Meierijstad doet mee aan Landelijke Aanpak Adreskwaliteit
Gepubliceerd: woensdag 29 augustus 2018 13:30
Meierijstad - Eind 2014 gaf het Kabinet het startsein voor de Landelijke Aanpak Adreskwaliteit (LAA). Het juiste woonadres is van groot belang. Alle overheidsdiensten gebruiken daarvoor de Basisregistratie personen (BRP), die de gemeente onderhoudt. Zorg, onderwijs, politie, brandweer, sociale dienst, belastingen: overal speelt uw adres een bepalende rol. Voor een goede adrescontrole werkt de gemeente Meierijstad mee aan deze Landelijke Aanpak Adreskwaliteit. Via deze samenwerking geven overheidsdiensten hun twijfels over de bewoning van een adres door aan de gemeente. Bij voldoende twijfel volgt een onderzoek, want met een verkeerd woonadres in de BRP is adresfraude mogelijk, of misbruik van toeslagen, of het ontwijken van (belasting) schulden en boetes. Verder kunnen de genoemde instanties mensen die zorg of (schuld)hulp nodig hebben, zonder goed adres, niet bereiken.
Huisbezoek Zo’n adresonderzoek kan ook bestaan uit een huisbezoek. Dat betekent niet altijd dat de gemeente fraude vermoedt. Vaak gaat het om een misverstand of een vergeten verhuismelding. Wanneer uit het onderzoek blijkt dat correctie van de BRP-registratie nodig is, dan zal de gemeente dat aan de bewoners melden. Bij voldoende bewijs is de gemeente bevoegd en verplicht die registratie te wijzigen, zo nodig zonder instemming van betrokkenen. Dat kan gevolgen hebben voor toelagen, uitkeringen en andere regelingen.
Iedereen zelf verantwoordelijk Iedereen is volgens de wet zelf verantwoordelijk voor een juiste registratie in de BRP: wie verhuist moet dat binnen 5 dagen melden aan de gemeente. Controleer zelf of u goed staat geregistreerd op door in te loggen met uw DigiD. Correcties kunt u doorgeven aan uw gemeente. Vragen over het adresonderzoek of huisbezoek? Neem dan contact op met de afdeling burgerzaken van de gemeente.
Extra capaciteit Het college van Meierijstad verleent medewerking aan de benoeming van medewerkers van Legitiem B.V. tot onbezoldigd (zonder betaling) ambtenaar van de gemeente Meierijstad. Het doel is om de kwaliteit van de Basisregistratie personen (BRP) te verhogen door tijdens huisbezoeken te kijken of de feitelijke situatie overeenkomt met de geregistreerde gegevens. Binnen de gemeentelijke organisatie is nog onvoldoende capaciteit om de huisbezoeken af te leggen. Daar worden nu extra toezichthouders voor ingehuurd. Het ministerie stelt hiervoor geld beschikbaar. Een toezichthouder BRP moet ambtenaar zijn. Daarom worden de medewerkers van Legitiem B.V. benoemd tot onbezoldigd ambtenaar.
Aanwijzen instellingen en briefadres gemeente Meierijstad Het college van Meierijstad stemt in met het aanwijzen van instellingen en de mogelijkheid voor een briefadres bij de gemeente. Een inwoner die opgenomen wordt in een instelling kan door registratie van het adres van deze instelling last ondervinden op het persoonlijk vlak. Door deze registratie kan er een bepaalde beeldvorming over het leven van deze inwoner ontstaan. Door deze aanwijzing kan een inwoner van bepaalde instellingen kiezen voor een briefadres waardoor de persoonlijke levenssfeer van betrokkene niet wordt geschaad. Bijzondere doelgroepen zoals dak- en thuislozen, die niet beschikken over een woonadres kunnen geen gebruik maken van overheidsvoorzieningen. Onder bepaalde voorwaarden kunnen zij gebruik maken van het adres van de gemeente.