foto1
foto1
foto1
foto1
foto1

KBO annuleert twee weken bijeenkomsten

KBObrabant2018's-Hertogenbosch - Seniorenvereniging KBO-Brabant adviseert haar lokale afdelingen om voor de komende twee weken alle grote bijeenkomsten te annuleren in verband met het Coronavirus. "Het Algemeen Bestuur van KBO-Brabant heeft zich gebogen over de situatie inzake het Coronavirus en hoe daarmee om te gaan binnen onze seniorenvereniging. Het is daarbij tot de conclusie gekomen dat het annuleren van alle grote bijeenkomsten, in elk geval voor de komende twee weken, het meest verstandig is.", aldus de KBO-Brabant. Hieronder vindt u namens KBO-Brabant een heldere uitleg van longarts Sander de Hosson over het Coronavirus met als insteek: keep calm".

Overwegingen bij het besluit zijn daarbij:
- de verspreiding van het virus in vooral onze provincie Noord-Brabant
- de kwetsbaarheid van vooral ouderen en chronisch zieken
- het advies van het RIVM aan mensen om bij verkoudheidsverschijnselen thuis te blijven
- en het advies aan mensen om ook zonder deze verschijnselen zoveel mogelijk thuis te werken.

Hoewel lokale situaties kunnen verschillen en het de eigen verantwoordelijkheid van KBO-Afdelingen is om dit advies over te nemen, doen wij wel een dringend beroep op Afdelingsbesturen om in elk geval de actuele richtlijnen van het RIVM en die van het eigen gemeentebestuur en de regionale GGD op te volgen:
rivm.nl/actuele-informatie-over-coronavirus
www.ggd/

Uitleg van longarts Sander de Hosson over het Coronavirus

"Het Coronavirus krijgt steeds meer grip op Europa en Nederland. De ziekte wordt Covid19 genoemd en wordt veroorzaakt door het SARSCoV2-virus. Dit is een mutatie (ofwel verandering) van het 'normale' Coronavirus, een bekend verkoudheidsvirus. Ons afweersysteem heeft door die mutatie niet direct afweerstoffen klaarstaan als we het inademen.

Het overgrote gedeelte van de patiënten krijgt bij besmetting van het Coronavirus milde tot matige klachten, vergelijkbaar met de griep (influenza).
Van griep kan je behoorlijk ziek worden. Men gaat van milde tot matige ziekte bij 80-85% uit, maar dit getal kan nog hoger liggen; in China/Italië worden vooral de ziekere mensen getest.

Hoewel je nog steeds flink ziek van griep kunt zijn, hoeven de meeste mensen uiteraard niet in het ziekenhuis behandeld te worden. Maar: overleg (bel!) met je huisarts. Ga daar niet langs!

Het virus is besmettelijk. Besmettelijker dan de griep. Elke patiënt besmet gemiddeld 2,5 andere mensen. Dat ligt bij griep op 1,3.
In absolute getallen kan deze besmettelijkheid dus leiden tot veel zieken met een grote maatschappelijke impact en grote druk op ons gezondheidssysteem met ook economische gevolgen.
Afremmen van uitbraak is dus in elke fase van de epidemie van belang.

Deze adviezen zijn zeer belangrijk
• was je handen meerdere keren per dag met zeep gedurende minimaal 20 seconden (zing bijvoorbeeld twee keer Happy Birthday, dat duurt precies zo lang)
• hoest in je elleboog
• houd afstand van hoestende mensen
• blijf thuis als je zelf ziek bent
Dit soort adviezen zijn écht van levensbelang.

Wanneer worden mensen met Covid19 nu precies opgenomen?
Meerdere redenen: bij griep kunnen zeker kwetsbare patiënten (ouderen/chronisch zieken) uitgedroogd raken door slecht drinken. Patiënten moeten dan worden opgenomen voor een infuus. Ook kan er toegenomen hulpbehoevendheid zijn.

Covid19 geeft zeer vaak bronchitisklachten, hierbij zijn de luchtwegen (niet de longen zelf) ontstoken. Zeker mensen met onderliggende luchtweg- of hartziekten kunnen meer last krijgen van deze onderliggende ziekten.
De symptomen bij een grote groep Chinese patiënten kennen we van de griep: vaak hoesten, koorts en vermoeidheid.
Bij Covid19 kunnen ook de longen zelf ontstoken raken. Dit is de plaats waar de longblaasjes zitten en het zuurstof in het bloed wordt opgenomen. Patiënten hebben dan extra zuurstof nodig en beademing als de longen het niet goed volhouden.

Er is geen op de oorzaak gerichte behandeling
Maar: er zijn middelen als chloroquine en antivirale middelen die in China onderzocht worden en mogelijk werken. In Nederland zijn deze al wél in de behandelrichtlijnen bij ernstig zieken opgenomen.
Bij zeer ernstig zieke patiënten kunnen er complicaties van de ziekte optreden: dit kan een bacteriële superinfectie zijn (al door virus ziek longweefsel is aantrekkelijk voor bacteriën), dus veel zieke mensen krijgen wél antibiotica.
Er wordt momenteel hard gewerkt aan een vaccin, maar de beschikbaarheid hiervan wordt pas ver in het najaar verwacht.

-->En: paniek heeft nog nooit iemand ergens gebracht.
-->Dus: verspreid geen nepberichten en spreek anderen actief erop aan als dit gebeurt.

• Blijf ook thuis als je ziek bent (in Brabant al dwingend geadviseerd). Zo besmet je geen anderen. Die anderen kunnen ook mensen zijn met een kwetsbare gezondheid, zoals je opa, oma, mensen met luchtwegkwalen of de buurvrouw die een chemotherapie behandeling krijgt.
Beperk onnodige telefoontjes naar huisartsen en ziekenhuizen. Dat leidt tot overbelasting. Lees eerst alle vragen/antwoorden van RIVM en bedenk daarna goed of je echt moet bellen.

De zorg is zo goed als mogelijk voorbereid. Wij zijn er voor hen die dat nodig hebben."
KBObrabant2018

Twan Vissers

Klik > website

Klik > Website

Voetselect

Klik > website

Klik > Website

InSchijndel

Klik > website

Klik > Website

TVE

Klik > website

Klik > Website

Bouwman

Klik > website

Klik > Website

Lacros

Klik > website

Klik > Website

PLUS

Klik > website

Klik > Website

IT-OK

Klik > website

Klik > Website

ANGRO

Klik > website

Klik > Website

Woonwinkel

Klik > website

Klik > Website

Hart

Klik > website

Klik > Website

TVSchijndel adverteren

Klik > email

Klik > Website

Klaver

Klik > website

Klik > Website

Mutsaars

Klik > website

Klik > Website

De Beddenwinkel

Klik > website

Klik > Website

De Sok

Klik > website

Klik > Website

Van Wanrooij

Klik > website

Klik > Website

De Nachtegaal

Klik > website

Klik > Website

Foto Keetels

Klik > website

Klik > Website

De Hoevenbraak

Klik > website

Klik > Website

Neutraal keuren

Klik > website

Klik > Website

Easypos

Klik > website

Klik > Website

Copyright 2020  TVSchijndel, Je ziet ons echt overal

//