foto1
foto1
foto1
foto1
foto1

Dag 5 Copiapo > Antofagasta – Van Loon in top 5, BAS-rijders helemaal niet uitgevallen

LogoTVSchijndelnieuwCopiapo > Antofagasta - De vijfde etappe voerde gisteren donderdag 8 januari alle deelnemers over een 458 kilometer lange Special Stage met feshfesh van Copiapo naar Antofagasta, twee bekende plaatsen in Le Dakar sinds de rally in Zuid-Amerika wordt verreden. Van te voren reden alle deelnemers een verbindingsroute van 174 km om na de genoemde special stage nog een afstand van 65 km naar het camp te overbruggen. Dit is de eerste van de weinige stages waar alle deelnemers dezelfde route volgen.

Dag 5 Xdakar
Van den Bosch: "In de top 10 is het zo veel comfortabeler"
Eigenlijk is het niet eerlijk, vond Peter van den Bosch. De trucks die achterin het veld starten, hebben een tien keer zo zware Dakar waarin problemen alleen maar groter worden. Van den Bosch weet precies wat de achterhoede meemaakt: hij heeft er ook gereden. Nu rijdt hij in de top 10 en dat wil hij graag zo houden.
Voor de tweede achtereenvolgende dag zette Van den Bosch de tiende tijd neer. Het ging hem niet eens moeilijk af, terwijl de vijfde etappe van de Dakar 2015 toch een lange (458 kilometer) en een lastige (stenen en feshfesh) was. "Dat is toch het voordeel van vooraan rijden," meende Van den Bosch. "De sporen in het feshfesh zijn diep, maar na dertig, veertig trucks is er niet meer doorheen te komen, zo diep zijn ze dan. Het fijnste van voorin zitten, is dat je ruimte hebt. Je kunt echt rijden, in plaats van worstelen. Alles gaat net een beetje gemakkelijker en het is aanzienlijk comfortabeler. Ik wil wel tot Buenos Aires zo blijven rijden."

Frits van Eerd had ook maar wat graag in de buurt van de top 10 gereden, maar na twee dagen problemen zit dat er niet meer in. Van Eerd was al blij dat hij zonder schade en met de 18de tijd aan de finish in Antofagasta stond. "Geen schade betekent dat de monteurs de tijd hebben om problemen op te lossen. Proberen, althans. In plaats van te veel druk in de turbo, had ik nu te weinig druk. Ze gaan nu alles uit elkaar halen om te kijken of het op te lossen is. Ik hoop het maar, want dan kan ik misschien eindelijk weer eens echt aan de wedstrijd denken."

Van Eerd vond de proef niet moeilijk, maar door de lengte was het wel lastig. "Vijf en een half uur gas geven… De eerste 175 kilometer hebben we in het stof van anderen gereden. Pas daarna werden de paden wat breder en kon ik er langs. Tja, het hoort erbij."

Top 5-klassering kan Van Loon nog niet boeien
De negende plaats in de vijfde etappe van de Dakar 2015 bracht Erik van Loon en Wouter Rosegaar naar de top 5 in het algemeen klassement. "Ja, leuk," reageerde Van Loon droogjes, "maar het kan mij nog niet boeien. Niet in deze fase tenminste. Het gaat mij erom dat ik er in Buenos Aires bij sta. We zijn nog niet eens op de helft."
De nuchterheid voert de boventoon bij Van Loon, die heus wel beseft dat hij een bijzondere prestatie aan het neerzetten is. Maar met zes Dakars ervaring op zak weet hij ook dat er nog van alles kan gebeuren. In de vijfde etappe wisselde Van Loon stuivertje met Bernhard ten Brinke, die zonder achterrem reed. "Als je ziet wat er in vijf dagen allemaal al is gebeurd. Er zijn er al heel wat tussenuit gevallen die normaal gesproken voor mij staan. Het hoort erbij, ook dat is Dakar. Maar ik maak me voorlopig nog geen illusies."
De etappe van Cópiapo naar Antofagasta was behoorlijk tricky. "Ontzettend," vond Van Loon. "Lang en hard ook. Ik heb te doen met de mannen die laat gestart zijn. We hebben zelf flink doorgereden en weinig meegemaakt." Van Loon verloor een minuutje doordat net voor hem Leeroy Poulter in een smalle gully vast kwam te staan met zijn Toyota. "Ik kon er niet langs. Poulter en zijn navigator moesten eerst een flinke steen opzij rollen voordat ik door kon."
Door het korte oponthoud wist Krzysztof Holowczyc Van Loon te naderen. Die besloot maar aan de kant te gaan voor de Mini-fabrieksrijder. "Hij is sneller en ik had geen zin in gezeik. Het was ook wel een mooi referentiepunt voor ons. We hebben er niets mee verloren."

