CDA Meierijstad i.o. aan de slag met breedband in de regio – infoavond op 15 juni
Gepubliceerd: woensdag 03 juni 2015 16:48
Schijndel - De CDA-afdelingen Schijndel, Sint-Oedenrode en Veghel pikken het signaal op van AgriFood Capital om de mogelijkheden voor breedband in de hele regio uit te rollen. De drie CDA’s organiseren hierover binnenkort een informatieavond voor dorpsraden, burgers en politiek, iedereen is welkom. Deze informatieavond vindt plaats op maandag 15 juni in café/zaal ’t Hooghuys aan de Kapelstraat 46 in Eerde, aanvang 20.00 uur. Spreker is onder meer Bart Claassen, voorzitter van BreedBandBrabantBreed. Ook vertellen vertegenwoordigers van de dorpsraad Wijbosch en Marcel Aarts van ZLTO (dorpskern Nijnsel) over hun bevindingen.
Nog niet overal glasvezel en dus breedband In grote delen van de nieuw te vormen gemeente Meierijstad ligt op dit moment glasvezel. Dit is echter nog niet in de gehele nieuwe gemeente zo. Bereikbaarheid is van groot belang zeker de digitale bereikbaarheid. Het is niet voor niets dit bij verschillende organisaties zo hoog op de agenda staat. Zo ook bij CDA Schijndel. Ons buitengebied heeft op vele plekken nog geen breedband verbinding.
Breedbandbrabantbreed – situatie per gemeente in kaart gebracht AgriFood Capital presenteerde onlangs het rapport 'Breedbandbrabantbreed' met kant- en klaar-adviezen voor een regionale aanpak voor het realiseren van een fijnmazig glasvezelnetwerk. Zie hieronder de extra achtergrondinformatie hierover. Afgelopen jaar heeft AgriFood Capital de actuele situatie per gemeente in kaart gebracht. Onderzocht is welke woningen/bedrijven alleen een telefoonaansluiting of een coaxaansluiting hebben en welke een glasvezelaansluiting. Ook is onderzocht waar welke initiatieven gaande zijn om de aanleg van breedband te versoepelen. En er werden gesprekken gevoerd met verschillende dienstaanbieders. Uit de totale inventarisatie bleek dat er meer dan 3000 woningen/bedrijven zijn die alleen een telefoonlijn hebben en dat bijna 2500 woningen/bedrijven een coaxkabel hebben. Gezien de grote betrokkenheid, het politieke draagvlak en de toenemende behoefte in de gebieden waar nog geen breedbandinfrastractuur bestaat, is de conclusie van AgriFood Capital dat er nu volop kansen aanwezig zijn om het rapport 'Breedband Brabant' breed uit te rollen.
Iedereen welkom CDA Meierijstad pakt dit nu op met de bijeenkomst op 15 juni, waarbij iedereen uit Schijndel, Veghel en Sint-Oedenrode welkom is.
Ontsluiting Noordoost-Brabant door glasvezel in open netwerk[d.d. 02-04-2015] De regio Noordoost-Brabant ontsluiten via regionale aanpak door glasvezelverbinding in een netwerk dat open is voor alle dienstenaanbieders. Dat is de conclusie van het onderzoek van AgriFood Capital naar een toekomstbestendig breedbandnetwerk in de regio. Het eindrapport met de titel #breedbandBrabantbreed werd op 2 april door Bart Claassen, voorzitter van de kopgroep Breedband officieel overhandigd aan wethouder Margriet Brauner, voorzitter van het Portefeuillehoudersoverleg van de Regio Noordoost Brabant. Foto: overhandiging rapport met als ambitie Brabant verglazen. Het rapport omvant kant-en-klaaradviezen voor een regionale aanpak.
In 2020 is AgriFood Capital de topregio in agrifood. Een goede infrastructuur voor breedband is hiervoor een belangrijke basisvoorziening. Een glasvezelnetwerk biedt de beste mogelijkheden vanwege de kwaliteit, capaciteit en betrouwbaarheid. In Noordoost-Brabant is een glasvezelverbinding nog niet in alle delen van de regio aanwezig. Het ontsluiten van de gehele regio is belangrijk voor de vitaliteit en de leefbaarheid, inclusief onderwijs en zorg. Maar ook voor de economische impuls van (agrarische) bedrijven en recreatieve bedrijven in de buitengebieden.
Open netwerk In opdracht van AgriFood Capital heeft de kopgroep Breedband de actuele fysieke infrastructuur voor breedband in de regio in kaart gebracht. Dit onderzoek is een eerste stap naar een toekomst-bestendige voorziening binnen AgriFood Capital. De inventarisatie laat o.a. zien dat van de in totaal 300.000 adressen in Noordoost-Brabant ca. 20.000 adressen slechts een koperaansluiting hebben. Deze adressen bevinden zich voornamelijk in het buitengebied, verspreid over diverse gemeenten. Om daarnaast een glasvezelnetwerk aan te leggen, is het advies om dit traject regionaal op te pakken. De kopgroep concludeert verder nog dat de enige acceptabele variant voor dit gebied een open netwerk is, d.w.z. een netwerk dat voor alle dienstenaanbieders open staat. In tien gemeenten lopen momenteel initiatieven op dit terrein. Op 2 april werden de onderzoeksresultaten door Bart Claassen, voorzitter van de kopgroep Breedband, officieel overhandigd aan de voorzitter van het Portefeuillehoudersoverleg Economische Zaken van de Regio Noordoost Brabant, wethouder Margriet Brauner.
Brabant breed Een uitgebreid en fijnmazig glasvezelnetwerk in de gehele regio draagt bij aan het realiseren van de strategische doelen van AgriFood Capital. Een breedband aansluiting wordt inmiddels beschouwd als een min of meer normale basisvoorziening. Het onderzoek in Noordoost-Brabant kan dienen als blauwdruk voor andere regio’s in Brabant en verder. De kopgroep Breedband adviseert om de inventarisatie Brabant breed uit te voeren.
Het volledige onderzoeksrapport van AgriFood Capital kunt u via deze link raadplegen.