foto1
foto1
foto1
foto1
foto1

Voormalige inwoner van Schijndel Marc van Vliet realiseert uniek getijdenkunstwerk

getijdenkunstwerk 1Schijndel / Overschild - Theatergroep Tuig bouwde in 2006 in Schijndel net voor hun vertrek naar het Groningse Overschild speciaal als dank voor alle Schijndelaren hun voorstelling 'Tocht' op waarbij alle Schijndelaren deze theatrale installatie konden beleven. De Tocht ging over de oorzaak en het gevolg van menselijk handelen. Een belevingsvoorstelling waarin het publiek letterlijk zelf de touwtjes in handen had. Druppelsgewijs wandelde het publiek door een 100 meter lange tunnel gemaakt van houten palen, staaldraad, objecten en doek [zie foto's uit 2006 en impressie onder lees meer). Marc van Vliet (54) is een van de leden van Theatergroep Tuig die in totaal 17 jaren in de oude boerderij aan de Houterdsedijk heeft gewoond. Marc van Vliet is beeldend kunstenaar, theatermaker en vormgever en heeft nu wel een zeer bijzonder nieuw getijdenkunstwerk 'Zeven Streken' gemaakt, waarvan een gedeelte, 'Drie Streken', de afgelopen tijd te zien was tijdens festival 'Oeral' op Terschelling, zie foto’s.

Landmark
Het kunstwerk, wat reageert op eb en vloed, wordt opnieuw in zijn geheel als landmark 'Zeven Streken' de komende tijd herbouwd tijdens Leeuwarden culturele hoofdstad 2018. Als het aan Marc ligt krijgt wil hij daarna nog een robuustere versie gaan maken en die op plaatsen op permanente plaatsen in het wad in Friesland neerzetten.

Marc van Vliet, Tuig en Schijndel
Van origine een geboren Bosschenaar heeft Marc in totaal 17 jaar op de Houterdsedijk gewoond. Marc is autodidact in verschillende disciplines. Begonnen als vormgever. De afgelopen 18 jaar vooral bekend geworden door de locatievoorstellingen en installaties van theatergroep Tuig die zich kenmerken door de cross - over van beeld, beweging en geluid. Ze hebben veel van hun creaties gemaakt in Schijndel waarmee ze door het hele land en buitenland zijn gereisd. De laatste jaren ligt de nadruk op landschappelijke installaties, coaching van nieuwe makers en scenografie opdrachten.
Hieronder vindt u wat foto’s en een impressie van 'Tocht' in Schijndel in 2006. Op de foto’s is niet specifiek zichtbaar dat het kunstwerk op de Houterdsedijk is gemaakt. Tuig heeft destijds ook nog in Schijndel gespeeld met 'Salto Vitale' bij de opening van het Spectrum, zo laat Marc aan TVSchijndel weten. Met Marc van Vliet en daarna de gehele theatergroep Tuig (oprichting 1998) hebben wij in Schijndel gedurende 17 jaren een hele groep bijzondere kunstenaars binnen onze grenzen gehad. Hieronder vindt u een overzicht (cv) van alle zaken die Marc vanaf 1976 tot op heden heeft ontwikkeld als kunstenaar, theatermaker en vormgever. Tuig is nog steeds actief in binnen- en buitenland.

Drie Streken

Het kunstwerk dat op Oeral te zien was had een doorsnee van 18 meter met daarop een soort cylinder van vurenhouten balkjes. Bij vloed stijgen de aangebrachte drijvers in de installatie waardoor de stand van de balkjes verandert. Marc: "Een levensgroot kompas, een zonnewijzer op het strand, een cirkel van 32 windrichtingen oftewel het platform". Zo noemde kunstenaar Marc van Vliet zijn houten bouwwerk op de Noordsvaarder, dat het getij en de zonnewende duidt.
Via een loopbrug konden de bezoekers naar het kunstwerk in zee lopen. Het werk van Marc is geïnspireerd op het getij en op de zonnewende. De kunstenaar wil graag hiermee bereiken dat mensen beter naar de natuur en natuurverschijnselen gaan kijken. Niet alleen in deze onmetelijkheid. Het getijdenobject, een ontmoetingsplaats, het centrum van zeven uitgelichte windstreken. De toeschouwer bevindt zich in het middelpunt van een groot geheel. Een installatie die het landschap betrekt tot aan de horizon. Tekenen met de Zon, gebruik makend van de krachten van de Maan. De installatie zal per uur en per dag een andere kijk geven op het landschap, het wad.

