foto1
foto1
foto1
foto1
foto1

Dag 7 Iquique/Uyuni - Kromme vooras bij Van den Bosch, eerste deel marathonetappe zware klus

LogoTVSchijndelnieuwIquique/Uyuni - Gisteren zaterdag 10 januari tijdens de zevende etappe hadden de motoren en de quads een rustdag, terwijl de auto's en de trucks juist begonnen aan het eerste gedeelte van hun marathonetappe. Bij de auto’s hield dit 321 kilometer lange strijd tegen de klok in en vooral een kwestie van goed navigeren wanneer zij voor het eerst Bolivia betraden op weg naar Uyuni. De verbindingsroute bedroeg 396 km. De trucks kregen daarentegen een parcours van 335 km door de duinen voor hun kiezen dat speciaal voor hun was uitgestippeld. De tweewielers en de quads zullen vandaag [zondag] hetzelfde spoor als de auto's volgen richting Bolivia. De trucks rijden een veel kortere verbindingsroute van 101 km. Vannacht bleek de truck van Van den Bosch een kromme vooras had.....

Geen asssistentie in bivak
Aangezien de zevende etappe [zaterdag] voor zowel de motoren en de quads als de auto's en de trucks het eerste deel van de marathonetappe is, zal er na afloop in het bivak geen assistentie van het team worden toegestaan. Erg belangrijk dus om op deze dag geen al te grote averij op te lopen.

Dag 7 XDakar-team
Peter van ven Bosch: 'Monteurs bedankt!'
Tijdens de werkzaamheden aan de truck van Peter van den Bosch vannacht [zaterdag op zondag], zijn de monteurs een vervelende verrassing tegengekomen. "We dachten dat er iets lekte aan de vooras, maar de monteurs zagen dat de as helemaal krom was. Dat was een probleem, in een split-second hebben we besloten om Maurik van den Heuvel wakker te maken."
Van den Heuvel, eveneens rijdend met een DAF in het Dakarspeed team, is eerder tijdens de Dakar uitgevallen. "Onze vooras en die van Maurik zijn hetzelfde, dus ik heb aan hem om drie uur 's nachts gevraagd of we zijn vooras onder onze truck mogen zetten," vertelt Peter.
"Maurik had hier geen enkel probleem mee en toen zijn de monteurs begonnen met het overzetten van de vooras. Onze monteurs kregen versterking van het team van Fried van de Laar. Zonder al deze mannen was het nooit gelukt om in de wedstrijd te blijven. Ze weten dat ik ze erg dankbaar ben en ook via deze weg wil ik het team van Dakarspeed en Fried van de Laar erg graag bedanken. Natuurlijk ook onze eigen monteurs, want zij hebben de hele nacht gewerkt zodat ik nu weer in mijn truck kan stappen voor de marathonetappe. Mannen: bedankt!"

Van Loon: "Eerste deel marathonetappe zware klus"
Een toeristisch ritje naar Bolivia was het eerste deel van de marathonetappe zeker niet voor Erik van Loon. Al vroeg in de zevende etappe explodeerde een wiel van de Mini. Met maar twee reservewielen bij zich én een spekgladde route als gevolg van noodweer onderweg, koos Van Loon eieren voor zijn geld. Met de dertiende tijd was hij niet ontevreden.

Met 321 kilometer (na een verbinding van 392 kilometer) was de zevende etappe best een zware. De omstandigheden werden door noodweer met hagel en slagregens nog slechter. "Het was een zware klus," vond Erik van Loon. "Door de hagelbuien was het spekglad. Je moest heel goed oppassen."
Van Loon moest sowieso voorzichtig doen, want al in het begin van de special reed hij een wiel kapot op een crack in het pad. "Ik had twee reservewielen bij me, waarvan er één is gebruikt nu. Morgen moeten we ook nog terug. Dus ik heb geen risico’s genomen." Later liep er ook nog een differentieel warm. "Niks terminaals, dus het komt wel goed. Veel tijd heb ik niet verloren en ik heb mijn belangrijkste concurrenten achter me gelaten. Ik sta nog altijd gewoon zesde."
In Uyuni is een park ingericht, waar de deelnemers zelf hun auto’s moeten servicen. Dat valt alleen niet mee: "Alles zit vol modder.'

Xdakar-trucks goed van start in eerste deel marathonetappe
Peter van den Bosch, Frits van Eerd en Eimbert Timmermans zijn de marathonetappe goed begonnen. Ze kwamen als respectievelijk 14de, 17de en 18de aan in het van de buitenwereld afgesloten bivak in de duinen. Contact met de crews was niet mogelijk, dus details zijn niet bekend.

Voor Van den Bosch was het nog voor de start van de zevende etappe in Iquique even spannend. Bij het nalopen van de truck ontdekten de monteurs 's nachts dat de vooras was gebroken, waarschijnlijk als gevolg van de klap door een kapotte stuurinrichting in de zesde etappe. Met man en macht moest er worden gewerkt om een nieuwe vooras onder de auto te zetten. Voorassen behoren niet tot de voorraad reserve-onderdelen, maar Eimbert Timmermans wist dat Maurik van den Heuvel een passende vooras had. Aangezien die al was uitgevallen besloot Van den Bosch bij het team DakarSpeed te vragen of hij de vooras mocht hebben. Dat mocht.
Tot kort voor de start waren de XDakar-monteurs met hulp van de monteurs van Van de Laar en Van den Heuvel bezig de auto weer op orde te krijgen. "De mannen hebben perfect werk geleverd," zei Van den Bosch net voor de start. "Het is me nu nog duidelijker geworden dat we echt alle geluk van de wereld hebben gehad."

