foto1
foto1
foto1
foto1
foto1

Rondom d'n Toren èn Wijboschproject kandidaten Nationale Vrijwilligersprijzen

nationalevrijwilligersprijzen jan2020Schijndel - Met de Nationale Vrijwilligersprijzen worden lokale vrijwilligersorganisaties in het zonnetje gezet. Op 28 maart 2020 reikt minister Hugo de Jonge de jaarlijkse Nationale Vrijwilligersprijzen uit op het 'We doen het samen! Festival' in Amersfoort. Alle Nederlanders mogen vanaf 18 februari tot en met 22 maart 2020 stemmen op hun favoriete initiatief. Zij bepalen wie de Publieksprijs ontvangt. Zowel Stichting rondom d'n Toren uit Schijndel maar ook Wijbosch dingt met 'De Ontmoeting' mee en binnen Meierijstad dingt ook Werkgroep Spoordijk uit de Bunders Veghel mee, zo maakte de gemeente na eerdere publicatie van TVSchijndel over het Wijboschproject bekend. Het Wijboschproject is een werkgroep van Het Middelpunt (onderdeel van Dorpsraad Wijbosch) met uitsluitend activiteiten op gebied van Zorg en Welzijn. Hieronder vindt u ook de motivatie over de Rondom d'n Toren-kandidaatsstelling.

Het Middelpunt heeft vele activiteiten en werkgroepen zoals Dorpsmoestuin, Ontmoeting, Likkepot, Koffie-inloop, Afscheid nemen, Internet cafe, WEB bus, sponsor feestdiner, cursus hart voor zorg, buurtpreventie, telefoondienst 24/7 vertrouwenspersoon, EHBO en huisbezoeken. Iedereen hoort erbij en telt mee. Hieronder vindt u de motivatie die Wijbosch ingezonden heeft om een goede kans te maken op een van de prijzen.


Motivatie
Wijbosch is een dorp van plusminus 1400 inwoners met vele talenten. Er is veel kracht aanwezig, met elkaar zijn zij in staat een prettig samenlevende gemeenschap te realiseren die rekening met elkaar houdt, inwoners in staat stelt de talenten te ontwikkelen en ook inwoners prikkelt en stimuleert om elkaar te helpen. Wijbosch heeft ongeveer 250 vrijwilligers!

De Ontmoeting
Vanaf juli 2014 draait de Ontmoeting in het hart van Dorpshuis de Schakel, in het centraal gelegen café. De Ontmoeting is een dagbesteding welke plaatsvindt iedere woensdag van 10.30-16.00 uur en dit 52 weken per jaar. In tegenstelling tot dagbesteding bij woonservices (betaalde medewerker ) wordt deze dagbesteding gerund door uitsluitend vrijwilligers. Momenteel zijn er ongeveer 10 vrijwilligers die afwisselend worden ingezet. 
Door de positieve energie die vrijwilligers krijgen van ondersteuning en begeleiding van deze deelnemers zijn er altijd inwoners bereid om als vrijwilliger ingezet te worden.
Deelnemers worden met WEB bus opgehaald en thuisgebracht, tenzij op eigen gelegenheid kunnen komen. De doelgroep zijn inwoners van Wijbosch die zelfstandig wonen, maar wel met een nadrukkelijke zorgindicatie. Vaak zijn dit mensen in afwachting van een definitieve opname, maar nog niet opgenomen kunnen/mogen worden. Dus in het 'grijze' zorggebied waar de Nederlandse wetgeving en maatschappij geen adequate oplossing heeft.