Zeven Streken
In het kader van 'Leeuwarden 2018' en 'Sense of place' is 'Zeven streken' ontwikkeld om de komende jaren langs de wadden te reizen. In 'Zeven Streken' worden zeven windstreken uitgelicht door heliostaten. Deze heliostaten* staan aan de horizon en weerkaatsen de zon naar het plateau. Aan de horizon zie je vanaf het plateau zeven zonnen staan. Dit jaar tijdens Oeral stonden er drie, dus werden drie windstreken uitgelicht. De spiegels in dit project staan tot op 2 km afstand. Zeven stuks, waarbij de installatie in het centrum staat. Hiermee wordt het landschap een onderdeel van het totale werk.
Net zoals bij Glimp, waarop Zeven Streken een vervolg is, speelt de zon een hoofdrol. De basis voor deze installatie vormt de fascinatie van wat wij hier doen tussen de sterren. In het kader van 'Leeuwarden 2018' en 'Sense of place' is 'Zeven streken' ontwikkeld om de komende jaren langs de wadden te reizen. Per locatie wordt een samenhang gezocht tussen het wad, de zon, de horizon met de uitgelichte windstreken, en het getij. Een toekomstig doel is een permanente uitvoering van een Zonnewende installatie. Door middel van vaste kleine spiegels verspreid over het landschap, zal eens per jaar op 21 Juni (overgang van lente naar zomer) van af één specifiek punt de samenhang zichtbaar worden en jaarlijks een ontmoeting genereren.
* Een heliostaat is een instrument dat met behulp van een spiegel het zonlicht naar een bepaalt punt reflecteert. Helio=zon staat=statisch. Stilstaande zon. Heliostaten worden veel toegepast bij zonnecentrales om energie op te wekken.
getijdenkunstwerk 2
getijdenkunstwerk 3

Zonnewende
Op verschillende plaatsen in de wereld zijn er in de geschiedenis bouwwerken opgericht om de 'zonnen stilstand' waar te nemen en te vieren. Zeven Streken is een ontmoetingsplaats, in het centrum van zeven door de zon uitgelichte streken.

Theatergroep Tuig bracht in 2006 hun voorstelling 'Tocht'
'Tocht' is een theatrale installatie die gaat over de oorzaak en het gevolg van menselijk handelen. Een belevingsvoorstelling waarin het publiek letterlijk zelf de touwtjes in handen heeft. Druppelsgewijs wandelt het publiek door een 100 meter lange tunnel gemaakt van houten palen, staaldraad, objecten en doek. Hierin bevinden zich vele kamers waarin je steeds weer keuzes moet maken en handelingen moet verrichten. En deze handelingen hebben niet alleen betrekking op jezelf! De spelers, die zich boven de hoofden van het publiek bevinden, zullen binnen hun spel de bezoekers verleiden tot het maken van keuzes. Tijdens deze tocht zal het de bezoekers uiteindelijk duidelijk worden dat zij het zelf zijn die de gevolgen in de tunnel veroorzaken. Het landschap van de locatie is de basis voor de voorstelling. Hierin nemen we het publiek mee over weilanden, door sloten, over bruggen en in gebouwen. Deze vorm van Land-Art draagt de beeldende en muzikale handtekening van Tuig.

