Molen De Pegstukken geopend tijdens Nationale Molendag
Gepubliceerd: donderdag 08 mei 2014 07:24
Landelijk / Schijndel – De Nationale Molendag vindt dit jaar aanstaande zaterdag 10 en zondag 11 mei plaats. In dit weekend draaien bijna alle molens van Nederland en zijn ruim 950 molens open voor bezoek. Het thema voor dit jaar is 'Ontdek je molen' waarbij activiteiten voor kinderen centraal staan. Molen De Pegstukken gebouwd in 1845 te Schijndel is aanstaande zaterdag 10 mei van 10.00 tot 16.00 uur geopend, de molen draait en u kunt een rondleiding krijgen door de molen. Hieronder wat informatie over De Pegstukken.
Nationale Molendag 2014 Molens kunnen heel veel zoals meel malen, water pompen, olie persen of hout zagen. Nationale Molendag is een mooie gelegenheid om te ontdekken hoe dit in zijn werk gaat, dus noteer deze data in je agenda en bezoek één van de geopende molens. Het volledige programma staat op deze website [zie hieronder].
Gratis Doe-boekje Tijdens de Nationale Molendag kunt u een gratis Doe-boekje ontvangen. Het boekje staat vol met leuke molenspelletjes, kleurplaten en molenweetjes en is voor zowel jonge als oudere kinderen geschikt.
Wat is Nationale Molendag? Op 6 oktober 1973 begonnen molenaars met de Nationale Molendag. Sinds 1974 wordt het evenement elk jaar gehouden op de tweede zaterdag van mei. Het is een dag waarop zoveel mogelijk molens draaien. De Molendag is inmiddels uitgegroeid tot hét jaarlijkse molenevenement. Naast het draaien en malen met molens worden op een groot aantal molens allerlei activiteiten georganiseerd, van pannenkoeken bakken tot muziekfeesten. Ruim 700 molens nemen nu deel aan de Molendag en er worden gemiddeld meer dan 50.000 bezoekers ontvangen. De Hollandsche Molen heeft de ambitie de Nationale Molendag uit te breiden tot minimaal 800 deelnemende molens en 100.000 bezoekers in 2014.
BankGiro Loterij Sinds 2001 is De Hollandsche Molen beneficient van eerst de Sponsor Loterij en later de BankGiroLoterij. In totaal ontving de vereniging bijna 3 miljoen euro aan reguliere bijdragen en meer dan anderhalf miljoen euro aan incidentele bijdragen voor het Jaar van de Molens 2007. In 2011 ondersteunt de BankGiroLoterij de Nationale en de regionale molendagen in Nederland. Deze dagen zijn samengebracht onder de overkoepelende naam de BankGiroLoterij Molendagen. Naast deze molendagen ondersteunt de BankGiroLoterij ook de BankGiroLoterij Molenprijs. Deze publieksprijs wordt ieder jaar uitgereikt aan de molen met door het publiek als beste beoordeelde restauratie of herstelplan. De BankGiroLoterij is daarmee dé private financier van molens en het molenbehoud in Nederland.
[Foto: Marcel Stroo]
Geschiedenis Molen De Pegstukken in Schijndel De molen is vanaf de bouw in 1845 tot de eigendomsoverdracht aan de gemeente in 1967 eigendom geweest van de familie De Backer. In dat jaar werd de molen verkocht vanuit de nalatenschap van mevr. De Backer-Hermes. Vlak na de aankoop liet het gemeentebestuur de molen grondig restaureren. Dankzij deze actie is de molen voor het nageslacht behouden gebleven.
Naam: De Pegstukken Adres: De Pegstukken 27, 5482 GC Schijndel Plaats: Schijndel Gemeente: Schijndel Provincie: Noord-Brabant Eigenaar: Gemeente Schijndel Molenaar: A. Dekker en R. Pijnenburg Categorie: Windmolen Type: ronde stenen beltmolen Functie: korenmolen Inrichting: 1 koppel maalstenen Bouwjaar: 1845 Type: ronde stenen beltmolen Vlucht: 25,25 m. Wieksysteem: Oud-Hollands
Binnenroede: 25,25 m., ijzer, gelast, fabr. Derckx te Beegden, nr. 37, bouwjaar 1970 Buitenroede: 25,25 m., ijzer, gelast, fabr. Derckx te Beegden, nr. 36, bouwjaar 1970 As: gietijzer, fabr. L.I. Enthoven & Co. te 's Hage, nummer en bouwjaar onbekend (onder vulstukken), lengte 4,74 m. Vang: Vlaamse blokvang met vangtrommel. Bovenwiel of aswiel: 65 kammen, steek 12,2 cm. Overige molen- of aandrijfwielen: Schijfloop: 35 staven Spoorwiel: 67 kammen, steek 10,3 cm. Steenrondsels: 23 staven Overbrengingsverhoudingen: 1:5,4 Belt- of stellinghoogte: 3,20 m. Biotoop: Bedenkelijk Specificaties: Maalstenen: 2 koppel 17er kunststenen Luiwerk: sleepluiwerk De molen is vanaf de bouw in 1845 tot de eigendomsoverdracht aan de gemeente in 1967 eigendom geweest van de familie De Backer. In dat jaar werd de molen verkocht vanuit de nalatenschap van mevr. De Backer-Hermes. Vlak na de aankoop liet het gemeentebestuur de molen grondig restaureren. Dankzij deze aktie is de molen voor het nageslacht behouden gebleven.