Nieuwe serie Bijeenkomsten Kinderen ouderen en muziek in Villa Rozenburg
Gepubliceerd: maandag 28 oktober 2024 13:38
Schijndel - De ouders en kinderen en de senioren staan weer te trappelen om samen te gaan zingen en muziek maken. Kinderen Ouderen en Muziek (K-O-M) in Schijndel (Villa Rozenburg) blijkt 'het mooiste moment van de week' te zijn , volgens vele senioren. De ruimte in Villa Rozenburg wordt dan ook bijna te klein voor alle deelnemers. Op woensdag 30 oktober gaat er weer een serie van acht lessen van start. Er kunnen nog enkele dreumesen of peuters mee doen.
Zingen en samen muziek maken is de dagelijkse wereld van muziekpedagoge Margré van Gestel. Als dirigente van kinderkoor Tof! en Popkoor The key en Koor Alegria in Boekel is ze zeker geen onbekende. In 2024 startte ze met iets nieuws in Schijndel: senioren (met dementie) gingen samen met jonge kinderen (en een ouder) zingen en muziek maken in Villa Rozenburg.
Wat doe je dan tijdens zo’n K-O-M muziekmoment? Iedere bijeenkomst begint met een vast begroetingsliedje waarbij niet alleen de kinderen maar ook de senioren begroet worden. Ik gebruik daarbij steeds een handpop want dat is een leuke en veilige manier om contact te leggen. Iedereen wordt persoonlijk begroet. De kinderen komen een handje of high five geven en de senioren volgen dan, heel vanzelfsprekend, hun voorbeeld. Daarna gaan we zingen, luisteren, spelen, bewegen en met instrumenten werken, waarbij de liedjes en de spelletjes vaak herhaald worden. De senioren worden steeds betrokken bij de activiteit zodat ze actief mee kunnen doen. Ze zitten er dus niet alleen bij als toeschouwers. We sluiten de bijeenkomst af met een ‘dag’ liedje. Aansluitend drinken we samen koffie/ thee en is er limonade voor de dreumesen en peuters.
Kan je iets vertellen over de positieve effecten? Muziek zorgt voor een gevoel van verbondenheid. Muziek kan ontspannen maar ook activeren. Samen zingen zorgt op fysiek niveau voor een betere ademhaling, voor ontspanning. In een stressvolle situatie kan muziek en zeker zingen zorgen voor een gevoel van vertrouwen en rust. In een verwarrende situatie kan het een houvast worden, structuur en dus veiligheid bieden. Muziek kan de overgang van de ene situatie naar de andere overbruggen en versterkt het contact tussen mensen. En ‘last but not least’: muziek roept herinneringen op waardoor je bij de senioren regelmatig verbaasd staat over wat er allemaal nog oproepbaar is uit hun geheugen. Ze zingen de liedjes uit hun kindertijd mee, spelen ook de spelletjes vol overgave en ze doen steeds actiever mee. En wat opvalt: ze gaan ook de, voor hun nieuwe liedjes, meezingen. Ze leren dus ook nog nieuwe dingen!
Welke liedjes gebruik je dan in zo’n les? De liedjes die gebruikt worden zijn een mix van het oude bekende repertoire uit onze cultuur zoals bijvoorbeeld ‘Klap eens in je handjes’ en ‘Zo gaat de molen’ maar ook nieuwe liedjes zoals ‘Regendruppels’ waarbij we dan ook regenbuizen gebruiken om het geluid van de regen na te bootsen. In de bijeenkomsten spelen we echt samen. In de periode september tot en met december sluiten we aan bij de herfst en winter. We zingen dan ‘Op een grote paddenstoel’ en straks ook wat Sinterklaas en kerstliedjes. Ouder en kind samen maar ook senioren met de kinderen. Daarnaast worden er verschillende materialen gebruikt waardoor zowel de kinderen als de ouderen uitgedaagd worden om te spelen en te bewegen. Denk dan aan sjaaltjes, klokkenspelletjes en bellenkransjes.
Wie kunnen hieraan meedoen? Naast de bewoners van Villa Rozenburg kunnen er maximaal 5 ouder-kind koppels meedoen. Dat betekent een mama of papa, oma of opa die samen met een dreumes (vanaf 1,5 jaar) of jongste peuter (tot 3 jaar) op acht opeenvolgende woensdagochtenden aan de Kind-Ouderen-Muziek (KOM) bijeenkomsten mee gaan doen. De eerste bijeenkomst van de serie van acht is op woensdag 30 oktober van 10.30-11.30 uur met na afloop koffie en thee en wat te drinken voor de kleintjes. Van alle liedjes krijgen de ouders en de senioren een kopie zodat er een eigen muziekboekje gemaakt kan worden. Op deze manier kan er met de kinderen thuis ook gezongen worden. De plaatjes bij de liedjes zorgen er namelijk voor dat de dreumesen en peuters al heel snel weten welk liedje het is en voor de senioren is het een mooi geheugensteuntje.
Wat zijn de kosten en waar kunnen ouders zich opgeven? Voor de lessen op 8 opeenvolgende woensdagochtenden (met koffie/thee/ ranja en wat lekkers na afloop) en inclusief alle liedjes betalen ouders € 25,00. Opgeven kan via: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. foto José van Schijndel