foto1
foto1
foto1
foto1
foto1

Keuzehulp wijkverpleging ook in Schijndel belangrijk

KeuzehulpSchijndel – Het is de periode van het jaar waarin verschillende mensen op zoek gaan naar de zorgverzekeraar waar zij zich het beste bij thuis voelen. Dat kan gaan om de vergoedingen voor bepaalde behandelingen of verrichtingen, of om de laagste premie. Zeven van de zorgaanbieders in de regio (BrabantZorg, ’t Heem, Laverhof, Pantein, Schakelring, STMR, Van Neynsel en Zorggroep Elde) hebben samen met hun cliëntenraden het initiatief genomen om een keuzehulp wijkverpleging op te stellen. TVSchijndel toog voor een uitleg naar het hoofdkantoor van BrabantZorg in Oss.

Arja de Bekker van de cliëntenraad van zorgaanbieder Pantein: “Wij vinden keuzevrijheid erg belangrijk als iemand zorg nodig heeft. Dat heb je bij de huisarts, en dat heb je ook bij een zorgorganisatie”. Die keuzevrijheid wordt sterk beperkt door de onzichtbare voorwaarden die zorgverzekeraars stellen aan de organisaties die thuiszorg bieden. “Juist die onzichtbare voorwaarden kan betekenen  dat je geen zorg kunt krijgen van de organisatie die je zelf mag kiezen”. Je moet dan verschillende zorgaanbieders vragen of je bij hen wel terecht kunt. “Ik heb er nooit bij stil gestaan dat het krijgen van wijkzorg geen zekerheid is” verzucht de Bekker.

Wat zijn dan precies die onzichtbare voorwaarden?
Zorgverzekeraars overleggen voor het einde van het jaar altijd met de zorgaanbieders over het af te sluiten contract voor het volgend jaar en de tarieven die daarbij door hen worden geboden. Omdat de zorg onderhevig is aan de marktwerking zijn die onderhandelingen voor de verzekeraars ook een belangrijk punt: hoe lager de tarieven hoe goedkoper ze uit zijn. Voor de zorgaanbieders is het juist zaak om een zo goed mogelijk tarief af te kunnen spreken. Niet alleen hat tarief, maar ook het maximum wat de zorgverzekeraar aan een zorgaanbieder uitkeert (het zogenaamde plafond) wordt van tevoren afgesproken. Als het plafond in oktober is bereikt, dan kan de cliënt nul op het rekest krijgen als ze zorg vragen bij die zorgaanbieder. Voor de duidelijkheid: wijkverpleging is – net als de zorg van de huisarts – onderdeel van de basisverzekering. Je kunt je er niet extra voor verzekeren. En zo kan het dus voorkomen dat je als cliënt onaangenaam wordt verrast. De zorgorganisatie wil geen ‘nee’ verkopen maar is een dief van de eigen portemonnee als het toch zorg levert zonder daarvoor betaald te krijgen.

