Themabijeenkomst om ouderenbeleid Meierijstad in nieuwe partijprogramma's te krijgen
Gepubliceerd: vrijdag 26 februari 2016 09:30
Schijndel - Een afvaardiging van de Seniorenraad Schijndel en een aantal betrokken KBO-afdelingen organiseert op maandag 14 maart een bijeenkomst met de (oude) politieke partijen van de huidige drie gemeenten en van de nieuwe gemeente Meierijstad met als thema 'ouderenbeleid Meierijstad'. Alle beleidsonderdelen van de huidige drie gemeenten die straks gezamenlijk Meierijstad gaan vormen moeten op elkaar afgestemd worden. Zo ook het ouderenbeleid. Omdat er vanaf 1 januari 2017 nieuwe bestuursvormen ontstaan zoals ook een nieuw gemeentebestuur en met de gedachte ‘regeren is vooruitzien’ heeft een werkgroep, samengesteld uit afgevaardigden van de Kring KBO-Veghel, Kring KBO-Sint-Oedenrode en de Seniorenraad Schijndel, mede namens de Kring KBO Schijndel, een notitie samengesteld waarin de belangrijkste (politieke) aandachtspunten m.b.t. het gewenste ouderenbeleid zijn opgenomen. Hieronder vindt u een aantal passages uit de notitie. Naast de uitgenodigde politici, werkgroepleden en de uitgenodigde senioren zijn andere belangstellenden welkom om in gesprek te gaan (aanmelding vóór 8 maart).
Wenselijke en noodzakelijke voorzieningen De bedoeling van deze notitie is om de politici goed op de hoogte te brengen van wat de wenselijke en noodzakelijke voorzieningen zijn voor ouderen. Vanuit deze kennis kan deze notitie een hulpmiddel zijn om vervolgens beleid hiervoor te maken en het ouderenbeleid in de nieuwe gemeente Meierijstad vorm te geven voor de komende jaren en ieders partijprogramma daarop af te stemmen. De notitie besteedt na de inleiding (zie hieronder) puntsgewijs aandacht aan ouderen in Meierijstad, huisvesting voor ouderen, welzijn en zorgvoorziening, veiligheid, maatschappelijke voorzieningen, preventieve maatregelen, het volgen van overheidsbeleid, in gesprek blijven met gemeentebestuur, samen sterker worden, gemeentelijke subsidie en alle aandachtspunten vanuit de drie toekomstige Meierijstadgemeenten Veghel, Sint-Oedenrode en Schijndel.
Inleiding ouderenbeleidnotitie In de zorg voor ouderen is veel aan het veranderen onder de noemer van 'transitie in de zorg'. Dit betekent, dat de overheid steeds meer taken delegeert naar de gemeente en steeds meer een beroep doet op de eigen verantwoordelijkheid van de burgers, onder de noemer 'Participatiemaatschappij'. De veranderingen in de zorg zijn zichtbaar door het beleid van de overheid om de senioren zo lang mogelijk zelfstandig te laten wonen in hun eigen woning, de sluiting van de verzorgingshuizen en de strengere indicatie voor opname in een verpleeghuis.
Het delegeren van taken gaat gepaard met bezuinigingen op de (thuis)zorg waardoor de burger minder snel dan voorheen in aanmerking komt voor hulp of een voorziening. Voeg bij dit alles de maatschappelijke ontwikkelingen, zoals de steeds verdergaande digitalisering (met nog steeds een groot percentage 'digibeten') - communicatiemogelijkheden - grotere groep vitale ouderen, dubbele vergrijzing - 'ontgroening' (steeds minder jonge mensen die zorgen voor ouderen) - toenemende zorgvragen, omdat mensen steeds ouder worden en daardoor ook toenemende druk op mantelzorgers - groeiende groep dementerenden – uitstervende kleine dorpskernen – minder koopkracht van ouderen, dan is het duidelijk dat ouderen de komende tijd de nodige aandacht zullen vragen.
De bovengenoemde ontwikkelingen houden in, dat een steeds grotere verantwoordelijkheid bij het gemeentebestuur komt te liggen om minimaal de basisvoorzieningen in stand te houden en hierdoor wijken en dorpskernen leefbaar te houden. Hierbij komt, dat de ouderen anno 2016 mondiger zijn dan in het verleden, goed kunnen aangeven waar hun behoeften liggen op het terrein van wonen – welzijn - zorg en ook graag zo lang mogelijk de regie over hun eigen welzijn in handen willen houden. Dit alles impliceert, dat van de overheid verwacht mag worden dat er adequate maatregelen genomen worden om deze ontwikkeling in goede banen te leiden en dat er tools aangereikt worden om doelstellingen/ verplichtingen te realiseren.
