Samenwerkingsovereenkomst JOGG getekend (Jongeren op Gezond Gewicht)
Gepubliceerd: woensdag 14 mei 2025 13:58
Meierijstad - Een gezonde toekomst begint bij een gezonde jeugd. Gemeente Meierijstad blijft zich inzetten voor een gezonde leefomgeving voor kinderen en jongeren. Het college heeft op 11 maart besloten om de samenwerkingsovereenkomst te verlengen. Op 14 mei is deze samenwerkingsovereenkomst met JOGG (Jongeren Op Gezond Gewicht) door Rik Compagne namens het college officieel ondertekend. Meierijstad is daarmee één van de 221 JOGG gemeenten in Nederland.
Landelijk netwerk De rijksoverheid financiert JOGG om gemeenten kosteloos te ondersteunen. De samenwerking met JOGG begon al in 2010, toen nog in de voormalige gemeente Veghel. Sindsdien werkt de gemeente Meierijstad, als onderdeel van een landelijk netwerk, aan een omgeving waarin gezonde keuzes makkelijker én vanzelfsprekender worden. Want in een tijd van fastfood, schermtijd en minder beweging is dat belangrijker dan ooit. Wat is JOGG? We leven in een samenleving waarin alles voorhanden is, we worden voortdurend verleid tot het eten van te veel en vaak ongezonde voeding, terwijl technologie, zoals smartphones, fatbikes en auto's ervoor zorgen dat we steeds minder bewegen. Om deze problemen structureel aan te pakken, zetten we ons in voor een samenleving die gezonder is ingericht. Gemeente Meierijstad richt zich daarbij specifiek op de leefomgeving van kinderen en jongeren van 0-23 jaar. Want een gezonde jeugd is de basis voor een gezonde toekomst. JOGG is een netwerk van gemeenten, maatschappelijke organisaties en bedrijven. Samen maken we de omgeving van kinderen en jongeren gezonder. Daardoor groeit onze jeugd op tot een gezonde generatie. JOGG brengt een leefstijltransitie van ongezond naar gezond tot stand. De focus ligt op gezond eten, water drinken, genoeg bewegen en goed slapen. Aandacht voor deze thema’s draagt bij aan het voorkomen van overgewicht en obesitas. Gezonde wijken, kantines en scholen in Meierijstad In Meierijstad zijn al verschillende projecten zichtbaar die bijdragen aan dit doel. Scholen en kantines worden gestimuleerd om gezondere voeding aan te bieden. Wie actief meedoet, kan een speciale ‘Gezonde Locatie’-badge verdienen. Maar niet alleen op scholen en opvanglocaties, ook in de wijk stimuleert gemeente Meierijstad gezond eten en koken. Zo heeft de GGD in samenwerking met Sociaal Werk Meierijstad en de gemeente vorig jaar een koken met smaak workshop gegeven in EBC de Bloemenwijk. Gezonde buurt In de wijk De Bunders is het project Gezonde Buurt opgezet. Hier is samen met buurtbewoners een fijne en groene ontmoetingsplek gecreëerd met een calisthenicspark, een wandelroute in klaverbladvorm en zelfs een vlindertuin. Een plek waar kinderen kunnen spelen en bewegen, en buren elkaar kunnen ontmoeten.
Watertappunten Om gezond eten en drinken te stimuleren zijn in alle 13 kernen openbare watertappunten beschikbaar, zodat iedereen hier laagdrempelig gebruik van kan maken. En momenteel vindt er een proef plaats waarbij zeven buitensportverenigingen gratis fruit en een waterkoeler aangeboden krijgen om zo gezondere keuzes aan te moedigen. Het doel van de pilot is om bewustwording te creëren. Na afloop van deze proef, zal er een evaluatie plaats vinden. JOGG Team Fit speelt een belangrijke rol in bovengenoemde projecten, maar doet nog meer dan dat. Voor de jeugd zijn er diverse gratis beweegactiviteiten zoals sportinlopen en een inclusief sportaanbod. En in de vakanties wordt er een programma met activiteiten voor de jeugd opgesteld. Daarnaast ondersteunen zij bij het creëren van een rookvrije omgeving, een gezondere kantine en verantwoord alcohol schenken.
Cijfers GGD Uit de cijfers van de jeugdmonitor en de gezondheidsmonitor jongvolwassenen blijkt dat we het qua beweging in de gemeente Meierijstad aardig goed doen in vergelijking met regio Hart voor Brabant. Zo sport 86% van de jongeren in Meierijstad wekelijks, in de regio Hart voor Brabant is dat 81%. In de gehele GGD-regio zie je dat het percentage jongvolwassenen dat elke dag minimaal een half uur beweegt is toegenomen van 24% in 2022 naar 29% in 2024.
JOGG-aanpak wetenschappelijke bevestiging Uit onderzoek blijkt dat de aanpak van JOGG écht verschil maakt met blijvende veranderingen in beleid, samenwerking en bewustwording. Rik Compagne, verantwoordelijk portefeuillehouder: “De JOGG aanpak is succesvol in het creëren van gezonde omgevingen, het versterken van lokale samenwerking en het verbeteren van bewustwording rondom voeding. De aanpak heeft vooral effect als deze structureel en langdurig en op maat wordt toegepast. Dat is een enorme opgave die tijd, draagvlak, samenwerking en lef vraagt. Met het verlengen van de samenwerking blijft Meierijstad investeren in die verandering. Voor een jeugd die gezond opgroeit, en daarmee voor een toekomst die gezonder begint.