Aanvankelijk namen 5 bewoners deel. Inmiddels zijn dit 12 personen, iedere week opnieuw. Samen wordt koffie/thee gedronken, geluncht en in de middag wordt regelmatig met de bus een uitstapje gemaakt, zoals naar GLOW Eindhoven, de Schaapskooi, Kasteel Heeswijk, musea. Iedereen mag deelnemen.
Vooraf vindt een gesprek door de coördinator plaats met de deelnemer en naaste familie. In de praktijk zijn de deelnemers over het algemeen 70+. Deelnemers genieten van hun deelname, voelen zich er weer echt bij horen. De reacties die we vaak krijgen is dat de direct naaste (mantelzorger) zo blij is dat dit initiatief er is en hij/zij ontlast wordt. Vaak vinden deelnemers de persoonlijke waardering en begeleiding zo fijn dat deelnemers, bij definitieve opname, met heel veel moeite en overreding naar de definitieve opname willen gaan. De organisatie en uitvoering zijn volledig in handen van het team vrijwilligers.
Jaarlijks nemen de bezoekers deel aan het sponsordiner rond de Kerstdagen, speciaal opgezet voor mensen in kwetsbare omstandigheden in het dorp Wijbosch. Er is samenwerking met Laverhof, het verzorgingstehuis dat naast het dorpshuis is gevestigd. Elke maand verzorgen zij een activiteit met de deelnemers en observeren hoe het met de deelnemers gaat zodat ieder verantwoord kan (blijven) deelnemen. De Ontmoeting is een niet meer weg te denken belangrijke en onmisbare 'zorg en welzijn'-activiteit in het dorp.

Andere nominaties binnen Meierijstad
Ook de andere nominaties voor de Nationale Vrijwilligersprijzen binnen Meierijstad zijn inmiddels bekend. De genomineerden zijn naast De Ontmoeting uit Wijbosch: Stichting rondom d'n Toren uit Schijndel en Werkgroep Spoordijk uit de Bunders Veghel.

Rondom d'n Toren
Rondom d'n Toren organiseert activiteiten om mensen bij elkaar te brengen. Zowel jong als oud. Juist in de wereld waarin steeds meer mensen vereenzamen en waarin contacten vaak vluchtig zijn, vinden ze het erg belangrijk om mensen samen te brengen, mensen te laten lachen en te laten genieten.
Het is een enthousiaste groep vrijwilligers die zichzelf graag inzetten voor de maatschappij. Door de activiteiten en evenementen te organiseren. Maar ook wanneer we gevraagd worden om hulp te bieden bij activiteiten die andere stichtingen of wijkraden organiseren. Waar het mogelijk is doen we dit heel graag en met hetzelfde enthousiasme als het organiseren van de eigen activiteiten.
Ze hebben een breed scala aan vrijwilligers die geen functie bekleden binnen de stichting. Maar die waar mogelijk op hun eigen manier allemaal een steentje bijdragen om de activiteiten en evenementen tot een succes te brengen. De activiteiten zijn bijna allemaal gratis te bezoeken. Ze willen namelijk de activiteiten zo laagdrempelig mogelijk houden zodat iedereen de kans krijgt om deel te nemen. Ook de mensen die weinig te besteden hebben. Geld om dit alles te bekostigen genereren ze uit de opbrengsten van de markt en via sponsoren van de "Vrienden van Stichting Rondom d'n Toren". De stichting is geheel subsidie-onafhankelijk en alle opbrengsten komen ten goede aan de dingen die ze organiseren.