De ouderenbonden van de gemeenten Veghel, Schijndel en Sint-Oedenrode en de Stichting Seniorenraad Schijndel hebben, in overleg met Stichting Welzijn de Meierij (werkzaam in Schijndel en Sint-Oedenrode) besloten om de politieke partijen van de nieuwe gemeente Meierijstad te informeren over de veranderingen in de zorg. Dit met de intentie dat de beschreven aandachtspunten met betrekking tot het ouderenbeleid in de respectievelijke verkiezingsprogramma's herkend worden.
Het is van groot belang dat het gemeentelijk ouderenbeleid wordt ingericht vanuit een beleidskader rekening houdend met bovenstaande ontwikkelingen en met de aandachtspunten die in de notitie zijn benoemd. Samen met politici en andere geïnteresseerden naar oplossingen zoeken die het welzijn voor alle burgers en die van alle ouderen in het bijzonder in stand houden en bevorderen.
Aandachtspunten in notitie vanuit Veghel, Sint-Oedenrode en Schijndel Veghel • Multifunctionele accommodatie voor opleiding – voorlichting – ontmoeting – ontspanning aan de Peppelhof in het centrum van Veghel. • Actief de wijk- en dorpsraden stimuleren en activeren om de leefomgeving op kleine schaal te bevorderen, zodat deze voor ouderen niet ver af komen te staan van het bestuurlijke gebeuren • Ontmoetingsplek buiten voor senioren, bijvoorbeeld Julianapark en Molenpark. • Opzetten van een stadshobbywerkplaats, bijvoorbeeld in de kelder van de Blauwe Kei. Sint-Oedenrode • Behoud van het zwembad in Sint-Oedenrode is van vitaal belang voor ouderen: bewegen is gezond, zeker voor ouderen. Ook voor de geestelijke gezondheid is bewegen zeer belangrijk. Aangetoond is dat bewegen preventief werkt ter voorkoming van dementie en depressiviteit. Zwemmen is een bewegingsactiviteit die tot zeer hoge leeftijd uitgevoerd kan worden, dit in tegenstelling tot andere sporten. Regelmatig maken circa 500 ouderen gebruik van het zwembad. Maar niet alleen voor ouderen is zwemmen van groot belang. Leren zwemmen is een onderdeel van de opvoeding, zodat een zwembad ook voor jonge gezinnen van groot belang is. Een zwembad biedt voor iedereen een gezonde en gezellige omgeving om te sporten. • Mogelijkheden creëren voor ontmoeting op wijk- en dorpsniveau, In de wijken Kienehoef, Cathelijne en Kinderbos zijn hiervoor nu nog geen mogelijkheden. De ontwikkeling van een multifunctioneel centrum in de Kienehoef biedt hiervoor een oplossing. Schijndel • Vanuit Schijndel zijn geen urgente punten te benoemen, omdat hier al jaren gewerkt wordt met door de Seniorenraad Schijndel gesloten convenanten ‘prestatieafspraken’ met gemeente, woningbouwvereniging, zorginstellingen en apothekers. • Wel wordt benadrukt dat het huidige voorzieningenniveau (zoals de vier woonservicepunten) gehandhaafd dient te worden gelet op de steeds grotere behoeften hieraan. • De Seniorenraad Schijndel adviseert om jaarlijks een seniorenwijzer uit geven op het • niveau van de drie gemeenten.
Programma themabijeenkomst maandag 14 maart 19.30 Inloop, ontvangst met koffie en thee 20.00 Verwelkoming en opening 20.10 Presentatie 'ouderenbeleid Meierijstad' 20.30 Reacties op en vragen over de presentatie 21.00 Pauze: gelegenheid om vragen schriftelijk in te dienen 21.30 Discussie over bepaalde thema's 22.15 Sluiting van de avond
Aanmelding Mocht u ook als belangstellende aanwezig willen zijn dan stelt de organisatie het op prijs als u van tevoren aangeeft met hoeveel persoenen u aanwezig bent. Graag uw reactie mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. (vóór 8 maart 2016).