foto1
foto1
foto1
foto1
foto1

Open dag bij bierbrouwerij Sint Servattumus

open dag servattumusSchijndel - Aanstaande zondag 4 september organiseert bierbrouwerij Sint Servattumus weer haar jaarlijkse open dag. U kunt een infostand voor amateurbrouwers bezoeken. Ook staat er een stand voor etikettenverzamelaars op het brouwerijterrein. Bierbrouwvereniging 't Hopbelleke geeft een gratis demo bierbrouwen en verzorgt het vertrouwde bierspel. De open dag wordt muzikaal omlijst door The Oldtimers en diverse blaaskapellen geven acte de présence. U kunt ook deelnemen aan [gratis] rondleidingen. Iedereen is van harte welkom aan de Ericastraat 11 tussen 13.00 uur en 20.00 uur. De toegang is gratis.


Geschiedenis brouwerij
[bron Sint Servattumus]

Stichting Bierbrouwerij Sint Servattumus werd opgericht op 22 oktober 1996. De brouwerij is vernoemd naar Sint Servatius, de schutspatroon van Schijndel en tevens beschermheilige van Maastricht. Sint Servatius kwam op 13 mei 384 in Maastricht te overlijden.

Van hobbybrouwen naar professioneel brouwen
In 1992 begon Toon in zijn keuken met een brouwpan van 20 liter. De inhoud groeide en er werd verhuisd naar de schuur. De stap van thuisbrouwer naar professioneel brouwer bleek een grote stap. Het duurde drie lange jaren alvorens Toon het bestemmingsplan gewijzigd kreeg, zodat hij in zijn schuur aan de slag kon gaan. Op 1 september 1997 werd een vergunning verstrekt door de Dienst der Accijnzen en mocht er gebrouwen gaan worden voor de verkoop. In eerste instantie werd er gebrouwen in een schuur achter het huis van de brouwmeester.


7 brouwerijen
In vroeger tijden werd in de omgeving van Schijndel hop geteeld. Dit was voor een aantal brouwerijen een reden om zich in Schijndel te vestigen. Net voor de tweede wereldoorlog sloot Brouwerij De Zwaan van de familie Swinkels als laatste Schijndelse brouwerij haar poorten. Er stonden ooit zeven brouwerijen in Schijndel.


Vrienden van
De financiering van de brouwersactiviteiten werd voor een deel bekostigd uit de oprichting van de Vereniging Vrienden van Bierbrouwerij Sint Servattumus. Leden betaalden per jaar een contributie waarbij zij obligatiehouder van de brouwerij konden worden.


Huidige pand
Vanaf eind 1997 werden de bieren echter voor het grootste deel gebrouwen met de eigen brouwfaciliteiten. Vanaf 1998 werd er hard gewerkt aan een pand gelegen aan de Ericastraat op een Schijndels bedrijventerrein. Beneden was er 120 m2 beschikbaar en boven 60m2. In het bovengedeelte is het kantoor en het proeflokaal gesitueerd. De brouwerij werd geopend op 3 september 2000.


Hoeveelheden
Eind 2000 kon er 1.800 liter per maand worden gebrouwen. Over het gehele jaar 2000 werd er 220 hectoliter bier gebrouwen. In 1999 was dat nog 150 hectoliter. Op 2 september 2001 werd op de Open Dag het nieuwe proeflokaal geopend. Het ging het de brouwerij in 2003 voor de wind: er werd drie à vier keer per week gebrouwen en de omzet steeg ten opzichte van het jaar ervoor met 40%. In 2004 werd gebrouwen op zaterdag, maandag en woensdag. Begin 2005 werd een nieuwe brouwinstallatie in gebruik genomen. Ook werd er in 2005 een proeflokaal geopend.


Hopteelt op herhaling
In 2004 werd bekend gemaakt dat de mogelijkheden worden onderzocht om in Schijndel weer hop te telen. Schijndel was in de 18e eeuw het centrum van de hopteelt in Nederland. Tientallen jaren geleden is deze kweek volledig uit het landschap verdwenen. Werkgroep Schijndels Landschap wilde met steun van de reconstructiecommissie Maas en Meierij de kweek van hop terug leven inroepen en begon in 2005 met het planten van zes verschillende rassen hop. De geteelde hop ging in het najaar van 2005 naar Bierbrouwerij Sint Servattumus die de hop verwerkte in haar bier.


Bottellijn
In 2007 ging de brouwerij verder uitbreiden. De schilder, die voor in het pand was gevestigd, vertrok. Een groot deel van de hiermee vrijgekomen ruimte werd bij de brouwerij getrokken. Deze ruimte bedroeg ongeveer 100 m2. In deze ruimte werd de nieuwe bottellijn met etiketteermachine geplaatst. Deze apparatuur werd aangeschaft in Duitsland.


Vergunning voor distilleren
In november 2009 werden twee grote vergistingstanks geplaatst. In 2010 verkreeg de brouwerij een vergunning voor distilleren en werd begonnen met het distilleren van speltjenever, hetgeen voorheen gebeurde bij stokerij De Onrust in Wageningen. De brouwcapaciteit bedroeg in 2010 14 hectoliter per week. In het voorjaar van 2010 verhuisde een gedeelte van de brouwerij naar een andere locatie, namelijk de voorraad bier die klaar is voor de verkoop en etiketteren. De vrijgekomen ruimte werd in gebruik genomen voor het distilleren en de Brouwlandwinkel. Een ander gedeelte van dezelfde ruimte zal worden gebruikt voor de productie van whisky
.

opendag2016

Vakmeester Guus

Klik > website

Klik > Website

De Hoevenbraak

Klik > website

Klik > Website

De Verfzaak

Klik > website

Klik > Website

PLUS

Klik > website

Klik > Website

20 FIT

Klik > website

Klik > Website

ANGRO

Klik > website

Klik > Website

Scootmobielen Veghel

Klik > website

Klik > Website

TVSchijndel adverteren

Klik > website

Klik > Website

The Social Club

Klik > website

Klik > Website

Foto Keetels

Klik > website

Klik > Website

De Beddenwinkel

Klik > website

Klik > Website

Dennis van der Ven

Klik > website

Klik > Website

IT-OK

Klik > website

Klik > Website

InSchijndel

Klik > website

Klik > Website

TVE

Klik > website

Klik > Website

Lacros

Klik > website

Klik > Website

De Nachtegaal

Klik > website

Klik > Website

Copyright 2024  TVSchijndel, Je ziet ons echt overal

//