Schijndel - Lucy van Ostade verzorgt in haar werkplaats in Schijndel workshops in het onderhoud van motorfietsen. Op woensdag 16 november nam Lucy van Ostade het exemplaar van het boek Vrouw & Werkplaats – 26 vrouwen over hun werkplaats, gereedschap en vakbekwaamheid in ontvangst. Van Ostade is hierin met nog 25 andere vrouwen geportretteerd door fotograaf Otto Kalkhoven.
Slechts een vijfde van de vrouwen die een technische opleiding hebben gedaan, blijven werken in de techniek. Als het wat meer geaccepteerd wordt dat vrouwen in de techniek werken, dan gaan meer bedrijven inzien dat vrouwen er plezier in hebben en het werk ook goed kunnen. Mijn droom is ooit een garage aan huis te hebben, dat valt beter te combineren met mijn gezin. In 2021 ben ik moeder geworden van een dochter, Rosie. Ze is vernoemd naar Rosie the Riveter, de vrouw die op de Amerikaanse We Can Do It! poster staat, een Amerikaans statussymbool voor feminisme en de economische kracht van vrouwen.” (Foto: Uitgeverij Splint Media B.V.)
Van Ostade: “Zelf je motor kunnen onderhouden is een machtig gevoel, het brengt je hobby next level. Zelf ben ik opgegroeid tussen de verbrandingsmotorfanaten. Had ik een vraag, dan kon ik die aan mijn vader stellen. Bij de motorzaak hebben ze niet veel tijd voor je en op internet vind je niet altijd de beste antwoorden. Bij mij kun je terecht met je vragen. Als je motorrijdt is het voor je eigen veiligheid beter om zelf ook wat van je motor af te weten. Bij motoren bestaat niet zoiets als een veiligheidscheck zoals APK. Als motorrijder ben je er niet met ‘ik breng hem ieder jaar naar de garage voor een onderhoudsbeurt’. Ik mag de cursisten leren wat ik zelf geleerd heb, we sleutelen samen. Ik vind het fantastisch dat ik mijn passie kan doorgeven aan andere mensen. Monteur zijn vergt soms fysieke kracht, maar dat kun je ook oplossen door slim te zijn.
Otto Kalkhoven (1965) werkt sinds 1999 als professioneel fotograaf. Ambachten, het ‘land’leven, culinair, interieur, portretten, hij vindt het allemaal even leuk om te doen. Fotograferen is zijn vak, houtbewerking zijn hobby. Vanuit deze twee passies ontstonden twee uitgaven van het boek Man & Werkplaats waarin hij diverse ambachtsmannen portretteerde. Otto wilde weten of werkplaatsen vandaag de dag nog steeds een typisch mannelijk fenomeen zijn. Zouden werkplaatsen van vrouwen er anders uitzien, hoe staan zij in het ambachtsveld?
Het boek Vrouw & Werkplaats – 26 vrouwen over hun werkplaats, gereedschap en vakbekwaamheid bevat 26 interviews met ruim 300 foto’s met bijschriften, en is verkrijgbaar in de (online)boekhandel of via www.vrouwenwerkplaatsboek.nl