foto1
foto1
foto1
foto1
foto1

Regels uithangen Nederlandse vlag

NederlandsedriekleurvlagprotocolNederland – Er zijn weer een aantal dagen aanstaande waarop vele Nederlanders de vlag weer gaat uithangen namelijk morgen met Koningsdag, en de herdenking op 4 en viering van 5 mei. Maar hoe zit het nu met de regels voor het uithangen van vlaggen? Nederland kent geen wettelijke regels voor het gebruik van de vlag. U mag als burger, bedrijf of organisatie op alle dagen van het jaar de vlag uithangen. Er zijn wel regels voor het vlaggen vanaf Rijksgebouwen. Die staan in de vlaginstructie. Die beschrijft op welke bijzondere dagen van het jaar vanaf Rijksgebouwen gevlagd moet worden. En op welke manier. Burgers, bedrijven en organisaties kunnen de instructie volgen als richtlijn. Dit is niet verplicht.

Regels voor het uithangen van de vlag
Als u de vlag wilt uithangen, mag u dat doen op alle dagen van het jaar. Bijvoorbeeld bij een feestelijke gebeurtenis als een huwelijk of het slagen voor een examen. Er is geen wet die vlaggen verbiedt of bepaalt hoe u moet vlaggen. U bent dus nooit strafbaar als u de vlag uithangt.


Protocol
Wel zijn er gebruiken en regels (protocol) voor het uithangen van de vlag. Zo mag een gehesen vlag nooit de grond raken of het verkeer hinderen. Ook is het de gewoonte dat u de vlag niet laat hangen tussen zonsondergang en zonsopkomst. Wilt u de vlag 's nachts wel laten hangen? Dan is het goed gebruik de vlag te verlichten, waardoor de kleuren goed zichtbaar zijn.

Vlaginstructie
Wilt u meer weten over het gebruik van de Nederlandse vlag? Of wilt u weten op welke bijzondere dagen het in Nederland gebruikelijk is te vlaggen? Dat staat in de vlaginstructie . Voor het uitsteken van de Nederlandse vlag vanaf rijksgebouwen geldt een algemene vlaginstructie, die door de minister-president wordt uitgevaardigd. De instructie geldt voor het uitsteken van de vlag van de gebouwen van de Rijksoverheid; de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties verzoekt provincies, gemeenten en andere overheden zich bij deze vlaginstructie aan te sluiten.  De instructie maakt een onderscheid tussen 'uitgebreid vlaggen (UV)' (vanaf alle rijksgebouwen) en 'beperkt vlaggen (BV)' (alleen vanaf de hoofdgebouwen). Voor particulieren en instellingen en bedrijven bestaat er geen vlaginstructie, maar hen wordt verzocht de vlaginstructie voor rijksgebouwen te volgen.

Vlaggen bij bijzondere gebeurtenissen
Vlaggen bij bijzondere gebeurtenissenBij bijzondere gebeurtenissen in het Koninklijk Huis, zoals een geboorte, huwelijk of overlijden, kan de minister-president een speciale vlaginstructie uitgeven. De minister-president kan ook een speciale vlaginstructie uitgeven bij bijzondere gelegenheden. Bijvoorbeeld om slachtoffers te herdenken van een (inter)nationale ramp.

Gebruik oranje wimpel
Alleen op Koningsdag en de verjaardagen van Koningin Máxima, Prinses Beatrix en de Prinses van Oranje mag u vlaggen met de oranje wimpel. Bij de andere leden van het Koninklijk Huis wordt niet met wimpel gevlagd.


Vaste dagen waarop wordt gevlagd
Valt de datum hieronder op een zondag of christelijke feestdag? Dan wordt een dag later gevlagd en gevierd. Een uitzondering geldt voor Koningsdag. Wanneer de verjaardag van koning Willem-Alexander op een zondag valt, vindt de viering ervan een dag eerder plaats. De aankomende bijzondere dagen waarop door de Nederlanders gevlagd kan worden zijn:

- 27 april | Koningsdag: verjaardag koning Willem-Alexander, uitgebreid vlaggen

- 4 mei | Dodenherdenking: uitgebreid vlaggen (halfstok)

Dodenherdenking : vlag halfstok van 18.00 uur tot zonsondergang. In alle gemeenten in Nederland zijn herdenkingen bij een plaatselijk oorlogsmonument.
In heel Nederland verloopt de nationale herdenking op de volgende manier:
- Tussen 20:00 en 20:02 uur is iedereen 2 minuten stil.
- De Nederlandse vlag (zonder wimpel) hangt halfstok van 18:00 uur tot zonsondergang.
Vaak zijn er na 20:02 uur nog activiteiten, zoals kransen en bloemen leggen.Openbare gelegenheden horen rekening te houden met de dodenherdenking. Dat betekent bij voorkeur geen feesten en dergelijke geven. Liefst geen muziek en activiteiten tussen 19.45 en 20.15 uur. Voor bezoekers moet het in ieder geval mogelijk zijn tussen 20:00 en 20:02 uur 2 minuten stilte te houden.


- 5 mei | Bevrijdingsdag in het land – uitgebreid vlaggen
Bevrijdingsdag : Nederlandse vlag op 5 mei.
Bij het vlaggen op 5 mei neemt de Nederlandse vlag de centrale plaats in. Het gaat namelijk om een nationale viering. Maar andere vlaggen zijn daar goed mee te combineren.
Nederlandsedriekleurvlagprotocol

Easypos

Klik > website

Klik > Website

De Beddenwinkel

Klik > website

Klik > Website

Hart

Klik > website

Klik > Website

De Nachtegaal

Klik > website

Klik > Website

Van Wanrooij

Klik > website

Klik > Website

TVE

Klik > website

Klik > Website

Foto Keetels

Klik > website

Klik > Website

Mutsaars

Klik > website

Klik > Website

Woonwinkel

Klik > website

Klik > Website

Voetselect

Klik > website

Klik > Website

InSchijndel

Klik > website

Klik > Website

PLUS

Klik > website

Klik > Website

Guus Auto Service

Klik > website

Klik > Website

Twan Vissers

Klik > website

Klik > Website

ANGRO

Klik > website

Klik > Website

TVSchijndel adverteren

Klik > email

Klik > Website

IT-OK

Klik > website

Klik > Website

De Hoevenbraak

Klik > website

Klik > Website

De Sok

Klik > website

Klik > Website

Lacros

Klik > website

Klik > Website

Copyright 2020  TVSchijndel, Je ziet ons echt overal

//