foto1
foto1
foto1
foto1
foto1

Eigenschaligheid belangrijk bij noodopvang in Brabant, Sint-Oedenrode onder actief toezicht geplaatst

Status taakstelling per gemeente's-Hertogenbosch – De provincie Noord-Brabant maakt bekend dat de opvang van vluchtelingen in Noord-Brabant de ontwikkeling vereist van een gezamenlijke aanpak. Alleen zo kan een reëel zicht verkregen worden op de realisering van de taakstelling die de gemeenten en provincie hebben gekregen. Iedere gemeente moet daarbij haar verantwoordelijkheid nemen om dat van onderop en in regionaal verband in te vullen. Schijndel heeft de taakstelling voor de 2e helft van 2015 op 1 februari 2016 gerealiseerd, zo blijkt uit een overzicht van de provincie. De eerste helft van 2016 moet Schijndel 35 statushouders gehuisvest hebben waarvan er nog 28 gerealiseerd moeten worden (zie overzichten Brabants Dagblad). Sint-Oedenrode, een van de Meierijstadpartners staat onder actief toezicht. De komende periode wordt een werkwijze ontwikkeld die uitgaat van de gezamenlijke inzet van overheden, ondernemingen, burgers en organisaties, aldus de provincie. Die conclusie trekken de commissaris van de Koning en de Brabantse burgemeesters na een bijeenkomst in het provinciehuis.

Burgemeester Jetty Eugster vond het een positieve bijeenkomst liet zij via Twitter weten en vond het een "behartenswaardige boodschap van CdK van de Donk aan Brabantse inwoners en bestuurders over samen aanpakken vluchtelingencrisis". Het is de bedoeling dat de werkwijze landt in de gemeenteraden en in opzet besproken wordt met staatssecretaris Dijkhoff die op 8 april Noord-Brabant bezoekt.

tweet Eugster statushouders

Tien gemeenten onder actief toezicht
De provincie Noord-Brabant heeft tien Brabantse gemeenten onder actief toezicht staan. Dit zijn Sint-Oedenrode, Sint-Michielsgestel, Best, Woudrichem, Reusel-De Mierden, Breda, Cuijk, Nuenen, Veldhoven en Woensdrecht. Dit omdat ze er tot nu toe niet in slagen genoeg vluchtelingen met een verblijfsvergunning aan een huis te helpen. De provincie kijkt daarbij naar de grootte van de achterstand, en of afspraken meerdere keren op rij niet zijn nagekomen. De tien gemeenten moeten nu met een plan van aanpak komen. Lopen ze hun achterstand niet in, dan kan de provincie later gaan ingrijpen. Dit kan zij gaan doen door op kosten van de betreffende gemeente de vluchtelingen elders te gaan plaatsen.

Overzicht statushouders

Regionale clustering
Uitgangspunt van de werkwijze is een regionale clustering van opgaven waarbij gemeenten samen naar oplossingen zoeken. Het gaat om meer dan alleen de kwantitatieve capaciteit van de opvang maar ook om kwalitatieve aspecten als heldere procedures, integratie en werk. Daarbij zijn eigenschaligheid en draagvlak belangrijke factoren. Het proces zal door de commissaris van de Koning in coöperatie met de voorzitters van de veiligheidsregio’s worden aangestuurd. Daarbij zal ook gewerkt worden met ambassadeurs/adviseurs uit de Brabantse samenleving.

Eigenschaligheid
Het Platform Opvang Vluchtelingen (POV) zal met hen de gesprekken aangaan, er komt een vervolgbijeenkomst. In het POV werken de gemeenten, de veiligheidsregio's, het COA en de provincie samen. Tijdens de bijeenkomst werden ervaringen uitgewisseld en een beeld geschetst van de te verwachten urgente ontwikkelingen die een versnelling nodig maken. Daarbij zijn er nog veel onzekerheden waar het gaat om aantallen mensen, draagvlak en de beschikbare locaties. Het begrip 'eigenschaligheid' is daarbij belangrijk. Niet een automatisme voor grootschalige of kleinschalige opvang maar kijken naar de lokale (on)mogelijkheden met een oog op regionale samenhang. Zo zijn er bijvoorbeeld in voormalige militaire complexen in het landelijk gebied grootschalige opvang gerealiseerd die zonder noemenswaardige problemen functioneert.

- Meer achtergrondinformatie over de huisvesting van asielzoekers en vergunninghouders in Brabant
- Het Brabants Dagblad maakte recent een totaal kaartoverzicht waar statushouders vandaan komen en hoe gemeente op schema liggen met de huisvesting.

Voldoen gemeenten in Brabant aan deze taakstelling?
In 2015 moeten in Noord-Brabant ruim 4.500 statushouders een huisvesting krijgen. Op de website van het platform Opnieuw Thuis kunt u per provincie en per gemeente zien wat de actuele stand van zaken is. Deze website biedt ook de mogelijkheid om drie gemeenten met elkaar te vergelijken, bijvoorbeeld de drie Meierijstadpartners Schijndel, Sint-Oedenrode en Veghel (zie overzicht hieronder). Dit overzicht is voor Schijndel overigens enigszins afwijkend van het overzicht dat het Brabants Dagblad hierover geeft.

Platform Opnieuw Thuis Brabant c
Meierijstad volgens POT




De Verfzaak

Klik > website

Klik > Website

ANGRO

Klik > website

Klik > Website

20 FIT

Klik > website

Klik > Website

IT-OK

Klik > website

Klik > Website

Vakmeester Guus

Klik > website

Klik > Website

De Hoevenbraak

Klik > website

Klik > Website

PLUS

Klik > website

Klik > Website

Foto Keetels

Klik > website

Klik > Website

TVE

Klik > website

Klik > Website

TVSchijndel adverteren

Klik > website

Klik > Website

The Social Club

Klik > website

Klik > Website

Dennis van der Ven

Klik > website

Klik > Website

Lacros

Klik > website

Klik > Website

Scootmobielen Veghel

Klik > website

Klik > Website

InSchijndel

Klik > website

Klik > Website

De Nachtegaal

Klik > website

Klik > Website

De Beddenwinkel

Klik > website

Klik > Website

Copyright 2025  TVSchijndel, Je ziet ons echt overal

//