Dag 11 - Xdakar-team geniet van een goede dag, BAS-mannen op grote achterstand binnen
Gepubliceerd: donderdag 15 januari 2015 13:20
Calama > Cachi/Salta - In de tiende etappe, gisteren woensdag 14 januari, moesten de deelnemers voor de tweede keer deze rally het Andes-gebergte oversteken. Het parcours steeg tot ver boven de 4000 meter hoogte, maar voerde de deelnemers wel terug naar Argentinië waardoor de eindstreep voorzichtig in zicht komt. De motoren en de quads begonnen gisteren aan hun tweede marathonetappe en brachten de nacht zonder assistentie door in een apart bivak in Cachi. De organisatie heeft gisteren op de dag zelf besloten dat de auto’s en trucks een vergelijkbare route en afstand aflegden als de motoren en quads met een special stage van 371 km af en een verbindingsroute van rond de 500 km en dus geen afzonderlijke routes. Vandaag donderdag 15 januari is het deelnemersveld bijna gehalveerd, 224 zijn er nu nog in de rally van de eerder gestartte 406 deelnemers. Dag 11 XDakar-team Loslaten en genieten van goede dag Door een kapotte versnellingsbak hobbelde Peter van den Bosch met een slakkengang van 35 kilometer door de negende etappe. Het contrast met de tiende dag op woensdag van de Dakar 2015 kon bijna niet groter zijn. Met een gemiddelde snelheid van 78 kilometer per uur tekende Van den Bosch voor de vijftiende tijd.
Marcel Huigevoort, de navigator bij Van den Bosch in de cabine, kon er achteraf wel om lachen. "Tja, wat moet je anders? Al na 20 kilometer begon de versnellingsbak raar te doen. Na 250 kilometer konden we echt niet meer rijden. Het is gelukt om de bak in de lage groep te krijgen en zo hebben we zo’n 240 kilometer gereden. We waren best laat thuis, ja. Het was echt pech. Die bak zat er nieuw in. De monteurs hebben het opgelost, terwijl wij een paar uurtjes slaap hebben kunnen pakken, want we moesten al vroeg weer weg voor de verbinding over de Andes."
De proef van 371 kilometer op Argentijnse bodem maakte veel van de ellende goed. "Het was een fijne dag," vond Huigevoort. "Op alle mogelijke manieren: geen problemen met de auto, mooie proef, prachtig gereden. We kwamen er prima doorheen. Het was soms wel heel smal, over die paadjes door de bergen, maar dat is een kwestie van even opletten. We hebben genoten. Zo moet je dat ook doen: loslaten en genieten. Je kunt er toch niks meer aan doen."
Zowel Van den Bosch als Frits van Eerd – de andere truckrijder bij XDakar – kende al zat problemen deze Dakar. Van Eerd had in de tiende etappe weer iets met de turbo. Eimbert Timmermans, de bouwer van de trucks en in de wedstrijd de snelle assistentie, baalt er flink van. Hij stak bloed, zweet, tranen en vele uren in de trucks. "Natuurlijk ben ik er ziek van. Ik had er veel meer van verwacht, maar het blijkt dat we hebben de auto’s motorisch gezien niet goed voor elkaar. Dat onderdeel laat het afweten. Ik kan het op dit moment helaas niet oplossen. We zullen het ermee moeten doen tot de finish. Het is niet anders. Hoe het daarna verder gaat? Dat zien we later wel. Eerst maar eens naar Buenos Aires."
Voor Timmermans zelf is het ook lastig rijden. Onderweg is hij veel tijd kwijt, doordat hij óf voor Van den Bosch óf voor Van Eerd of zelfs voor allebei moet stoppen. Gisteren hielp hij onderweg ook nog motorrijder Caspar van Heertum van het BAS Dakar-team. "Dat geeft niet, maar zo rijd ik wel steeds helemaal achteraan en dat is echt niet leuk. Alles is kapot gereden. Het viel vandaag wel mee overigens, maar de hele proef was boven de 3500 meter en dat is niks voor mij. Ik kan daar niet goed tegen. En dan ook nog over die smalle paadjes langs diepe ravijnen. Brrr! Ik ben blij dat ik er ben."
Erik van Loon: "Ik heb zelf de regie" De start van de tiende etappe van de Dakar 2015 was even lastig voor Erik van Loon. Met zijn Mini moest hij als 22ste starten, nog achter een paar trucks. Dat hij 371 kilometer later met de elfde tijd aantikte, stemde tot tevredenheid. "Ik ben zelfs een beetje uitgelopen op mijn directe concurrenten. Die top 5-klassering komt steeds steviger in handen."
