
Regio - Versterken van samenwerking met mantelzorgers loont. Meer betrokken mantelzorgers, meer mogelijkheden voor zorg en ondersteuning voor cliënten en meer werkplezier voor medewerkers. Dat zijn de grootste winstpunten voor Vivent die werkt aan het versterken van het samenspel tussen beroepskrachten en mantelzorgers.Die conclusie trekken Vilans en Movisie, de uitvoerders van programma In voor Mantelzorg, in hun eindrapportage die naar de Tweede Kamer is verstuurd. Vivent is werkzaam in de gemeenten Boxtel, Haaren, 's-Hertogenbosch, Schijndel, Sint-Michielsgestel, Vught en Vlijmen. Bij Vivent werken bijna 1500 mensen en ruim 700 vrijwilligers.
Binnen 'In voor Mantelzorg' werkte Vivent, als één van diverse zorgorganisaties, een jaar lang aan een betere samenwerking tussen beroepskrachten en mantelzorgers. De belangrijkste resultaten zijn geboekt als het gaat om gelijkwaardiger samenwerking, een visie op het samenspel en een sterkere positie van mantelzorgers. Vivent heeft gewerkt aan een cultuur waarbij meer ruimte is voor inbreng van mantelzorgers. Ook de werkwijze houdt nu meer rekening met mantelzorgers in bijvoorbeeld zorgplannen en overleg.
Taal en houding zijn essentieel.
In voor Mantelzorg heeft een aantal geleerde lessen opgeleverd. Zo is het belangrijk dat de hele organisatie – van bestuur tot facilitaire dienst- oog heeft voor mantelzorgers, dat medewerkers en mantelzorgers met elkaar in gesprek gaan over wie wat kan doen en hun beelden over samenwerking delen. Ook blijkt dat taal en houding essentieel zijn. Cecil Scholten, programmaleider: ‘Dan gaat het bijvoorbeeld om de vraag: hoe spreek ik een mantelzorger aan? Een mantelzorger ‘inzetten’ voor de zorg sluit niet aan bij de motivatie die mensen hebben om hun naaste te helpen. Zo’n uitdrukking roept vooral weerstand op.’
Het vervolg.
In voor Mantelzorg loopt nog tot de zomer van 2016. Er komt een digitaal werkboek met instrumenten en tools die zorgorganisaties kunnen benutten. Op www.invoormantelzorg.nl zijn de aanpak van alle deelnemende organisaties en praktijkervaringen te vinden ter inspiratie. Vivent is blij dat het contact met de mantelzorg nog verder verbeterd is. ‘We willen de mantelzorger niet alleen betrekken bij de zorg, maar onze zorg gaat ook uit naar de mantelzorger zelf. Dit traject heeft ons hiervoor nieuwe inspiratie gegeven,’ zegt Monique van Gerwen, manager Zorg en Behandelteams bij Vivent.
In voor Mantelzorg.
In voor Mantelzorg zet in op het versterken van de samenwerking tussen beroepskrachten en mantelzorgers met verandertrajecten in 80 organisaties uit verschillende zorgsectoren. In voor Mantelzorg ging van start in april 2014, de trajecten zijn afgerond in het najaar van 2015. Er zijn 3000 medewerkers en managers bereikt en 6.000 mantelzorgers. De uitvoering is in handen van Vilans en Movisie. Inhoudelijk sluit In voor Mantelzorg aan bij de beleidsbrief ‘Versterken, verlichten en verbinden’ van staatssecretaris Van Rijn (20 juli 2013). De drie beleidsdoelen die daarin centraal staan, vormen de leidraad voor de inhoud van het programma.
Vivent - Nu is van u.
Vivent staat bekend als dé zorgexpert in ’s-Hertogenbosch en omgeving. Met onze expertise bieden we bij u thuis en vanuit onze woonzorgcentra de beste zorg. Elke dag opnieuw zijn we geïnteresseerd in hoe het met u gaat, wat u wilt en wat er mogelijk is. Overleg tussen onze professionals en u is de basis voor goede zorg. U beslist zelf hoe u uw zorg wilt invullen. Wij hebben de mensen, de kennis, de ervaring en de technologie in huis om u te helpen het beste uit uw dag te halen. Samen met u beleven we mooie momenten.