Analyse NOS i.s.m. Studiegroep Luchtoorlog levert voor Schijndel twee vermiste Amerikaanse vliegtuigen op
Gepubliceerd: dinsdag 03 mei 2016 10:38
Hilversum – Rondom de herdenkingsdata van 4 (Dodenherdenking) en 5 mei (Bevrijdingsdag) en bij de jaarlijkse herdenkingen van bijvoorbeeld Market Garden in deze regio zijn de omgekomen en nog niet teruggevonden oorlogsvliegers met hun vliegtuigen weer in het nieuws. De NOS besteedde er afgelopen zondag aandacht aan omdat er een analyse in Nederland is uitgevoerd in opdracht van de NOS in samenwerking met de Studiegroep Luchtoorlog 1939-1945 waaruit gebleken is dat in en rond Schijndel nog twee Amerikaanse vliegtuigen met vermiste bemanningsleden nog in de bodem liggen. In Eerde en Zijtaart en Erp (Veghel) zijn er dat nog eens drie Amerikaanse. In Sint-Oedenrode is er geen een op de kaart opgenomen die uitgesplitst in Amerikaanse, Britse, Duitse en overige en onbekende oorlogsvliegers. In heel Nederland liggen mogelijk nog 501 restanten van vliegtuigen met de stoffelijke overschotten van 1085 vermiste bemanningsleden uit de Tweede Wereldoorlog in de bodem.
Zuid-Nederland nog veel vermiste vliegers Dat blijkt uit een analyse van de NOS in samenwerking met de Studiegroep Luchtoorlog 1939-1945. Met name in Zuid-Nederland worden nog veel vliegers vermist. Ook rondom Arnhem en Nijmegen liggen mogelijk nog veel vliegtuigwrakken in de grond. Het gaat om vliegers die sinds de vliegtuigcrash vermist zijn en waarvan de locatie van de crash na de oorlog niet is afgegraven. Meer dan de helft van alle vermiste bemanningsleden zijn neergestort in de Waddenzee, het IJsselmeer of de Westerschelde. Het is in het water veel moeilijker om vliegtuigwrakken te lokaliseren en op te graven, waardoor de meeste neergestorte vliegtuigen daar nog liggen. Op de kaart die de NOS op haar website opgenomen staan de namen van 247 Duitse vliegers, 228 Amerikanen en 600 bemanningsleden die vlogen namens de Britse RAF.
De lijst is samengesteld uit de database van de Studiegroep Luchtoorlog 1939-1945, waarin bij benadering alle neergestorte vliegtuigen uit de Tweede Wereldoorlog staan vermeld. Uit die database zijn alleen de vliegtuigwrakken meegerekend waarvan de vermiste personen bekend zijn en voor zover bekend het vliegtuigwrak nog niet is opgegraven. Informatie over opgravingen zijn verstrekt door de Koninklijke Luchtmacht, Stichting ARG, Stichting ARGA, Stichting MAMF, Luchtvaart- & Oorlogsmuseum Texel en onderzoeksbureau Beobom. Desondanks is het goed mogelijk dat er vliegtuigwrakken in het overzicht staan die al zijn opgegraven tijdens de oorlog, maar waarvan geen melding is gemaakt. Vliegtuigen die zijn neergestort in de Noordzee zijn niet in het overzicht opgenomen. Op de NOS website staan ook nog per oorlogsjaar kaartjes opgenomen met de locaties van neergestorte vliegtuigen met vermisten per oorlogsjaar.