Schijndel – Alle huiseigenaren krijgen binnenkort een voorlopig energielabel in de bus. Zo’n label is verplicht bij de verkoop of verhuur van een woning. Alle ins en outs over dit label en de mogelijkheden om een woning energiezuiniger te maken, worden woensdag 25 februari besproken tijdens een informatieavond van Energie Coöperatie Schijndel. Aanmelden voor deze gratis informatieavond kan via www.energieschijndel.nl. De informatieavond begint om 19.30 uur en vindt plaats in de Groene Kantoortuin, Madame Curieweg 3 Schijndel.
Het label dat in de bus valt, is gebaseerd op het bouwjaar van de woning. Als er ondertussen aanpassingen aan de woning zijn gedaan – denk aan dubbel glas, isolatie of zonnepanelen - kan het label gedateerd zijn. Energie Coöperatie Schijndel (ECS) helpt huiseigenaren met het vastleggen en eventueel verbeteren van hun energielabel.
Wat is een energielabel? Een energielabel laat zien hoe energiezuinig een huis is. Er staat bijvoorbeeld informatie op over vloerisolatie, ramen en verwarming. Het energielabel geeft met de klassen A (groen, zeer zuinig) tot en met G (rood, zeer onzuinig) aan hoe energiezuinig een huis is in vergelijking met soortgelijke huizen. Op het label staan ook tips over hoe een woning energiezuiniger gemaakt kan worden. Een energielabel is maximaal tien jaar geldig.
Woningisolatie. Op de informatieavond van woensdag 25 februari draait alles om het (vastleggen van het) energielabel en het eventueel verbeteren hiervan. Een beter label is te ‘verdienen’ met het energiezuiniger maken van een woning. ECS heeft samen met energiecoöperaties uit Boxtel en Den Bosch een campagne in het leven geroepen waarmee woningen beter geïsoleerd kunnen worden. Huiseigenaren die aan dit programma meedoen, krijgen van de gemeente Schijndel de vastlegging van hun energielabel, ter waarde van 30 euro, vergoed.