Keuzehulp wijkverpleging
Cliëntenraden en besturen van zorgorganisaties hebben daarom een unieke keuzehulp wijkverpleging opgesteld. Adrie van Osch, bestuurder bij BrabantZorg: “Het is niet vanzelfsprekend dat iemand wijkverpleging kan krijgen van de zorgorganisatie van zijn of haar keuze. Dat is gek, want cliënten vinden die vrije keuze heel belangrijk.
“Er zijn aan de vier grootste zorgverzekeraars in de regio (CZ, Menzis, Zilveren Kruis en VGZ)  vragen gesteld over de voorwaarden die zij hanteren bij de wijkverpleging. Het ging daarbij om hoge kwaliteit van zorg, gegarandeerde toegankelijkheid en betaalbaarheid. “Verzekeraars hebben die vragen zelf beantwoord. Hoe beter de voorwaarden voor wijkverpleging, hoe meer punten we aan de zorgverzekeraar hebben toegekend” stelt de Bekker.
De zeven organisaties komen juist nu met hun keuzehulp wijkverpleging. De Bekker: “Als wijkverpleging een belangrijk thema is (of gaat worden) voor de burger, dan moet de burger deze criteria ook weten.” Zij vervolgt: “Het zou fijn zijn als de zorgverzekeraars zich niet richten op hun drie P”S (Polis, Premie, Prijs) maar op de drie Z’s die wij belangrijk vinden (Zorg, die Zeker is en ook Zinnig).”
Van Osch stelt verder: “het is bijzonder dat wij als besturen en cliëntenraden dit initiatief gezamenlijk hebben genomen. Wij willen de minder scorende verzekeraars niet uit de markt werken, maar we willen graag dat er naar ons geluisterd wordt.” Over de zorgplicht die er bestaat als je wijkverpleging nodig hebt: “Die zorgplicht ligt bij de verzekeraar, niet bij de zorgorganisaties”.
Bij de organisaties die werkzaam zijn binnen de wijkverpleging, ontbreekt de naam van Vivent. Een woordvoerder van die thuiszorgorganisatie zegt desgevraagd dat zij wel mee hebben gedaan in de voorbereidingen, maar zijn afgehaakt omdat de keuzehulp naar hun idee meer onduidelijkheid schepte.
Jacqueline Joppe, bestuurder van zorggroep Elde hierover: “Wij willen de keuzehulp elk jaar uitbrengen en wij hopen dat Vivent zich volgend jaar ook aansluit”. Zij wijt het ontbreken van Vivent bij de initiatiefnemers ook deels aan de bestuurswisseling bij de in ’s-Hertogenbosch gevestigde organisatie, en het aftreden van de voorzitter van de cliëntenraad. Joppe: "de keuzehulp is geen advies om over te gaan. Wij willen wel dat de burger alle opties meeweegt, dus ook de voor hen onzichbare voorwaarden".
In de regio waar de zorgorganisaties werken krijgen ongeveer 15000 mensen een of andere vorm van thuiszorg. Van Osch geeft nog aan dat het financiële belang voor goede voorwaarden voor de thuiszorgorganisaties ook ligt bij de verzekeraars: “Gemiddeld geven wij aan de wijkverpleging rond de 25 euro per dag uit. De gemiddelde prijs voor opname in een verpleeghuis is € 200. En de kostprijs voor een ziekenhuisbed ligt al snel rond de € 800”.
De antwoorden op de vijf vragen zijn – voordat ze op de website zijn gepubliceerd – voorgelegd aan de zorgverzekeraars en daar zijn nog aanpassingen uit voort gekomen.

Uniek in Nederland
De keuzehulp wijkverpleging is uniek in Nederland. Omdat het in de zorg om marktwerking gaat, is het niet onmogelijk dat aan de zeven initiatiefnemers verschillende vergoedingen worden betaald door zorgverzekeraars voor dezelfde soort zorg. Joppe: “je moet je wel realiseren dat je basisverzekering  niet overal dezelfde zorg betekent. We zijn regionaal begonnen, maar bij het beantwoorden van de vragen zijn de zorgverzekeraars wel uitgegaan van de landelijke inkoopdocumenten”. 


Meer informatie is te vinden op www.keuzehulpwijkverpleging.nl

Mutsaars

Klik > website

Klik > Website

The Social Club

Klik > website

Klik > Website

Foto Keetels

Klik > website

Klik > Website

Vakmeester Guus

Klik > website

Klik > Website

Scootmobielen Veghel

Klik > website

Klik > Website

PLUS

Klik > website

Klik > Website

InSchijndel

Klik > website

Klik > Website

IT-OK

Klik > website

Klik > Website

De Beddenwinkel

Klik > website

Klik > Website

ANGRO

Klik > website

Klik > Website

TVE

Klik > website

Klik > Website

De Verfzaak

Klik > website

Klik > Website

Dennis van der Ven

Klik > website

Klik > Website

De Nachtegaal

Klik > website

Klik > Website

20 FIT

Klik > website

Klik > Website

Woonwinkel

Klik > website

Klik > Website

Bloemboetiek

Klik > website

Klik > Website

De Hoevenbraak

Klik > website

Klik > Website

TVSchijndel adverteren

Klik > website

Klik > Website

Lacros

Klik > website

Klik > Website

Copyright 2024  TVSchijndel, Je ziet ons echt overal

//