Dag 7 BASDakar-team
Allesbehalve rustdag voor de monteurs
De motorrijders hebben hun rustdag in Iquique, na zes slopende etappes. Voor de monteurs betekent dat juist een drukke dag, met een hoop extra werk. Bij het BAS Dakar-team liggen de vijf KTM’s helemaal uit elkaar.
Voor monteur Bart van der Velden is het allesbehalve een rustdag. Alle vijf de BAS Dakar-rijders hebben de rustdag gehaald en dat betekent werk aan vijf motoren. "De machines worden helemaal nagelopen en gereed gemaakt voor het tweede deel van de Dakar," legt hij uit. "Alle zogeheten slijtage-onderdelen worden vervangen: ketting, tandwielen, wiellagers, remblokken. De vering wordt geservicet en van de nieuwe KTM’s worden de injectoren vervangen. Voor de marathonetappe krijgen de motoren uiteraard ook nieuwe banden."
Het is al een zware Dakar geweest. Dat merkt Van der Velden niet alleen aan de rijders, maar ook aan het materiaal. "Gelukkig zijn onze rijders geen 'slopers'. Maar ik zie wel dat het spul te lijden heeft gehad. Vooral aan de drie oudere motoren, die al een Dakar op de meter hebben staan. We hebben alles weliswaar opnieuw opgebouwd, maar je merkt het wel. De twee nieuwe KTM’s, van Caspar en Sjors van Heertum, zijn duidelijk nog frisser. Daar heb ik het minste werk aan."
Voor Van der Velden en de andere monteurs is het ook al een pittige Dakar geweest. Door de lange verbindingsroutes hebben ook zij nog maar weinig geslapen. "Slapen, eten en rustig een biertje drinken; daar is het nog niet van gekomen. Het zijn heel lange dagen. Maar zondag/maandag is het marathonetappe voor de motorrijders en hoeven wij niet te verplaatsen. Dan kunnen wij ook even goed bijslapen en op het gemak een biertje drinken."


Dag 8 zondag 11 januari Uyuni-Iquique - Iquique/Iquique
Voor de motoren en quads is dit eigenlijk etappe 7 in verband met de rustdag van gisteren.
Na een nacht zonder assistentie zullen de auto's en trucks in het tweede deel van hun marathonetappe Bolivia weer verlaten en terugkeren naar Iquique, alwaar de etappe deze keer wel wordt afgesloten met de beruchte reuzenafdaling. De trucks moeten een etappe van 273 kilometer afleggen.
De auto's, motoren en de quads krijgen vandaag met een indrukwekkende afstand van 781 kilometer de langste Special Stage van de gehele rally voor hun kiezen krijgen.
Rustdag auto’s en trucks
De auto's en de trucks mogen hierna een dag genieten van hun welverdiende rustdag. De motoren en de quads zullen hierdoor maandag weer herenigd worden met de auto's en de trucks in het bivak van Iquique, waarna de gehele Dakar-karavaan op dinsdag gezamenlijk de weg terug richting Argentinië inzet.

Eerder verschenen nieuwsitems
• Dag-6-antofagasta-iquique-van-loon-van-5-naar-6e-plaats-xdakar-truckers-last-van-pechduiveltjes
• Dag-5-copiapo-antofagasta-van-loon-in-top-5-bas-rijders-helemaal-niet-uitgevallen

• Dag-4-chilecito-copiapo-peter-van-den-bosch-tiende-over-de-meet-drama-bij-van-eerd
• Dag-3-miserie-bij-xdakar-kruip-eens-in-een-draaiende-wasmachine
• Dag-2-villa-carlos-paz-naar-san-juan-uitputtende-extreme-hitte-mede-oorzaak-neutralisatie-motors
• Dag-1-erik-van-loon-kan-me-geen-betere-start-wensen-9e-plaats-caspar-van-heertum-108e-plaats-na-1e-dag
• Nog-een-nachtje-slapen-voor-het-basdakar-en-xdakar-team
• Meer-brabanders-over-een-paar-dagen-aan-de-start-van-dakar-rally-2015
• RTL-GP-Dakar-pre-proloog-meer-brabanders-aan-de-start-in-dakar-ralley-2015

 

De Sok

Klik > website

Klik > Website

TVE

Klik > website

Klik > Website

Lacros

Klik > website

Klik > Website

ANGRO

Klik > website

Klik > Website

Vakmeester Guus

Klik > website

Klik > Website

Mutsaars

Klik > website

Klik > Website

Foto Keetels

Klik > website

Klik > Website

De Verfzaak

Klik > website

Klik > Website

De Hoevenbraak

Klik > website

Klik > Website

De Beddenwinkel

Klik > website

Klik > Website

PLUS

Klik > website

Klik > Website

Bloemboetiek

Klik > website

Klik > Website

Woonwinkel

Klik > website

Klik > Website

TVSchijndel adverteren

Klik > website

Klik > Website

InSchijndel

Klik > website

Klik > Website

20 FIT

Klik > website

Klik > Website

Scootmobielen Veghel

Klik > website

Klik > Website

Dennis van der Ven

Klik > website

Klik > Website

De Nachtegaal

Klik > website

Klik > Website

IT-OK

Klik > website

Klik > Website

Copyright 2023  TVSchijndel, Je ziet ons echt overal

//