Meierijstad - In de vergadering van de commissie Ruimte, Economie en Bedrijfsvoering van 13 september jl. is de Nota grondbeleid behandeld. In deze vergadering is toegezegd om meer inzicht te geven in het proces en de planning van de uitwerking van de Nota grondbeleid. Het college van B&W heeft inmiddels de raad hierover geïnformeerd. Het grondbeleid is een middel om doelstellingen en ambities van andere beleidsterreinen te realiseren. In de Nota grondbeleid is gekozen voor situationeel grondbeleid: dit houdt in dat de gemeente per ruimtelijke ontwikkeling bepaalt welke vorm van grondbeleid het meest geschikt is, actief grondbeleid of faciliterend of een mengvorm. Bij de keuze voor deze vorm van grondbeleid is het van cruciaal belang om te kijken in welke mate de ruimtelijke ontwikkeling bijdraagt aan de gemeentelijke beleidsdoelstellingen en ambities. Er wordt ernaar gestreefd om in 2020 een uitwerking aan de gemeenteraad voor te leggen.
Maatwerk Het situationele grondbeleid biedt Meierijstad de mogelijkheid om maatwerk per locatie en per ontwikkeling te creëren, om hiermee uiteindelijk zoveel mogelijk gemeentelijke beleidsdoelen en ambities te realiseren.
Uitwerking grondbeleid, actief of facilitair Om het situationele grondbeleid verder te kunnen invullen en te kunnen aangeven wanneer actief of facilitair beleid gevoerd zal worden en de wijze waarop, is eerst een beeld nodig over de beleidsdoelstellingen en ambities die de gemeente voor de komende jaren heeft. En vervolgens te definiëren hoe de gemeente het grondbeleid kan inzetten om deze beleidsdoelstellingen en ambities te verwezenlijken. Voor de uitwerking van het grondbeleid moet een beeld gekregen worden van alle ruimtevragende beleidsterreinen. Grond is benodigd voor in ieder geval de volgende beleidsvelden: economie (detailhandel, horeca, bedrijventerreinen), groen (stedelijk gebied en natuur/landschap), mobiliteit, onderwijs, recreatie en toerisme, sport, water, wonen en zorg. Het is ook belangrijk om inzicht te krijgen in de uitgewerkte ambities die voortvloeien uit de gemeentebrede thema’s duurzaamheid, leefbaarheid, gezondheid, participatie en innovatie.
Uitwerking voor raad in 2020 Sommige beleidsvelden beschikken in 2018 over vastgesteld beleid, andere volgen in 2019 of 2020. Telkens wanneer er een nieuwe beleidsvisie wordt vastgesteld, kan het afwegingskader verder worden aangevuld. Afhankelijk van de voortgang van de beleidstrajecten, wordt ernaar gestreefd om in 2020 een uitwerking aan de gemeenteraad voor te leggen. De gemeenteraad stelt het afwegingskader op beleidsniveau vast, het college past dit kader bij locatieontwikkeling toe.
Tussentijds ook realisatie beleidsdoelen en locatieontwikkeling Het feit dat nog niet al het beleid is geharmoniseerd en er nog geen integraal afwegingskader is, wil niet zeggen dat niks gedaan kan worden aan de realisatie van beleidsdoelen en locatieontwikkeling in Meierijstad. Integendeel, zoals het nu ook al gebeurt, worden verder gegaan met locatieontwikkeling en per locatie of per ontwikkeling wordt afgewogen wat het best passend is binnen het gevoerde beleid van de gemeente. Per ontwikkeling zullen in ieder geval de volgende factoren gewogen worden om een keuze voor de vorm van grondbeleid te maken: - of de ontwikkeling past binnen de beleidsdoelstellingen en ambities van de gemeente - of er grond nodig is om de doelstelling te realiseren (denk aan hoeveel grond, grondposities, wat is de locatie) - of er vanuit de gemeente geld nodig en zo ja, beschikbaar is (of is er de wens of de bereidheid om er geld voor te reserveren, of een samenwerking aan te gaan met andere partijen en zo de financiële risico’s te delen) - wat het maatschappelijk belang is - welke financiële belangen er zijn - wat het risicoprofiel is - wat de marktontwikkelingen zijn - welke rol de gemeente wil spelen om de ambitie te verwezenlijken: actief of faciliterend of mogelijk een samenwerking.
Nieuw grondcomplex Het college is bevoegd om een weging van bovenstaande belangen te maken. Mocht alles overwegende de conclusie zijn dat de gemeente een actieve rol wil spelen om een bepaalde ontwikkeling te realiseren en daarom gronden wil gaan verwerven, dan zal dit aan de gemeenteraad worden voorgelegd in het kader van het openen van een nieuw grondcomplex.
Financiën Met het situationele grondbeleid vindt per ruimtelijke ontwikkeling een weging van factoren plaats, ook de financiën worden hierbij in kaart gebracht. Dit maatwerk maakt dat er zorgvuldige (financiële) afwegingen worden gemaakt. Het grondbeleid draagt dan ook bij aan een gezond grondbedrijf en een gezonde financiële situatie voor de gemeente.