De terugkeer op Argentijnse bodem bracht de auto’s weer wrc-achtige paden, die een variatie van lange halen, snelle bochten en een hoop stof inhielden. De proef werd in zijn geheel op een hoogte van boven de 3500 meter afgelegd, wat invloed had op het gedrag van de auto’s. "De auto liep niet lekker," merkte ook Van Loon. "Geen topsnelheid, ik kwam niet uit de bochten. De computer hoort op hoogte de mapping bij te stellen, zodat de turbo zich aanpast, maar die was even niet thuis vandaag. Waarschijnlijk door de hoogte deed ook een sensor in het remsysteem het niet goed. Die gaf aan dat de remmen te heet werden. Dat heb ik genegeerd."
Ondanks die kleine strubbelingen had Van Loon een goede dag, vond hij zelf ook. Het ging om secondes op de snelle paden, waar toch ook wel veel fout kon gaan. Nani Roma, de winnaar van vorig jaar, crashte met zijn Mini. Van Loon koos opnieuw voor een behoudende strategie, om dat soort dingen te voorkomen. "Ik heb niks te winnen. Het gat naar plaats 4 in het klassement kan ik toch niet goedmaken. Maar ik heb wel veel te verliezen ten opzichte van degene achter me. Een lekke band kan het verschil zijn. Dat moet ik dus niet hebben."
Van Loons directe concurrent Christian Lavieille zat een poosje op de staart van de wit-groene Mini, maar kwam er niet langs. "Hij drong aan, maar ik dacht: je bekijkt het maar. Ik heb hem de rest van de dag niet meer gezien of gehoord. Stéphane Peterhansel heb ik wel voorbij gelaten. Die is in het klassement geen bedreiging. De laatste 100 kilometer van de proef, een wat technischer gedeelte, heb ik hem goed in het zicht weten te houden. Op de zoutvlakte ongeveer 30, 40 kilometer voor de finish hebben we nog een enorme plensbui gehad, maar dat leverde geen problemen op."
In de elfde etappe, van Salta naar Termas de Rio Hondo, start Van Loon als elfde, met zijn concurrenten achter zich. "Dat is mooi. Dat betekent dat ik zelf de regie heb. Ik krijg die top 5-klassering steeds steviger in handen. Als er geen gekke dingen gebeuren en de auto niet stuk gaat, moet dat vast te houden zijn tot in Buenos Aires."
Dag 11 BASDakar-team BAS-mannen op grote achterstand binnen Caspar van Heertum en Bastiaan Nijen Twilhaar zijn op grote achterstand gefinisht in de tiende etappe van de Dakar 2015. Van Heertum had al vroeg in de etappe problemen met de injector van zijn motor. Eimbert Timmermans van het XDakar-team kon hem met onderdelen helpen onderweg, maar door de vertraging kwamen de BAS-mannen pas laat aan bij een lastige bergpas waar eerder op de dag sneeuw was gevallen.
Sjors van Heertum reed een solide proef en kwam rond de vijftigste plaats aan in het marathonbivak voor de motorrijders in Cachi. Daar brengen ze zonder assistentie van monteurs de nacht door. Caspar Schellekens was wat later, maar nog ver voor Van Heertum en Nijen Twilhaar, die ruim elf uur nodig hadden voor de proef van 371 kilometer.
Eimbert Timmermans stond een paar kilometer na de start van de proef te wachten op de trucks van Frits van Eerd en Peter van den Bosch toen hij een telefoontje kreeg van Wim de Cramer, een van de monteurs van het BAS Dakar-team. “Hij vroeg waar ik stond, omdat Caspar een probleem had. Ik heb de onderdelen die nodig waren en extra benzine meegenomen en op 140 kilometer in de proef zag ik ze langs de kant staan. We hebben de boel gerepareerd en de tank gespoeld. Tot aan de tankstop voor de motoren op 240 kilometer ben ik achter Caspar en Bastiaan blijven rijden, voor de zekerheid, maar daarna moest ik zelf ook door.”
Contact krijgen met de sporthal waar de motorrijders overnachten was lastig. Bovendien hebben de mannen hun rust hard nodig. Hun eigen verhaal over de etappe, volgt daarom morgen.