foto1
foto1
foto1
foto1
foto1

Nieuwe manier van hop ontdoppen

Schijndel -  De hopbellen groeien aan ranken langs klimdraden tot 8 meter hoog. Door de warme zomer is de oogst van de hopbellen een aantal dagen eerder als gebruikelijk gestart. De 7 verschillende soorten (rassen) zijn in de juiste volgorde van rijping van het veld gehaald en in de Vlaamse schuur op lange tafels uitgespreid om handmatig geplukt te worgden. Met enthousiasme hebben ze afgelopen 3 weken met een groep vrijwilligers de hopbellen van de ranken af geplukt. Deze vrijwilligers hebben zich spontaan voor dit werk gemeld en het is wederom een gezellige activiteit geweest. Bekijk ook de video die TVSchijndel maakte.

Alle hopbellen zijn inmiddels in kratten op in de Hopest boven de bakoven gedroogd en aansluitend gekoeld. Daarna is de hop bewaarbaar en te gebruiken voor verwerking door bierbrouwers. Bierbrouwers kunnen de gedroogde hop als 'bellen' in hun bier verwerken, maar de meeste afnemers willen de hop in een samengeperste (pellet) vorm ontvangen. Om pellets te maken is een persinstallatie nodig. Die pers is beschikbaar bij de Schaapskooi. Na het persen verpakken ze de geperste korrels in aluminium zakken die vacuüm worden getrokken en daarmee lang houdbaar.

Vrijwilligers:
De hoeveelheid hop die ze van het nieuwe hopveld oogsten is qua hoeveelheid te veel om alleen door vrijwilligers op de Schaapskooi te worden geplukt. Nu al, maar ook komende jaren, zal de beschikbaarheid van vrijwilligers beperkingen kennen. Daarom is er de mogelijkheid gezocht om een deel van de hop extern te laten plukken, drogen, koelen en tot pellets te persen. Daarvoor is een bedrijf gevonden in Boskant. Dit jaar hebben ze drie van de zeven soorten laten verwerken bij Leo Vos die 2 jaar geleden een hopveld heeft aangelegd en dit jaar ook zijn eerste oogst op zijn eigen installatie heeft verwerkt.

De drie soorten hop (strengen) die zij vanaf de Schaapskooi op een paar aanhangers geladen naar Boskant hebben vervoerd zijn aansluitend mechanisch verwerkt en tot pellets geperst. Het resultaat was tot volle tevredenheid. Volgend jaar zullen ze wederom graag gebruik maken van deze mogelijkheid die hun door Leo Vos wordt geboden. Daarmee zal er in de komende jaren, zowel bij de Schaapskooi door vrijwilligers als op de installatie in Boskant, verwerking van de hop plaats vinden.

hop ontdoppen5
hop ontdoppen6
hop ontdoppen4
hop ontdoppen8

Sterk_FIT

Klik > website

Klik > Website

Twan Vissers

Klik > website

Klik > Website

De Beddenwinkel

Klik > website

Klik > Website

Dennis van der Ven

Klik > website

Klik > Website

TVE

Klik > website

Klik > Website

LOOKS

Klik > website

Klik > Website

20 FIT

Klik > website

Klik > Website

ANGRO

Klik > website

Klik > Website

PLUS

Klik > website

Klik > Website

De Hoevenbraak

Klik > website

Klik > Website

Lacros

Klik > website

Klik > Website

Jan de Jong

Klik > website

Klik > Website

InSchijndel

Klik > website

Klik > Website

Mutsaars

Klik > website

Klik > Website

TVSchijndel adverteren

Klik > website

Klik > Website

De Sok

Klik > website

Klik > Website

IT-OK

Klik > website

Klik > Website

Woonwinkel

Klik > website

Klik > Website

De Nachtegaal

Klik > website

Klik > Website

Foto Keetels

Klik > website

Klik > Website

Bloemboetiek

Klik > website

Klik > Website

PTS Veghel

Klik > website

Klik > Website

Guus Auto Service

Klik > website

Klik > Website

Copyright 2022  TVSchijndel, Je ziet ons echt overal

//