Opvang asielzoekers in regio (waaronder Schijndel) besproken
Gepubliceerd: dinsdag 17 mei 2016 20:00
Schijndel - Tijdens een bijeenkomst met de commissaris van de Koning hebben raadsleden van de As50 gemeentes vanavond in Boekel met elkaar gesproken over de opvang van asielzoekers. Dit omdat door de gestegen instroom en het beëindigen van tijdelijke opvang een tekort van 7200 opvangplaatsen in Brabant dreigt. Het samenwerkingsverband As50+ gemeenten bestaat uit Bernheze, Boekel, Landerd, Oss, Schijndel, Sint-Oedenrode, Uden en Veghel. Eerder besprak de gemeente Schijndel in een commissievergadering over de opvang van maximaal 300 asielzoekers. Meer achtergrondinformatie kunt u hier lezen. Uitdaging ligt niet alleen in de opvang van asielzoekers in de regio, maar ook in de plaatsing van statushouders in de gemeentes. Van de Schijndelse gemeenteraad was alleen een vertegenwoordiging van DORP-ABS en Hart voor Schijndel aanwezig. Burgemeester Jetty Eugster vertegenwoordigde het college. Syrische asielzoekers uit de noodopvang Oss zorgden voor een smakelijk buffet voor de ruim 100 aanwezigen.
De jarige commissaris van de Koning Wim vd Donk deed een dringend beroep op de aanwezige raadsleden om zich achter de taakstelling van de regio te stellen. Die impliceert een nog te realiseren opvang van 7000 plaatsen voor 2016. "We moeten dit samen doen met een reeële blik op de mogelijkheden van de gemeentes. Dit zijn mensen die wij moeten helpen. En van belang zijn ook de lange termijn perspectieven. De arbeidsmarkt in Brabant krimpt met 10.000 plaatsen per jaar. In de groep vluchtelingen zit veel potentieel. Er zijn nu al ondernemers die contact met mij zoeken en zeggen: geef mij er maar een paar, want ik kan ze goed gebruiken! Van der Donk ging ook in op de emoties die spelen. "Wij maken buitengewoon heftig protesten mee. Laten we vooral in gesprek gaan met elkaar maar niet schreeuwen want dan horen we niet wat we elkaar te vertellen hebben". De commissaris gaat ervan uit dat het allemaal gaat lukken: "Brabant zal Brabant niet zijn als het ons niet lukt". Burgemeester Buijs van de gemeente Oss ging in op de regionale opgaven. Zo moet cluster Meierijstad (Schijndel, Rooi, Veghel) 387 opvangplaatsen creeëren in 2016. Nu zijn er 300 gerealiseerd. In 2017 heeft het cluster een taakstelling van 562 plaatsen en voor 2018 een kleine 400. Wat betreft de opvang van statushouders moet Meierijstad nog 151 statushouders huisvesten. Burgemeester Buijs meldt dat er een regiovoorstel komt met een concreet verzoek over de opvang aan elke gemeente. De gemeenteraad beslist hierover. De subregio zal het voorstel niet openbaar maken. Elke gemeenteraaad bepaalt zelf haar communicatie. Feit is wel dat voor de zomer een besluit genomen moet worden.
Een woordvoerder van het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA) vertelde de aanwezige raadsleden enige feiten. Zo zijn er op het ogenblik ruim 60 miljoen vluchtelingen in de wereld, waarvan ruim 96% wordt opgevangen in de eigen regio. Het COA heeft op 17 mei 40385 mensen in opvang waaronder 16073 statushouders. "Dat zijn mensen die moeten worden opgevangen door de Nederlandse gemeente". 43% van de vluchtelingen zijn afkomstig uit Syrie. Nadat een vertegenwoordiger van Stichting Vluchtelingenwerk Boekel een korte toelichting gaf over de behoeften van de statushouder, volgde een serie van gesprekken tussen de raadsleden onderling. Aan tafels werd met elkaar van gedachten gewisseld over onderwerpen als 'Lokale opvang' en 'locaties voor vluchtelingen'. Afrondend concludeerde middagvoorzitter Heleen van de Veerdonk dat de gesprekken hebben geleid tot 'bekend maakt bemind'. "Het op de hoogte zijn van de materie is voor de toekomstige besluitvorming gemakkelijker. Vluchtelingen horen er gewoon bij!"
Er werd van de mogelijkheid tot het stellen van vragen aan elkaar geen gebruik gemaakt. Alleen burgemeester Jetty Eugster van Schijndel zal bij de eerstvolgende stuurgroepvergadering nog wel een probleem aankaarten dat ze had opgevangen bij tafel 7, waar gesproken werd met vluchtelingen: "De statushouders willen graag aan de slag: Nederlands leren, hun eigen vakbekwaamheid op peil brengen zodat ze er ook in Nederland mee aan de slag kunnen. Er blijken nog wel wat hobbels te nemen te zijn op die weg, zeker ook bij het UWV!" Het woord is nu aan de gemeenteraden in de gemeentes van de As50+, die in juni een uitspraak moeten doen over het voorstel van de subregio. TVSchijndel houdt u op de hoogte!