Schijndel - In oktober start Hilma's Keuken een cyclus van 5 workshops over 'Passie voor vega'. Deze gaat door tot in de lente, zodat je een grote diversiteit aan groenten en kruiden voorbij ziet komen. Hoe stel je een goede vegetarische maalijd samen, smaakvol en met voldoende voedingstoffen. Hierbij leer je omgaan met de Vega checklist, zodat je gemakkelijk een vegetarische maaltijd samen kunt stellen. In de workshops komen diverse kooktechnieken en bereidingswijzen aan bod. Groenten, peulvruchten en granen, zuivel, het gebruik van kruiden, specerijen en andere smaakmakers staan centraal. Je maakt lunch-, hoofd- en nagerechten zodat je een volwaardige maaltijd op tafel kunt zetten. Na het koken ga je met de groep aan tafel om gezamenlijk te genieten van al dat lekkers.
Je leert je zintuigen te gebruiken bij het samenstellen van gerechten en fantasierijk om te gaan met smaken, kleuren en geuren. Met typische groenten van het herfst- en winterseizoen, zoals pompoen, pastinaak, knolselderij, witlof en diverse soorten kool, tot aan spinazie, wilde kruiden en slasoorten in het voorjaar. Je maakt lekkere stamppotten, maar ook soepen, salades, curry’s en andere verrassende gerechten. Uiteraard werk je met lokale, seizoensgebonden producten.
Je krijgt een schat aan informatie over diverse onderwerpen: o.a. basisprincipes van natuurvoeding, samenstellen van een volwaardige vegetarische maaltijd, eventuele intoleranties, verwerking van granen en peulvruchten, vetten, eiwitten en koolhydraten. Je maakt kruiden- en specerijenmengsels, ingelegde citroenen, bouillonpasta, azijn en nog meer lekkers voor in je voorraadkast. De informatie en recepten ontvang je in een reader zodat je er thuis ook mee aan de slag kunt.
De eerste 4 workshops zijn op donderdag: 7 oktober en 9 december 2021, 3 februari en 24 maart 2022. Telkens van 17.30 -22.00 uur. De vijfde workshop is overdag, hiervoor wordt gezamenlijk een datum gepland.