Provincie moet structureel tekort op gemeentelijke begroting voorkomen
Gepubliceerd: woensdag 14 mei 2014 15:46
Brabant / Schijndel - Met ingang van het begrotingsjaar 2015 geldt voor alle Brabantse gemeenten en gemeenschappelijke regelingen het nieuw vastgestelde Gemeenschappelijk Financieel Toezichtkader (GTK) 'Kwestie van evenwicht!'. Daarin is vastgelegd hoe het college van Gedeputeerde Staten invulling geeft aan het financieel toezicht. Het nieuwe toezichtkader brengt vooral een actualisatie vanwege aanpassingen in de Gemeentewet en vervangt daarmee het vorige kader uit 2008. Het rijksbeleid is erop gericht de verantwoordelijkheid neer te leggen daar waar die hoort, namelijk het liefst op een zo laag mogelijk niveau. Het is daarom aan de provincies en gemeenten in Nederland om ervoor te zorgen dat zij zelf hun financiën op orde houden. Elke provincie en gemeente moet werken aan een zo gezond mogelijke financiële situatie en heeft daarbij de verantwoordelijkheid te zorgen voor een begroting die 'structureel en reëel in evenwicht' is. De gemeente Schijndel sloot het begrotingsjaar 2013 af met een positief saldo van 579.317 euro zo werd onlangs bekend.
Financieel toezicht De doelstelling van het financiële toezicht is dan ook bij te dragen aan het voorkomen dat een gemeente of provincie met een structureel tekort op de begroting te maken krijgt wat zij zelf niet kan oplossen. Bij wet is geregeld dat Gedeputeerde Staten (GS) in elke provincie toezicht houden op de ontwikkeling van de financiële positie van gemeenten. Voor het financieel toezicht op de provincies is de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) verantwoordelijk. De minister van BZK heeft ook een rol als systeemverantwoordelijke voor de financiële verhoudingen.
Hulp andere gemeenten Omdat zich altijd situaties kunnen voordoen waarin het niet lukt om het evenwicht binnen de begroting te bewaren c.q. te herstellen, bestaat voor een gemeente de mogelijkheid om dan een beroep te doen op de hulp van de andere gemeenten in Nederland (het zgn. artikel 12 Financiële Verhoudingswet traject). Voor de provincies bestaat geen collectieve achtervang. U kunt het Gemeenschappelijk Financieel Toezichtkader: Kwestie van evenwicht! [april 2014] via deze link inzien.