Activiteiten Stichting Rondom d'n Toren
De activiteiten die ze organiseren zijn onder andere:
• Voorjaarskermis: Elk jaar rondom Pasen organiseren ze een voorjaarskermis. Een driedaagse, kleinschalige en gezellige kermis voor jong en oud.
• Prikkelarme uurtjes tijdens de kermis: Tijdens de kermis hebben ze op zondag ook al enkele jaren twee prikkelarme uurtjes. Attracties draaien dan waar mogelijk zonder licht, geluid en andere effecten. Speciaal voor mensen die graag naar een kermis gaan, maar niet tegen deze effecten kunnen.
• Boschwegse Mert: Ieder jaar op de tweede zondag in september. Dit is een gezellige markt waar tot wel 140 marktkramen kunnen komen te staan. Kramen met handelswaar, etenswaren, vlooienmarkt spullen en goede doelen. Echt voor iedereen is er wel wat te vinden.
• Helpen bij de intocht van Sinterklaas: Tijdens het wachten op Sinterklaas worden de kinderen vermaakt met muziek, kleuren, schminken. En natuurlijk kan iets lekkers niet ontbreken bij dit leuke feest.
• Prikkelarme Sint: Dit is een Sinterklaasmiddag waar kinderen alleen op uitnodiging aanwezig kunnen zijn. Het gaat om kinderen met een beperking die tijdens de Sinterklaasperiode niet zomaar overal aan mee kunnen doen. Kinderen die noodgedwongen wegblijven bij drukke feesten en activiteiten. Bij deze activiteit werken we samen met ST. Buitengewoon bijzonder.
• Boschwegse Bingo: Iedere 4 vrijdag van de maand een leuke bingo met leuke prijzen. Geen geldprijzen maar goederen en cadeaubonnen van de lokale middenstand.
• Paaseieren zoeken: Voor alle kinderen die het leuk vinden om lekker even buiten te zijn met deze dagen. Er worden ruim 200 eieren verstopt en er lopen heuse paashazen rond. Ook hier kan iets lekkers niet ontbreken.
• Buitenspeeldag: Op deze middag zorgen we voor veel vertier voor alle kinderen. Zo zijn er allerlei spellen en springkussens. Daarnaast is er natuurlijk ook weer gezorgd voor wat lekkers.
• AED's : Sinds juni dit jaar hebben we samen met een andere stichting 2 AED's aangeschaft die 24u per dag beschikbaar zijn in de wijk.

Meer informatie
Naast de Nationale Vrijwilligersprijzen zijn er ook de ProminentenPrijs voor landelijke organisaties, de VriendenLoterij Passieprijs voor vrijwilligers die zich op buitengewone manier hebben ingezet voor hun vrijwilligerswerk en de Gouden Venus van Milo voor een vrijwilliger met een verstandelijke, psychische of lichamelijke beperking voor wie het minder vanzelfsprekend lijkt om zich als vrijwilliger in te zetten, maar die dat met veel passie doet.

Selectie en stemming Nederlanders
Na kandidaatstelling selecteren experts vrijwillige inzet voor 18 februari 2020 de allerbeste 12 lokale initiatieven. De jury bepaalt uiteindelijk welk lokaal vrijwilligersinitiatief op 28 maart 2020 de Nationale Vrijwilligersprijs in ontvangst mag nemen en zich 'beste lokale vrijwilligerinitiatief van Nederland' mag noemen.
Alle Nederlanders mogen vanaf 18 februari tot en met 22 maart 2020 stemmen op hun favoriete initiatief. Zij bepalen wie de Publieksprijs ontvangt.


nationalevrijwilligersprijzen jan2020

Woonwinkel

Klik > website

Klik > Website

De Nachtegaal

Klik > website

Klik > Website

Foto Keetels

Klik > website

Klik > Website

20 FIT

Klik > website

Klik > Website

The Social Club

Klik > website

Klik > Website

De Hoevenbraak

Klik > website

Klik > Website

Dennis van der Ven

Klik > website

Klik > Website

ANGRO

Klik > website

Klik > Website

Lacros

Klik > website

Klik > Website

TVSchijndel adverteren

Klik > website

Klik > Website

Mutsaars

Klik > website

Klik > Website

De Beddenwinkel

Klik > website

Klik > Website

TVE

Klik > website

Klik > Website

IT-OK

Klik > website

Klik > Website

PLUS

Klik > website

Klik > Website

InSchijndel

Klik > website

Klik > Website

De Verfzaak

Klik > website

Klik > Website

Bloemboetiek

Klik > website

Klik > Website

Vakmeester Guus

Klik > website

Klik > Website

Scootmobielen Veghel

Klik > website

Klik > Website

Copyright 2024  TVSchijndel, Je ziet ons echt overal

//