Totaal 297 bomen gerooid langs drie provinciale wegen, de meeste langs de Boxtelseweg vanwege essentaksterfte
Gepubliceerd: dinsdag 12 april 2016 16:42
Schijndel – De gemeente Schijndel kondigt deze week aan het rooien van 297 bomen op het adres Boxtelseweg 41. TVSchijndel heeft nagevraagd waarom en waar precies de bomen gerooid worden, wat voor bomen het betreffen en of er een herplantplicht is. Een woordvoerder laat vandaag in een reactie weten dat het om bomen gaat die alle eigendom zijn van de provincie Noord-Brabant. De bomen staan langs de provinciale wegen N 618, N617 en N 622. Het rooien heeft te maken met het feit dat alle essen (287 stuks) langs de Boxtelseweg (N618) dood zijn of binnenkort gaan door aantasting van de Essentaksterfte, een ziekte die wordt veroorzaakt door een schimmel. Voor de bestrijding van deze ziekte zijn nog geen maatregelen gevonden. Daarnaast worden er langs de N617 (Bosschebaan) 8 bomen gekapt (5 schietwilgen en 3 zomereiken) gekapt omdat ze al dood zijn. Langs de N622 (Schijndel-Veghel) worden er 2 zomereiken gekapt omdat ze al dood zijn. Geen van de te kappen en te rooien bomen zijn als monumentaal aangemerkt. De vergunning ervoor wordt verleend, zo laat de woordvoerder weten. Er wordt wel een herplantverplichting opgelegd. De bomenstructuur dient daarbij hersteld te worden met landschappelijke boomsoorten. In verband met de heersende ziekte worden langs de N618 geen essen herplant maar een andere passende boomsoort.
Ziektebeeld De essentaksterfte wordt veroorzaakt door de Chalara fraxinea, een schimmelsoort, en treft vooral de gewone en de smalbladige es. De meeste bomen hebben geen schijn van kans tegen de schimmel. Ervaring uit het buitenland leert dat slechts 10 tot 30 procent van de essen resistent lijkt te zijn. In Denemarken verwachten onderzoekers dat de es goeddeels uit het straat- en bosbeeld zal verdwijnen. Symptomen van zieke essen zijn verkleuring en afsterven van de bast. Door gebrek aan sap sterven ook twijgen en takken af. Een groot deel van deze bomen zal dus waarschijnlijk helemaal afsterven. Aan de hand van deze kenmerken kan met redelijke zekerheid worden vastgesteld of een es door de Chalara fraxinea is aangetast. Saneren is noodzakelijk en urgent als de veiligheid in het geding is. Uitbrekende takken kunnen een gevaar vormen, zeker langs de provinciale en gemeentelijke wegen.
Remedie Er is (nog) geen remedie tegen de essentaksterfte. Fons van Kuik van Praktijkonderzoek Plant & Omgeving, een kennisinstelling van de Wageningen Universiteit, en Jitze Kopinga van CGN/Alterra doen onderzoek naar de essentaksterfte.