Jan van Schijndel gefinisht na 14 uur en 35 minuten, 210 km gesport
Gepubliceerd: maandag 19 augustus 2013 10:00
Schijndel – Schijndelaar Jan van Schijndel [56] begon zaterdag om 06.00 uur met 210 kilometer sporten voor de Stichting ALS. Onze verslaggever was erbij en maakte een verslag van de eerste uren (zie video). Vanochtend vroeg begon Jan allereerst met vijf kilometer zwemmen. Dat ging in een razend tempo. Er was bijna 2 1/2 uur voor uitgetrokken maar Jan volbracht het in net iets meer dan twee uur. Direct trok hij zijn sokken en en ging crosslopen (20 km). Verder staan er vandaag nog 100 km fietsen, 25 km skeeleren, 50 km mountainbiken en ten slotte 20 km lopen op het programma. De laatste kilometers van het onderdeel lopen gaan naar zijn sportcentrum in de Langstraat. Videoverslag eerste uren... 21.00 uur: 14 uur en 35 minuten later is Jan gefinisht. Alle onderdelen heeft hij met succes volbracht. Ondanks de vermoeidheid wist hij toch nog te vertellen dat hij het volgend jaar gewoon nog een keer gaat proberen en wel op 14 februari 2014. Dit en meer ziet u in deze tweede videoreportage. Bekijk onder 'lees meer' ook enkele foto's van Jan zijn laatste kilometers. Videoverslag laatste kilometers... Voor alle onderdelen heeft Jan al een jaar gemiddeld 30 uur per week getraind. Jan vertelt tegen onze verslaggever dat hij een jaar geleden de uitdaging had bedacht maar niet wist waarvoor hij moest lopen totdat hij het spotje van ALS op televisie zag. Jan verwacht vandaag in totaal 13 tot 14 uur nodig te hebben om de 210 kilometer sporten te volbrengen. Jan opende 30 jaar geleden in Schijndel zijn eigen sport & fitness dat twee jaar geleden de naam Lotus Centre kreeg.
Sponsorstreefbedrag Jan heeft een sponsorstreefbedrag benoemd van € 3.500,- die hij bij elkaar wil krijgen voor de Stichting ALS. Op dit moment is daar door middel van sponsoring € 1750, 00 van binnen. U kunt Jan steunen door een bedrag toe te zeggen via het fondsenwervingsplatform.
Wat is ALS? ALS (amyotrofische laterale sclerose) is een neuromusculaire aandoening, een aandoening die leidt tot het onvoldoende of niet functioneren van de spieren. ALS is progressief van aard, dat betekent dat iemand met deze ziekte steeds verder achteruitgaat. In vijf tot tien procent van de gevallen is sprake van een erfelijke vorm van ALS. De ziekte veroorzaakt meestal geen pijn en tast het verstand niet aan. Ook blijven de zintuigen (gevoel, smaak, gezicht, reuk en gehoor) doorgaans intact, evenals de werking van darmen en blaas. De seksuele functies blijven lang behouden. Wel worden uiteindelijk alle spieren, behalve de hartspier, aangedaan.
Verschijnselen van ALS Omdat de diagnose ALS berust op patroonherkenning, duurt het gemiddeld tien maanden na de eerste tekenen voordat de diagnose met voldoende zekerheid kan worden gesteld. Aanvankelijk is er meestal sprake van vage klachten zoals spierzwakte en moeheid, beginnend in één van de ledematen. Na enkele maanden volgen ook klachten in andere ledematen. Door verzwakking van de spieren worden eenvoudige handelingen zoals het opendraaien van een kraan of het traplopen, steeds moeilijker. Bij ongeveer een derde van de mensen beginnen de verschijnselen in mond en keel, met problemen met slikken. Een lichte verandering van de stem kan zich ook voordoen. De verschijnselen nemen in de loop van de tijd in ernst toe. Hoe snel dat gaat, verschilt van persoon tot persoon. In een minderheid van de gevallen lijkt de ziekte gedurende vele maanden of zelfs jaren stil te staan. Het progressieve karakter van ALS heeft veel fysieke problemen tot gevolg en kan geestelijk moeilijk te verwerken zijn. Men wordt keer op keer geconfronteerd met een voortschrijdende beperking van bewegingen en wordt daardoor steeds afhankelijker van anderen en van hulpmiddelen. Deze lichamelijke afhankelijkheid betekent in toenemende mate een belasting voor partner, gezin of andere betrokken naasten. Ook zij hebben, zeker als ze de verzorging op zich nemen, behoefte aan begrip en steun.
ALS of PSMA Er bestaat een aan ALS verwante aandoening, progressieve spinale musculaire atrofie (PSMA). Of het om PSMA of ALS gaat, wordt door neurologisch onderzoek vastgesteld.
Wat gebeurt er bij ALS? Spieren zorgen voor beweging. Hiertoe krijgen zij, via de zenuwen, een "signaal" van de hersenen. Bij ALS is er iets mis met de zenuwbanen die de verbinding vormen tussen hersenen en spieren. De cellen van deze zenuwbanen vallen geleidelijk uit en geven geen signalen meer door aan de spieren met als gevolg dat deze niet meer (kunnen) functioneren. Het is nog niet bekend hoe de ziekte ontstaat.