Nieuw ondernemersplatform POM presenteerde haar economische visie voor Meierijstad
Gepubliceerd: donderdag 26 november 2015 15:12
Sint-Oedenrode - Afgelopen maandag 25 november diende het nieuwe Platform Ondernemers Meierijstad haar wensen in bij de diverse Meierijstadpolitici in wording middels een position paper 'Ondernemen in de nieuwe gemeente Meierijstad'. Deze politici waren op uitnodiging van VMK Veghel bij elkaar in de Knoptorenkerk in Sint-Oedenrode met als thema 'Meet the Majors'. De ondernemersverenigingen van Schijndel, Sint-Oedenrode en Veghel hebben onlangs het Platform Ondernemers Meierijstad opgericht en presenteerden afgelopen maandag hun economische visie. In die visie vragen ze aandacht voor allerlei zaken op het gebied van samenwerking, werkgelegenheid, veiligheid, onderwijs en vestigingsklimaat. Als het aan het PON ligt komt er een bij de vorming van een nieuwe Meierijstadcollege een aparte wethouder voor ondernemerszaken die hun belangen behartigt. Foto's ontvangen van POM
Collegesamenstelling Meierijstad Een aanstelling van een aparte wethouder voor ondernemerszaken laat meteen de keuze zien die naar het oordeel van het POM gemaakt moet worden om zich als nieuwe Meierijstadgemeente duidelijk als ondernemersgemeente te profileren. Hiervoor wil het POM ook duidelijk deskundige ambtelijke ondersteuning krijgen. Ook van de kant van de ondernemers, bleek tijdens de bijeenkomst, moet in het kader van de Participatiewet een actieve bijdrage geleverd worden. De Meierijstadpolitici in spe verwachten dat door het POM actief stageplekken aangeboden gaan worden. Soms een open deur maar uit het position paper blijkt dat de ondernemers graag goede bereikbaarheid, openbaar vervoer, veilige en schone bedrijfsterreinen willen en onderwijs dat is afgestemd op het bedrijfsleven en ook een goed woonklimaat voor de werknemers is iets wat de nieuwe gemeente voor ogen moet hebben. Het POM wil daarover graag met het nieuwe gemeentebestuur een convenant te sluiten. Daarin zou kunnen komen staan dat het POM gesprekspartner is voorafgaand aan besluitvormingen over bijvoorbeeld de begroting. Hieronder vindt u de letterlijke samenvatting uit het aangeboden position paper. Het Platform Ondernemend Meierijstad: - is een samenwerkingsverband van het georganiseerde Veghelse bedrijfsleven verenigd binnen de ondernemersverenigingen CVO, VMK en EBK, het georganiseerde bedrijfsleven in Schijndel verenigd binnen ondernemersverenigingen SNO en OCS en het georganiseerde bedrijfsleven in Sint-Oedenrode verenigd in BtB Sint-Oedenrode en BBN+K - vertegenwoordigt in totaal 900 bedrijven - vertegenwoordigt zowel grote, internationale en nationale bedrijven met hoofdkantoren op het grondgebied van de nieuwe gemeente Meierijstad (o.a. Vanderlande, Jumbo Supermarkten, Mars Nederland, Sligro Food Group, FrieslandCampina DMV, BAS Groep, Udea, Maison van den Boer, Hutten, Fransen Gerrits, Van den Bosch Transport, Berco, Ahrend, van Hout Duthler, Camping Sport de Wit) als ook een omvangrijk aantal MKB-bedrijven - vertegenwoordigt bedrijven met in totaal ruim 27.000 werknemers binnen de gemeentegrenzen (en een 3-voud hiervan buiten de gemeentegrenzen) waarvan een groot deel woonachtig is binnen de gemeentegrenzen van de gemeenten Veghel, Schijndel en Sint-Oedenrode.