Dag 5 - BASDakar
BAS-rijders zijn zich van geen uitvallen bewust
Het is deze Dakar nogal een zootje wat betreft de meldingen door de organisatie van vermeende uitvallers en gewonden. Aan het begin van de donderdagavond verschenen op de lijst van uitvallers ineens de namen van Caspar van Heertum en Caspar Schellekens. Beide Caspars waren zich van niks bewust en stonden een paar uur later gewoon aan de finish in Antofagasta.
Extra verwarrend was dat het trackingsysteem blijkbaar ook niet goed werkte, want de beide Caspars bleven achter in de doorkomsten, terwijl Bastiaan Nijen Twilhaar wel op de lijst verscheen. Na ruim een uur werden de namen ineens weer van de uitvallerslijst geschrapt en doken Van Heertum en Schellekens ook weer op in de tracking. Wat er nou was gebeurd, begreep niemand. Alle vijf de BAS Dakar-rijders volbrachten de 458 kilometer lange proef zonder gekke dingen.

Caspar Schellekens
"We hebben gewoon ons ding gedaan. Het thuisfront was bezorgd, maar wij wisten nergens van. Het was wel een zware proef. Echt knauwen. Ik had vanmorgen de grootst mogelijke moeite. Met alles. Het leek wel of ik een slaappil had genomen. Het ging voor geen meter. Ik moest hardop aan mezelf vertellen hoe ik een bocht door moest. Dat was zo vervelend, dat ik eerst maar even wat gelletjes heb genomen en wat heb gegeten. Toen ging ineens het lichtje weer aan. Geen idee waar dat nou vandaan kwam, dis sufheid. Misschien beginnen de vermoeidheid en de lange dagen toch parten te spelen."

Caspar van Heertum
"We zijn vrijwel de hele tijd met z’n drieën bij elkaar gebleven, Cas, Bas en ik. En er is niets gebeurd. Het had gekund, want het was een bijtertje, deze etappe. Vooral na de tankstop was het heftig: stenen, gaten, feshfesh, maar wel allemaal snel terrein. We hebben ons verstand gebruikt en hebben het gas half dicht gedraaid. We willen de finish halen, we hoeven niet te winnen. Morgen nog een dag en dan de rustdag. Ik ben er aan toe. Maar eerst naar Iquique. Daar ben ik al zo vaak geweest; nu wil ik er ook eens op de motor heen."

Bastiaan Nijen Twilhaar
"De laatste dagen zijn de tracking en de gps nogal van slag, geloof ik. Mijn gps deed het vandaag gelukkig weer goed. Het was een zware etappe: feshfesh, stenen, dikke keien waar je gemeen op kon vallen. Ik moest ver achter Cas en Cas starten, maar ik kon er goed naar toe rijden, ondanks dat ik langs een paar quads moest. We hebben goed gereden met z’n drieën, maar ik ben nu wel helemaal kapot. Het zijn lange dagen en gemakkelijke ritten hebben er nog niet tussen gezeten. Ik krijg steeds meer last van mijn nek. Ik moet nu echt tijd maken om langs de fysiotherapeut te gaan. Aan de rustdag ben ik wel toe."

