foto1
foto1
foto1
foto1
foto1

10e etappe van Equique naar Anntofagasta – Van Loon "ons herpakken wordt per keer moeilijker"

LogoTVSchijndelnieuwAnntofagasta - Gisteren woensdag 15 januari tijdens de 10e etappe van Equiqaue naar Anntofagasta [special stage: 631 km - verbindingsroute: 58 km] was Frits van Eerd tevreden met een naar eigen zeggen prachtige dag. Met een tevreden glimlach kwam Frits van Eerd aan in het bivak van Antofagasta. De tiende etappe van de Dakar was hem uitstekend bevallen. Op een lekke band en een gemist waypoint na, tufte Van Eerd zonder problemen door de 631 kilometer lange proef. Vanwege 40 minuten straftijd kreeg hij (voorlopig) de 19e tijd toebedeeld. Gisteren is Frits van Eerd als 12e geëindigd en staat nu 19e in het algemeen klassement met een tijdsachterstand van 1 uur en 58 minuten op de leider in het klassement. Erik van Loon is gisteren als 29e aan de finish gekomen met een totale tijdsachterstand van 2.41 uur op leider Al-Attiyah. Vandaag is het 28 graden in El Salvador.

Straftijd
De straftijd hoort bij het missen van een waypoint in de duinen. Van Eerd’s navigator Charly Gotlib kwam er toch zijn eigen schande en teleurstelling pas achter dat hij een waypoint had gemist, toen ze al uit de duinen waren. "Toen konden we niet meer terug", vertelt Van Eerd. "Ontzettend jammer, want het ging fantastisch. Er zaten een paar heel heftige duinen bij en we kregen er nog een keer een lekke band – had ook niet gehoeven – maar verder ging het super."


Duinen
De duinen vormden het eerste deel van de proef, die in tweeën werd gesplitst door een geneutraliseerde verbinding over het asfalt: een lang en saai stuk van 185 kilometer. "Niet zomaar een stukje dus. Je moest daar oppassen dat je niet in slaap sukkelde. Het haalde ons ook alle drie uit het ritme. Bij het begin van het laatste deel van de special moesten we onszelf weer even oppeppen."Dat tweede deel, ongeveer 200 kilometer, maakte de vervelende onderbreking meer dan goed. Van Eerd genoot van de wildernis in Chili. 'Zo mooi. Niet alleen de proef, ook de omgeving. Zo indrukwekkend wijds. Het is ongelooflijk dat er zulke gebieden zijn: 200 kilometer zonder dat er iets staat, zonder dat je iets ziet."


Konginnerit vandaag donderdag 16 januari
Van Eerd is niet bevreesd voor de koninginnerit die morgen op het programma staat. De elfde etappe gaat over 605 kilometer van Antofagasta naar El Salvador, dwars door de Atacama-woestijn met als toetje de beruchte duinen van Copiapo. "Ik zie daar helemaal niet tegenop. Ik heb er wel zin in eigenlijk."


Erik van Loon
Het wordt een beetje een repeterende boodschap. Ook in de tiende etappe liep de multiriem van de HRX Ford van Erik van Loon er weer twee keer af. Na een uitstekend begin met de tiende tussentijd stonden Van Loon en zijn navigator Wouter Rosegaar weer bijna een uur stil om de boel te repareren. En aan het eind van de 631 kilometer lange proef nóg een keer. Het is om moedeloos van te worden, gaf Rosegaar toe in het bivak in Antofagasta. "Als je daar staat om het te repareren – drie kwartier tot een uur werk – zie je het hele veld voorbij komen. Dat is zo frustrerend. Als het dan eindelijk klaar is, kost het moeite om onszelf te herpakken, de focus weer te richten, achteraan aan te sluiten en het stof weer in te duiken. Het wordt ook elke keer moeilijker, dat herpakken en doorgaan."


Van Loon en Rosegaar mochten de tiende etappe, van Iquique naar Antofagasta, nog beginnen als 17e, met achter zich Robby Gordon en daar achter Bernhard ten Brinke. Die herplaatsing was te danken aan de goede klasseringen in de voorgaande etappes. Het begin in de duinen was uitstekend. "We vlogen er doorheen", zegt Rosegaar. "De duinen leken het zwaartepunt van de etappe en we kwamen er met de tiende tijd uit. Dan denk ik: goed bezig. Maar direct na de duinen ging het weer mis: multiriem eraf. Daar gáán we weer…" Het vervolg van de etappe ging ook best goed, al deed het er niet echt meer toe. En 36 kilometer voor de finish deed het er al helemaal niks meer toe, toen het ding er opnieuw af vloog. "De auto is de zwakke schakel", zegt Rosegaar. "En dat is jammer maar vooral frustrerend, want het rijden gaat zo ontzettend goed. We rijden overal fluitend doorheen. Erik is in topvorm, maakt nauwelijks foutjes, ik heb er zelf qua navigatie ook nog nauwelijks naast gezeten, de samenwerking is fantastisch. Met deze auto kun je niet rustig rijden, daar is hij niet op gemaakt. Maar we rijden al met een tandje minder en zelfs zo komen we tot goede resultaten. We zouden serieus mooie klasseringen rijden als de auto het zou blijven doen."

Voor de elfde etappe van morgen, de koninginnerit van deze Dakar van Antofagasta naar El Salvador, mag Van Loon niet verder naar voor starten. Met de 32e tijd van de tiende etappe belooft dat bij voorbaat geen prettige dag te worden. "Dat wordt waarschijnlijk een marteling, maar we gaan toch proberen de finish te halen. Deze Dakar finishen wordt voor ons op deze manier al een overwinning op zich, want sportief is er niets meer te halen."

Dag 11 - Dakar11e etappel donderdag 16 januari - Antofagasta - El Salvador
special stage: 605 km - verbindingsroute: 144 km
Etappe 11 vandaag donderdag 16 januari zal met opnieuw een lange klassementsproef van ruim 600 kilometer een uitputtingsslag worden voor de deelnemers. Het terrein zal het eerste gedeelte van de dag zeer divers zijn, waarna de duinen van Copiapo op de rijders liggen te wachten. De lengte en de en uitdaging van deze etappe zou wel eens de beslissing in de Dakar van 2014 kunnen gaan brengen.

ANGRO

Klik > website

Klik > Website

Dennis van der Ven

Klik > website

Klik > Website

Foto Keetels

Klik > website

Klik > Website

Scootmobielen Veghel

Klik > website

Klik > Website

Vakmeester Guus

Klik > website

Klik > Website

Mutsaars

Klik > website

Klik > Website

Lacros

Klik > website

Klik > Website

De Nachtegaal

Klik > website

Klik > Website

20 FIT

Klik > website

Klik > Website

De Verfzaak

Klik > website

Klik > Website

Bloemboetiek

Klik > website

Klik > Website

TVE

Klik > website

Klik > Website

De Beddenwinkel

Klik > website

Klik > Website

InSchijndel

Klik > website

Klik > Website

Woonwinkel

Klik > website

Klik > Website

De Hoevenbraak

Klik > website

Klik > Website

TVSchijndel adverteren

Klik > website

Klik > Website

The Social Club

Klik > website

Klik > Website

PLUS

Klik > website

Klik > Website

IT-OK

Klik > website

Klik > Website

Copyright 2024  TVSchijndel, Je ziet ons echt overal

//