foto1
foto1
foto1
foto1
foto1

Na 20 jaar weer Bevrijdingsdag in Schijndel - bevrijdingsvuur voor eerste keer naar Schijndel

LogoTVSchijndelnieuwSchijndel - In 2015 is het 70 jaar geleden dat het Koninkrijk der Nederlanden werd bevrijd door de Geallieerden. Sinds 1948 wordt het Bevrijdingsvuur in de nacht van 4 op 5 mei Wageningen ontstoken. In de loop der jaren is de Wageningse Bevrijdingsvuurestafette uitgegroeid tot een nationaal evenement, waarbij veel sporters vanuit heel Nederland naar Wageningen komen om het vuur door middel van een estafette door het land te verspreiden. Loopgroep Wijbosch [150 leden] had vorig jaar het idee geopperd om het bevrijdingsvuur naar Schijndel te halen. Dit jaar waren de gemeente Schijndel en de Oranjevereniging direct enthousiast vanwege het 70-jarige herdenkingskarakter en gaat deze Schijndelse loopgroep daadwerkelijk het bevrijdingsvuur in Wageningen ophalen. Het is wellicht meteen de laatste keer dat dit bevrijdingsvuur als zelfstandige gemeente naar Schijndel gehaald kan worden. Iedereen, dus heel Schijndel is welkom bij de bevrijdingsfestiviteiten waarvoor inmiddels een speciaal bevrijdingsprogramma in elkaar is gezet [zie onder lees meer].

Bevrijdingsdagfestiviteiten
Het is niet gebruikelijk dat in Schijndel bevrijdingsdagfestiviteiten plaatsvinden. Sterker nog het gebeurt waarschijnlijk nu voor de tweede keer. Er is op die dag teveel concurrentie van de bevrijdingsconcerten en andere festiviteiten in de grote steden van Brabant en de rest van Nederland.
Hans Fassbender, voorzitter Oranje Comité Schijndel reageert: "Het Oranje Comité organiseert nu eenmalig 5 mei-festiviteiten. We verwijzen altijd naar de vieringen in de grote steden. De laatste keer dat Schijndel 5 mei heeft gevierd was volgens mij in 1995, tijdens de viering van 50 jaar bevrijding. Dus het gebeurt niet zo vaak."

Extra aanmeldingen Bevrijdingsvuurestafette
Tot nu toe hebben zich 15 leden van de Loopgroep Wijbosch aangemeld om mee te lopen vanuit Wageningen naar Schijndel. Leden van deze loopgroep kunnen zich nog hiervoor [eventueel met partner] aanmelden. U mag daarbij zelf aangeven hoeveel kilometer u ongeveer wilt lopen. Er wordt voor begeleiding en EHBO gezorgd.

Ontvangst in Schijndel
´s Maandag 4 mei is het 's avonds verzamelen bij Hotel de Wereld in Wageningen waarna om ongeveer 2 uur ’s nachts vertrokken wordt met het bevrijdingsvuur. Op 5 mei worden de lopers na ongeveer 80 kilometers gelopen te hebben om ongeveer 10.00 uur door burgemeester Jetty Eugster en harmonie in het centrum van Schijndel ontvangen.

70 jaar bevrijdingsprogramma Schijndel
Na de ontvangst van het vredesvuur op de Markt in Schijndel volgt een vlaggenparade, een toespraak door burgemeester Jetty Eugster waarna de bevrijdingsvlam wordt ontstoken.
Het aanwezige publiek krijgt een oranjebittertje aangeboden waarna gezamenlijk getoost wordt op 70 jaar bevrijding.
Aansluitend vindt vanaf 10.15 uur tot 13.00 uur het bevrijdingsconcert plaats met medewerking van Muziek Houdt Fit Veteranenharmonie, de Bing Band Schijndel met zang van de [Schijndelse] Andrew Sisters en het koor Transparant. De voorzitter van het Oranje Comité sluit om 13.00 uur de festiviteiten af.
Iedereen, dus heel Schijndel, is welkom bij dit bevrijdingsconcert.

Achtergrondinformatie bevrijdingsvuur Wageningen
In 2015 is het 70 jaar geleden dat het Koninkrijk der Nederlanden werd bevrijd door de Geallieerden. Al sinds 1948 wordt het Bevrijdingsvuur in de nacht van 4 op 5 mei Wageningen ontstoken. Voorafgaand vindt er op het 5 Mei plein een Bevrijdingsvuurceremonie plaats.
In de loop der jaren is de Bevrijdingsvuurestafette uitgegroeid tot een nationaal evenement, waarbij veel sporters vanuit heel Nederland naar Wageningen komen om het vuur door middel van een estafette door het land te verspreiden.

Bevrijdingsvuur
Het Bevrijdingsvuur is hét symbool voor leven in vrede en vrijheid. Het Bevrijdingsvuur is van Bayeux van de stranden van Normandië naar Eindhoven gebracht. Atletiekvereniging Pallas '67 heeft het vervolgens in estafettevorm naar Wageningen gebracht. Hier is op 19 september jl. het vuur van het Vrijheidsvuurmonument in Wageningen ververst en wordt in de nacht van 4 op 5 mei door heel Nederland verspreid.

Startprovincie 2015 is Zeeland – landelijke start 'Dag van de vrijheid'
Sportgroepen vanuit het hele land komen naar Wageningen om het Bevrijdingsvuur op te halen en te brengen naar hun eigen gemeente. Burgemeester van Rumund van Wageningen overhandigt het vuur aan de commissaris van de Koning Han Polman van de startprovincie van 2015 namelijk Zeeland. Het Bevrijdingsvuur wordt naar deze provincie gebracht. Dit is het landelijke startsein voor de viering van de Dag van de Vrijheid.

Ontvangst 130 gemeenten
Dit jaar worden er vanuit heel Nederland ongeveer 130 gemeenten verwacht die loopgroepen afvaardigen om in Wageningen het Bevrijdingsvuur in ontvangst te nemen. Op dit moment zijn er al meer dan 3000 lopers en begeleiders die deelnemen aan dit unieke, nationale evenement. Samen zorgen zij ervoor dat het Bevrijdingsvuur in heel Nederland brandt.


20 FIT

Klik > website

Klik > Website

Foto Keetels

Klik > website

Klik > Website

PLUS

Klik > website

Klik > Website

De Nachtegaal

Klik > website

Klik > Website

IT-OK

Klik > website

Klik > Website

De Verfzaak

Klik > website

Klik > Website

TVSchijndel adverteren

Klik > website

Klik > Website

Vakmeester Guus

Klik > website

Klik > Website

De Sok

Klik > website

Klik > Website

Scootmobielen Veghel

Klik > website

Klik > Website

TVE

Klik > website

Klik > Website

De Beddenwinkel

Klik > website

Klik > Website

Dennis van der Ven

Klik > website

Klik > Website

Woonwinkel

Klik > website

Klik > Website

Bloemboetiek

Klik > website

Klik > Website

ANGRO

Klik > website

Klik > Website

Lacros

Klik > website

Klik > Website

De Hoevenbraak

Klik > website

Klik > Website

InSchijndel

Klik > website

Klik > Website

Mutsaars

Klik > website

Klik > Website

Copyright 2023  TVSchijndel, Je ziet ons echt overal

//