het Dommeldal, de Vresselse bossen, de Eerdse bergen en het Wijboschbroek tot aan ‘de rode beuken bij het kerkje in Olland’; ‘de kloostertuin in Boerdonk’ en ‘het Julianapark in Veghel’. Daarnaast zijn meer hedendaagse monumenten genoemd, zoals het kantoorgebouw van VanderLande of de Oranjewijk in Veghel.

Van waarde
De jury heeft niet gekozen op basis van aantallen inzendingen voor een locatie, maar op basis van de gekozen argumentatie van de inzender. Daarbij heeft de jury een aantal zaken meegenomen: is het een plek met een herinnering of een verhaal dat voor veel inwoners van onze gemeente van waarde is? Is het een ontmoetingsplek die voor veel van onze inwoners van betekenis kan zijn? En is het een plek met een belofte?
Met andere woorden: speelt de verbinding tussen verleden, heden en toekomst een rol? Of de verbinding tussen onze inwoners of onze kernen? Wat de jury ook heeft meegewogen, is of een verhaal authentiek is en of het goed en mooi is weergegeven.

De jury van de M1000 van Meierijstad bestond uit Coby van der Pas (wethouder Recreatie & Toerisme); Rolf Vonk Erfgoed Brabant); Geert Maas (gids) en Jeanne Wijnakker (voormalig coördinator VVV Sint-Oedenrode). 

Juryrapport:
1. Trudy Koop heeft met vele anderen de Schaapskooi in Wijbosch genomineerd. Ze heeft dat kort en heel krachtig, bijna poetisch gedaan: De locatie tegen het coulisselandschap van het Wijboschbroek, met de Vlaamse schuur, de hooiberg en de schaapskudde geeft Trudy “het gevoel van tijdloosheid en ruimte”. Ze ziet de aandacht en de zorg die zij er ervaart als “een weldaad”. Daarnaast roemt zij het feit dat met de Schaapskooi een oude life style in ere wordt gehouden. De Schaapskooi is een locatie met een duidelijke geschiedenis. Een plek waar mensen elkaar kunnen ontmoeten. Een locatie die herkenbaar en beleefbaar is. Een locatie met een verhaal. En een locatie met natuur en cultuur. En een locatie met een belofte. Want de betekenis van deze plek voor onze gemeente is groot en kan in de toekomst alleen maar groter worden. De jury overhandigt met overtuiging de eerste prijs aan Trudy Koop voor haar nominatie van de Schaapskooi.

2. Michelle van Iersel: Omdat het een ontmoetingsplek is voor jong en oud heeft Michelle De Helden van Kien in het Streekpark Kienehoef in Sint-Oedenrode genomineerd. De beleving lijkt vooral op het heden te liggen. Op de locatie wordt gewandeld, er spelen kinderen, er wordt gegeten en gedronken. Door historische iconen als de klomp in de spotlight te zetten wordt ook
gezocht naar de verbinding met het verleden. Daarnaast wordt steeds sterker ingezet op toerisme. In die zin is het streekpark een plek vol beloften, door Michelle mooi verwoord. Het streekpark is door velen voorgedragen als de mooiste plek van Meierijstad. De jury vond de onderbouwing van Michelle het sterkste en reikt haar daarom graag de tweede prijs uit.

3. Heemkundekring Vehchele: de Heemkundekring heeft het klooster van de Zusters Franciscanessen met de Franciscushof in Veghel genomineerd. Omdat het een geheim is dat zich steeds meer openbaart. Het is een plek met een sterke historische gelaagdheid. Een plek die herinneringen oproept, maar ook in staat kan zijn om nieuwe verhalen te vormen en nieuwe
functies te vervullen. In die zin is het een plek van hoop. Het klooster en de congregratie zijn bovendien de bakermat van onderwijs en zorg in de regio en daarmee maatschappelijk relevant. De plek herbergt ook de verbondenheid met de Meierij. De tuin is het meest symbolisch voor de verbondenheid van de zusters met onze gemeente en met de regio. De heemkundekring
omschrijft deze "als bomen geworteld in deze grond". Een prachtige omschrijving die volgens de jury een mooie derde prijs verdient.

4. Frans Kuijpers: Frans heeft Korenmolen De Hoop in Keldonk genomineerd. Hij ziet de molen als een belangrijke identiteitsdrager van de kern. “Het is een mooie aanblik als je Keldonk binnen komt.” Daarnaast noemt hij het feit dat de Korenmolen is opgebouwd en gerestaureerd door vrijwilligers.” De jury vindt dat laatste van groot belang. De Korenmolen is een monument dat tot stand is gekomen door de kracht van samen en staat daarmee symbool voor wat je als gemeenschap kunt bereiken. De betekenis van dit monument reikt verder dan de stenen alleen. Wij danken Frans Kuijpers voor zijn nominatie en reiken hem graag de vierde prijs uit.

5. Yvonne van Abeelen (afwezig vanwege vakantie): Yvonne kwam met een heel verrassende nominatie: bushalte Steeg aan de Structuurweg in Schijndel. Zij heeft deze nominatie op een heel mooie manier onderbouwd. “De halte heeft een prachtig uitzicht. Als je staat te wachten dan zie je het beste van Schijndel: de eeuwenoude kerk, een boerderij, de nieuwbouw van ’t
Spectrum, het politiebureau en Bolsius en als je je omdraait het populierenlandschap en de kunst, de knotwilgen en de schapen.” Een alledaagse en toch bijzondere plek waar Yvonne vaak staat te wachten op de bus naar Den Bosch en zich dan elke keer hoe fijn het is om in Schijndel te wonen. De jury was onder de indruk van het authentieke en mooi omschreven verhaal van
Yvonne. En er zat natuurlijk een mooie belofte in: welke bus je ook neemt, je komt pas echt thuis in Meierijstad.
logo mooiste van Meierijstad

Hart

Klik > website

Klik > Website

Neutraal keuren

Klik > website

Klik > Website

Van Wanrooij

Klik > website

Klik > Website

Bouwman

Klik > website

Klik > Website

IT-OK

Klik > website

Klik > Website

PLUS

Klik > website

Klik > Website

De Sok

Klik > website

Klik > Website

Voetselect

Klik > website

Klik > Website

De Beddenwinkel

Klik > website

Klik > Website

Easypos

Klik > website

Klik > Website

De Nachtegaal

Klik > website

Klik > Website

InSchijndel

Klik > website

Klik > Website

TVE

Klik > website

Klik > Website

De Hoevenbraak

Klik > website

Klik > Website

Lacros

Klik > website

Klik > Website

Foto Keetels

Klik > website

Klik > Website

TVSchijndel adverteren

Klik > email

Klik > Website

Twan Vissers

Klik > website

Klik > Website

Klaver

Klik > website

Klik > Website

Mutsaars

Klik > website

Klik > Website

Copyright 2020  TVSchijndel, Je ziet ons echt overal

//