Toekomstige gemeente Meierijstad gaat voortaan onkruid milieuvriendelijk te lijf
Gepubliceerd: donderdag 16 juni 2016 14:38
Meierijstad i.o. - Onkruid dat tussen gemeentelijke tegels, klinkers en tegen trottoirbanden groeit, wordt door de drie gemeenten van toekomstig Meierijstad voortaan op een milieuvriendelijke wijze bestreden. Dit heeft te maken met strengere eisen voor onkruidbeheer en een wetswijziging vanaf 1 april 2016, die het gebruik van chemische middelen verbiedt. Schijndel, Sint-Oedenrode en Veghel hebben daarom, voorsorterend op Meierijstad, gekozen voor een gezamenlijke nieuwe aanpak. Alledrie zetten ze voortaan speciale machines in die met behulp van heet water of hete lucht het onkruid verwijderen. De drie gemeentes vinden het belangrijk dat er invulling wordt gegeven aan Social Return. Ze willen voor deze werkzaamheden dan ook mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt inzetten. Zo krijgen zij weer een plek in het arbeidsproces én dragen we bij aan een beter milieu.
Samenwerking met IBN en WSD De begeleiding wordt geheel verzorgd door sociale werkvoorzieningsschappen WSD en IBN. Om tijdig te kunnen beginnen met de werkzaamheden hebben de drie gemeenten samenwerking met hen gezocht. De gemeente Sint-Oedenrode en gemeente Schijndel werken daarbij samen met WSD en gemeente Veghel met IBN. De werkzaamheden bestaan uit het vegen van de verhardingen en het bestrijden van onkruid op verhardingen. De werkzaamheden zijn inmiddels opgestart en zowel WSD als IBN gaan de komende tijd de eigen inwoners informeren over hun manier van werken.
Wilt u helpen om onkruidgroei te beperken? Deze nieuwe aanpak van het onkruid, zonder bestrijdingsmiddelen, is een stuk lastiger. 2016 is voor ons ook een leerjaar, waarin de drie huidige gemeenten veel ervaring gaan opdoen met alternatieve onkruidbestrijding en de resultaten die ermee te halen zijn. Ook u als inwoner kunt helpen de onkruidgroei te beperken. Dit kunt u effectief doen door het gedeelte van uw straat en goot voor uw woning maandelijks te vegen, zodat onkruid minder kans krijgt. De milieuvriendelijke methode werkt het best als de oppervlakte niet vervuild is met zand of afval. U kunt helpen door de trottoirs schoon te houden en afval dat u op straat tegenkomt in een afvalbak te deponeren. Door dit zelf ook te doen zònder Roundup of andere bestrijdingsmiddelen te gebruiken, draagt u bij aan een beter milieu.
Heeft u vragen? Neem dan contact op met het Klant Contact Centrum van uw gemeente.