Sjors van Heertum
"Een proef van 458 kilometer met een gemiddelde snelheid van 50 in het uur: het was weer een lange dag. Een gemene dag ook. Het rijden ging best goed, maar ik merk dat ik moe begin te worden. Ik kom iedere dag tijd te kort. Als je om tien uur in je mandje wilt liggen, moet je goed doorwerken: eten, douchen, spullen in orde maken, roadbook doen. Gelukkig zijn er dit jaar niet zoveel correcties op de notes, want dat kost veel tijd."

Jan van Gerven
"Het was een listige proef. 458 kilometer stenen. Bahbah. Ik had gisteren mijn voorwiel al vierkant gereden, dus ik had me voorgenomen om rustig te rijden. Ik heb de hele dag alleen gereden, dus blijkbaar is dit de plaats waar ik hoor te rijden. Het was soms wel lastig om goed geconcentreerd te blijven. Ik ben de hele rally nog niet gevallen en dat wil ik graag zo houden. Maar ik was blij toen ik bij de finish was. Alles doet zeer nu."

Dag 6 - Antofagasta – Iquique, zaterdag rustdag voor motoren
De zesde etappe vandaag vrijdag 9 januari voert de deelnemers verder langs de kustlijn richting het noorden van Chili. Iquique is na een totale route van ruim 600 kilometer het eindpunt, al zullen de deelnemers deze keer niet via de befaamde reuzen afdaling de eindsprint naar Iquique inzetten. Het middelpunt van de rally wordt dit jaar voor het eerst gevierd met een warm welkom voor de deelnemers op een podium midden in de Chileense stad. De deelnemers rijden allemaal hun eigen route. De motoren en quads leggen vandaag 319 km stage af, bij de auto's bedraagt deze 255 km en de trucks moeten 255 km stage afleggen. Allemaal leggen ze ongeveer 370 km verbindingsroute af.

Eerder verschenen nieuwsitems
Dag-4-chilecito-copiapo-peter-van-den-bosch-tiende-over-de-meet-drama-bij-van-eerd
• Dag-3-miserie-bij-xdakar-kruip-eens-in-een-draaiende-wasmachine
• Dag-2-villa-carlos-paz-naar-san-juan-uitputtende-extreme-hitte-mede-oorzaak-neutralisatie-motors
• Dag-1-erik-van-loon-kan-me-geen-betere-start-wensen-9e-plaats-caspar-van-heertum-108e-plaats-na-1e-dag
• Nog-een-nachtje-slapen-voor-het-basdakar-en-xdakar-team
• Meer-brabanders-over-een-paar-dagen-aan-de-start-van-dakar-rally-2015
• RTL-GP-Dakar-pre-proloog-meer-brabanders-aan-de-start-in-dakar-ralley-2015

Bloemboetiek

Klik > website

Klik > Website

De Nachtegaal

Klik > website

Klik > Website

ANGRO

Klik > website

Klik > Website

20 FIT

Klik > website

Klik > Website

De Sok

Klik > website

Klik > Website

Scootmobielen Veghel

Klik > website

Klik > Website

Foto Keetels

Klik > website

Klik > Website

PLUS

Klik > website

Klik > Website

De Hoevenbraak

Klik > website

Klik > Website

IT-OK

Klik > website

Klik > Website

Vakmeester Guus

Klik > website

Klik > Website

De Verfzaak

Klik > website

Klik > Website

Lacros

Klik > website

Klik > Website

Woonwinkel

Klik > website

Klik > Website

De Beddenwinkel

Klik > website

Klik > Website

TVSchijndel adverteren

Klik > website

Klik > Website

Dennis van der Ven

Klik > website

Klik > Website

InSchijndel

Klik > website

Klik > Website

Mutsaars

Klik > website

Klik > Website

TVE

Klik > website

Klik > Website

Copyright 2023  TVSchijndel, Je ziet ons echt overal

//