Schijndel- Dit jaar worden er in Het Groene Woud wederom sap-persdagen georganiseerd, waar particulieren hun appels en/of peren kunnen persen. Stichtingen Fruitcultuur, Mooi Straten en Schaapskooi Schijndel werken samen en noemen hun gezamenlijke persdagen de Groene Woud Sapdagen. Ze worden georganiseerd op zondag 13 september in Best, zaterdag 19 september in Oirschot en zaterdag 26 september in Schijndel. Stichting de Brabantse Boerderij heeft de afgelopen jaren een impuls gegeven aan de organisatie van sapdagen. Daarmee kunnen boerderij eigenaren en particulieren hun overschot aan (hoogstam)fruit omzetten in vruchtensap, dat voor een langere periode bewaard kan blijven.
‘Sappig’ bevat 100% vruchtensap, geproduceerd van 7 kilo versgeperst fruit, dat ongefilterd het pak in gaat. Dat verklaart de karakteristieke troebele ‘kleur’. Dankzij pasteurisatie blijft ‘Sappig’ puur en (h)eerlijk lang lekker. Een pak sap blijft ongeopend 2 jaar goed en na aanbreken 2 maanden (mits liggend bewaard). ‘Sappig’ kent geen toevoegingen en bevat alleen de natuurlijke aanwezige fruitsuikers. Eenmaal gekocht ben je verkocht. Met het persen of kopen van het sap dien je ook meerdere duurzame doelen. Je helpt mee aan het tegenaan van verspilling, draagt bij aan de versterking van de hoogstamfruitcultuur en houdt de bijenstand in stand. Heb je interesse om dit jaar sap van je eigen fruit te laten maken? Meld je dan via e-mail aan bij een van de sapdagen in Het Groene Woud: zondag 13 september Best (Kwekerij van Beerendonk) (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.), zaterdag 19 september Oirschot (’t Zand) (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.), of zaterdag 26 september Schijndel (Schaapskooi) (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.). Aanmelden verplicht onder vermelding van naam, mobiele nummer en aantal kg fruit dat geperst wordt.