foto1
foto1
foto1
foto1
foto1

Politieke jongerendag Elde groot succes

Politiekjongeren 00001Meierijstad - Al 26 jaar organiseert het Eldecollege een politieke jongerendag. Eerst in de gemeente Schijndel, daarna in Meierijstad. De gemeente is erg enthousiast over deze dag, en neemt het ook over voor leerlingen van andere scholen. De doelstelling is om jongeren bekend te maken met de lokale politiek, en aan den lijve te laten ondervinden wat het betekent om politiek te bedrijven.  "Een goed voorstel betekent nog niet dat je daar een meerderheid voor vindt" zegt Arie de Zwart van de PvdA. Nu zijn de leerlingen van T4 en Havo5 aan de beurt. Insteek is om het beschikbare budget van € 750 binnen te halen om hun voorstel uit te voeren. Een fotoverslag is te vinden in het fotoboek van TVSchijndel.


De dag begon om 0900 uur met een enthousiasmerende toespraak van wethouder Rik Companje van Meierijstad. "Ik ben geen prototype van wie jullie als wethouder zouden verwachten: al wat ouder en grijs. Ik ben 32 jaar en ben als sinds mijn 18e actief met politiek bezig". Vier gemeenteraadsleden zijn ook aanwezig om de dag mee in goede banen te leiden: Mariska Klotz (HIER) Danielle Aarts (CDA), Mirjam van Esch (Hart) en Arie de Zwart (PvdA). Beleidsmedewerker Mobiliteit Veronique de Wit van de gemeente licht het onderwerp van de dag toe: Vervoer. Er zijn vijf fracties op school samengesteld en een persgroep, die verslag doet van deze dag. Na de uitleg gaan de fracties aan de slag: een activiteit waar geen pers bij aanwezig mocht zijn.


Om 13.45 uur begon de bijzondere raadsvergadering onder voorzitterschap van Mirjam van Esch, bijgestaan door 'griffier' Johan van Geffen. Vijf goede en op zich haalbare voorstellen kwamen voorbij. Fractie 1 wil een verplichting voor gebruikers van elektrische fietsen om een helm te gaan dragen. Zij willen zich richten op de landelijke politiek omdat zij vrezen dat er steeds meer ongelukken zullen komen omdat de bevolking vergrijst en vooral oudere mensen de elektrische fiets zullen gaan gebruiken.
Fractie 3 wil dat er meer veiligheid komt op het zogenaamde Rode Pad bij Plein. Het wordt steeds meer als sluiproute gebruikt door mensen die via Schijndel van Boxtel naar Rooi willen rijden. Veel Elde-leerlingen fietsen 2x daags over dit pad, en er gebeuren al ongelukken.
Fractie 4 wil een veiliger Shared Space bij de basisschool in Wijbosch en pleit voor fruitbomen als afscheiding tussen de weg en het schoolplein.. "Plant een boom met fruit, dan voorkom je een kind op je voorruit" was hun slogan, die veel bijval kreeg in de vergadering.
Fractie 5 pleit voor de verlichting van donkere fietspaden middels een Glow-in-the-dark methode: het wegdek voorzien van een lichtgevende laag verf. "Is veilig,  diervriendelijk en duurzaam" is de motivatie.
Fractie 6 toont aan dat ze maar al te goed weten dat fietsen met verlichting voor jongeren nog wel eens een uitdaging is, en wil bij horecagelegenheden als de Beurs hun leeftijdsgenoten aansporen om hun fietslamp aan te doen. "Als die niet werkt dan willen wij hen daarvoor een alternatief aanbieden".


Vervolgens kregen alle fracties de gelegenheid om vragen te stellen. Hierbij werd soms op het scherpst van de snede gedebatteerd en niet zelden werd er ook gelachen.
Na een eerste stemming - waarbij natuurlijk niemand een meerderheid haalde - werd de vergadering geschorst om de fracties de gelegenheid te geven om elkaar te overtuigen dat hun voorstel toch het beste is. Het werd nog spannend, want even leek het erop of het Glow-in-the-dark pad een meerderheid ging halen, maar dit ketste toch weer op het laatst af. Fracties 1, 3 en 4 kwamen met een compromis waardoor werd afgesproken dat het beschikbare geld zou worden verdeeld tussen het veiliger maken van het Rode Pad en ook de problemen rond de Shared Space in het Wijbosch wordt aangepakt door het planten van fruitbomen. Dit voorstel behaalde 6 van de tien stemmen en gaat dus worden uitgevoerd.


Naast het beschikbare geld waren er nog drie oorkondes. Beste debater werd Inge Fassbender, die het plan rond Glow-in-the-dark met verve verdedigde. Beste voorzitter van de raadsfractie werd Thijs van Dinther en de prijs voor het beste idee ging naar Fractie 3 voor het veiliger maken van het Rode Pad.
De aanwezige raadsleden waren zeer enthousiast over de voorbereiding van de leerlingen en de wijze waarop zij ook voortvarend te werk gingen om hun ideeën te onderbouwen.
De grootste winnaar is wellicht toch het idee van fractie 5: zoals al eerder gemeld krijgt de gemeenteraad van Meierijstad via een motie van CDA, Hart, HIER en PvdA de vraag om te onderzoeken of het aanleggen van Glow-in-the-dark fietspaden een optie is om de veiligheid en zichtbaarheid van fietsers in het buitengebied te verhogen.

Politiekjongeren 00002 
 Politiekjongeren 00003
 Politiekjongeren 00004
 Politiekjongeren 00005

IT-OK

Klik > website

Klik > Website

TVSchijndel adverteren

Klik > email

Klik > Website

De Hoevenbraak

Klik > website

Klik > Website

Bouwman

Klik > website

Klik > Website

Voetselect

Klik > website

Klik > Website

De Sok

Klik > website

Klik > Website

Foto Keetels

Klik > website

Klik > Website

Easypos

Klik > website

Klik > Website

De Nachtegaal

Klik > website

Klik > Website

Mutsaars

Klik > website

Klik > Website

Hart

Klik > website

Klik > Website

Van Wanrooij

Klik > website

Klik > Website

Neutraal keuren

Klik > website

Klik > Website

PLUS

Klik > website

Klik > Website

De Beddenwinkel

Klik > website

Klik > Website

TVE

Klik > website

Klik > Website

Klaver

Klik > website

Klik > Website

InSchijndel

Klik > website

Klik > Website

Twan Vissers

Klik > website

Klik > Website

Lacros

Klik > website

Klik > Website

Copyright 2020  TVSchijndel, Je ziet ons echt overal

//