Samenvatting: “Ondernemen in de nieuwe gemeente Meierijstad”
Het onderscheidende element van de gemeente Meierijstad is ondernemerschap. "Ondernemen" biedt kansen en voegt waarde toe. Daarom moet deze eigenschap ook een prominente positie krijgen binnen de gemeente Meierijstad: niet alleen in haar ambities en plannen, maar ook in haar dienstverlening en organisatie. In deze position paper geeft het georganiseerde bedrijfsleven in de gemeente Meierijstad - verenigd in het Platform Ondernemend Meierijstad (POM) - de voornaamste thema’s aan om goed en toekomstgericht te kunnen ondernemen in de gemeente Meierijstad. Daarnaast roepen wij de gemeente(n) hierbij ook op om samen met het bedrijfsleven invulling te geven aan de "ondernemersparagraaf" van de nieuwe gemeente Meierijstad en hierop ook haar organisatie en dienstverlening in te richten.
Gemeentelijke economische agenda, organisatie en dienstverlening De gemeentelijke economische agenda, organisatie en dienstverlening dient afgestemd te worden op versterking van de ondernemingen en het ondernemerschap in de gemeente Meierijstad. De economische agenda moet samen met ondernemers worden opgesteld. Uit de agenda moet ambitie spreken, maar ook realisme. Ondernemersvraagstukken, de ondernemersagenda en –thema’s dienen integraal, in teams met vertegenwoordigers van verschillende gemeentelijke afdelingen en gebaseerd op het onderwerp/thema aangepakt te worden. Niet de huidige gemeentelijke structuur van afdelingen, maar de externe vraag en behoefte is leidend voor de inrichting van de organisatie van de gemeente Meierijstad. Er wordt een wethouder specifiek belast met “ondernemerszaken” en de gemeentelijk organisatie bestaat uit voldoende, kwalitatief goed en ondernemersgericht personeel om samen de ondernemersagenda en ambities te verwezenlijken. De samenwerking tussen het georganiseerde bedrijfsleven en de gemeente Meierijstad wordt bekrachtigd door een convenant te sluiten waarin alle afspraken omtrent de samenwerking zijn vastgelegd. Het POM is een gesprekspartner voorafgaand aan de besluitvorming en maakt onderdeel uit van het beleidsvormingsproces en de begrotingscyclus.
Bereikbaarheid De bereikbaarheid en centrale ligging van de bedrijventerreinen in de gemeente voor goederen- en vrachtvervoer is één van de redenen van de grote groei van het bedrijfsleven en de vestiging van een aantal grote, internationale bedrijven. De bedrijventerreinen bevinden zich op het knooppunt van belangrijke verbindingswegen. De bedrijventerreinen bereikbaar houden en de bereikbaarheid van bedrijventerreinen optimaliseren is van groot belang voor huidige ondernemers, het onderscheidende vermogen van het bedrijfsleven en het aantrekken van nieuwe bedrijven en werknemers. De bereikbaarheid per Openbaar Vervoer is hierin ook erg belangrijk: niet alleen om werknemers een alternatief te bieden voor het reizen per auto, maar ook om de bedrijven en scholen in de gemeente goed bereikbaar te houden voor werknemers, stagiaires en leerlingen.
Veiligheid Schoon, heel en veilig is het uitgangspunt voor een veilige bedrijfsomgeving. Bedrijven kunnen in een veilige bedrijfsomgeving goed opereren en werknemers komen graag naar het bedrijf op het moment dat ze zich in het bedrijf en op de weg ernaar toe veilig voelen. Ondernemend Meierijstad wil dan ook een veilige bedrijfsomgeving behouden en waar mogelijk verder verbeteren. Alle bedrijventerreinen in de gemeente Meierijstad zijn voorzien van camerabeveiliging. Hierdoor is een veilig vestigingsklimaat voor ondernemers en werknemers gecreëerd dat tenminste gehandhaafd moet worden en waar mogelijk verbeterd. Overlastsituaties, criminaliteit en verkeersonveiligheid worden in samenwerking tussen politie, brandweer, gemeente en ondernemers aangepakt.