Tocht van TUIG
impressieen foto's voorstelling 'Tocht'
van Theatergroep Tuig in Schijndel (2006)
Tocht 1 TUIG
Tocht 2 TUIG
Tocht 3 TUIG
Hieronder een impressie van 'Saldto Vitale'
die ingezet werd bij de opening van 't Spectrum in Schijndel
Tuig impressie Salto Vitale
CV Marc van Vliet
• 1976-1980
Opleiding MTS St. Lucas te Boxtel, afdeling reclame/decor
• 1980 tot heden
Werkzaam in decorbouw, interieurbouw en grafische vormgeving voor huisinrichtingen en bedrijfsfeesten, waaronder het afscheidsspectakel van Dhr. W. Dekker Philips te Louisanne Zwitserland.
• 1981 en 1982
Stage-decor festival Pinkpop, ontwerp en uitvoering.
• 1993 tot heden
Ontwerp en uitvoering van diverse kostuums en acts voor de Wandelende Bar, een animatie act. De zeven verschillende creaties staan op de festivals en bedrijfsfeesten, o.a theaterfestival Boulevard, De Parade, Lowlands, Oerol en de Gentse Feesten.
• 1995 t/m 1998
Reizende theatervertellingen voor kinderen met paard en wagen op reizend festival De Parade.
• 1998
oprichting Stichting TUIG
• 1999
Ontwikkeling en uitvoering van de muziektheatervoorstelling 'Hoefslagwerk' tijdens Oerol festival, theaterfestival De Boulevard, Sirkus Louwert en Landgoed Nemelaer/Haren
• 2000
Ontwikkeling en uitvoering van de muzikale beeldvoorstelling 'Kippedrift'. Tijdens het Oerol festival en Festival de Parade in Den Haag, Utrecht en Amsterdam.
Ontwikkeling 'Zeetijding' ihkv Rotterdam Culturele hoofdstad 2001
Ontwikkeling beeldinstallatie 'Het WEB', premiere festival Paaspop Schijndel
• 2001
Uitvoering van 'Het WEB' bewerkt op thema voor diverse festivals; Oerol festival, ParkKunst in Alphen a/d Rijn, Brabantse Dag Heeze en Vario Mundo in Amersfoort.
• 2002
Ontwikkeling en uitvoering van de muzikale beeldvoorstelling 'Spring Levend', premiere festival Oerol Terschelling, Valkenberg Festival Breda ; Zeezicht, IJmuiden, Stadspark het Hof, Vlaardingen; Armada Festival, Nijmegen, Robodock Festival, Amsterdam.
• 2003
bewerking Springlevend naar Salto Vitale voor internationale tournee.
Festival Viva Cité in Souteville les Rouen (Fr) Festival Etcetera Amersfoort (NL), Plaza futura E’hoven (NL), ISTF Gent (B) , Festival GRAZ (A), FestArt in Libourne (Fr), Festival d'Aurillac (Fr), Lowlands Festival (NL), Festival de Rue de Ramonsville (Fr), UZ Gasthuisberg Leuven (B) en het Robodock (NL)
Ontwikkeling project 'Lopende Band' in samenwerking met Silo Theater en Hendrick-Jan de Stuntman voor Vasim in Nijmegen.
• 2004
Ontwikkeling voorstelling Tegenwind en uitvoering tijdens Terschellings Oerol, Biezenmortel [NL]
uitvoering van de voorstelling Salto Vitale : Valladolid [S], Staatstheater Oldenburg [D] Overijssel op Straat, Zwolle [NL] Boulevard Den Bosch [NL], Theater op de Markt Hasselt [B] Marktplaats Wormerveer [NL], Maden [NL]
marc van Vliet
Marc van Vliet anno 2016


Foto Keetels

Klik > website

Klik > Website

Vakmeester Guus

Klik > website

Klik > Website

Dennis van der Ven

Klik > website

Klik > Website

De Hoevenbraak

Klik > website

Klik > Website

De Verfzaak

Klik > website

Klik > Website

Lacros

Klik > website

Klik > Website

TVE

Klik > website

Klik > Website

Scootmobielen Veghel

Klik > website

Klik > Website

TVSchijndel adverteren

Klik > website

Klik > Website

IT-OK

Klik > website

Klik > Website

ANGRO

Klik > website

Klik > Website

20 FIT

Klik > website

Klik > Website

De Beddenwinkel

Klik > website

Klik > Website

PLUS

Klik > website

Klik > Website

De Nachtegaal

Klik > website

Klik > Website

The Social Club

Klik > website

Klik > Website

InSchijndel

Klik > website

Klik > Website

Copyright 2025  TVSchijndel, Je ziet ons echt overal

//