Werkgelegenheid en onderwijs Met ruim 42.000 arbeidsplaatsen heeft het bedrijfsleven een forse werkgelegenheidsfunctie. Door verregaande automatisering, de vergrijzing, het inzetten op inzetbaarheid van personeel, regionale mobiliteit, internationalisering en flexibilisering van de arbeidsmarkt, de Participatiewet en andere ontwikkelingen gaat onderwijs en arbeid de komende periode veranderen. Om de sterke concurrentiepositie van het - veelal arbeidsintensieve - bedrijfsleven te handhaven, moeten we gezamenlijk inzetten op een optimale afstemming tussen onderwijs en arbeidsmarkt, gefaciliteerd door de overheid. Om jongeren na hun studie terug te laten keren naar de gemeente Meierijstad is het bieden van stageplekken en leer-/werkplekken op alle niveaus en in prominente sectoren van groot belang. Samen met het onderwijs worden startende ondernemers opgeleid – die gecoacht door ondernemers uit de gemeente – zorgen voor nieuwe bedrijvigheid en werkgelegenheid in de gemeente Meierijstad. De samenwerking met HBO en WO-onderwijs wordt geïntensiveerd en huisvesting van een dependance van een HBO/WO-instelling gelieerd aan de sterke agro&food- en logistieke sector in Meierijstad is één van de speerpunten. Ondernemers verkennen gezamenlijk de mogelijkheden om iedereen die wil werken – met name ook mensen met een achterstand tot de arbeidsmarkt – die kans te geven.
Vestigingsklimaat Een aantrekkelijk vestigingsklimaat is een essentiële randvoorwaarde voor bedrijven om zich te vestigen in een gemeente. Bedrijventerreinen die voorzien zijn van glasvezel en beveiliging, goed ontsloten zijn, waar een actief parkmanagement aanwezig is en waar ruimte is voor ondernemers om te groeien en te ontwikkelen en waar een goede samenwerking tussen partijen is, zijn enkele elementen die hieraan bijdragen. Daarnaast dienen er voldoende voorzieningen en woonruimte voor werknemers aanwezig te zijn, zodat werknemers ook graag in de gemeente willen wonen en verblijven. Binnen de verschillende kernen van de gemeente Meierijstad wordt ruimte geboden voor uitbreiding van bedrijven tot een bepaalde omvang. Dit werkt bevorderend voor de werkgelegenheid en het sociale klimaat. Gezamenlijk gaan we ons inzetten om de gemeente Meierijstad te promoten als werkgelegenheids- en woongemeente.
Samenwerking Samenwerking is de basis en kracht van ondernemend Meijerijstad. De komende periode richten we ons op nog betere samenwerking in de nieuwe gemeente Meierijstad en binnen AgriFood Capital. Samenwerking gaat om geven, nemen en delen om gezamenlijk meerwaarde te creëren.
In het herindelingsontwerp voor de gemeente Meierijstad is het volgende opgenomen: "Het is 2025: een gemeente met een missie en ambities In het belang van haar inwoners, bedrijven, instellingen en verenigingen is een ambitieuze en bestuurskrachtige gemeente noodzakelijk. Elke inwoner telt mee en kan mee doen binnen sterke sociale netwerken en een rijk vrijwilligers- en verenigingsleven. Meierijstad maakt zich samen met het bedrijfsleven sterk voor een gezonde lokale en regionale economie met voldoende werkgelegenheid. Food is de verbindende factor: de productie in het buitengebied, de voedingsindustrie en nieuwe productontwikkeling. In Meierijstad is het genieten in de vele restaurants en op de terrassen. De beroepsbevolking is aan het werk. Wonen en werken in Foodcapital trekt jeugd aan. Er is een goede ruimtelijke balans tussen werken, wonen en leven. Meierijstad koestert de unieke waarden van natuur, landschap, cultuur en onderwijs."