Schijndel – WSD heeft in een brief d.d. 18 december 2013 aan de deelnemende gemeenten van de gemeenschappelijke regeling Regionale Dienst Werk en Inkomen gevraagd om een arrangement te treffen voor 2015 en 2016 (korte termijn) betreffende de rol van WSD in de uitvoering van de Participatiewet. Deze wet is vanaf 1 januari 2015 van kracht. Omdat er onduidelijkheid is ontstaan voor de korte termijn en de risico's voor de WSD, wordt er voor 2015 en 2016 een transitiearrangement aangegaan. Het college van B&W van Schijndel heeft afgelopen dinsdag 22 april een aantal besluiten hierover genomen om de komende twee jaren de WSD’ers in Schijndel te kunnen blijven voorzien van werk en inkomen. Een en ander onder voorbehoud dat de financiering door het Rijk voldoende is, omdat nog niet alle budgeten of samenstelling daarvan bekend zijn. De jaren erna wordt de situatie opnieuw bekeken.
Transitiearrangement 1. Het budget dat gemeenten ontvangen voor de zittende groep Wsw-ers één op één door te blijven betalen aan WSD. 2. WSD te voorzien van voldoende opdrachten van uit de Gemeente waardoor er voldoende werkgelegenheid blijft bestaan voor de onderkant van de arbeidsmarkt. 3. De huidige inkoop producten in het kader van de WWB te continueren voor 2015 en 2016 en in verband met het bestaansrecht van de WSD. 4. De doelgroepen 'instroom voormalige Wsw' en 'instroom voormalige Wajong' worden aangemeld bij WSD om de vrijkomende vacatures op te vullen die ontstaan door het natuurlijk verloop bij de Wsw. 5. WSD belasten met de uitvoering van Beschut Werken.
WSD ontwikkelt en bemiddelt mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt naar zo regulier mogelijk werk. Dit doen zij op dit moment voor ruim 2000 mensen in diverse functies en branches en voor meer dan 700 relaties. De werkplekken bevinden zich binnen de driehoek Den Bosch, Tilburg en Eindhoven, zowel binnen bij WSD als bij externe opdrachtgevers. WSD biedt gevarieerd werk in verschillende werkvormen aan. Daardoor is de kans groot dat we voor iedereen de juiste werkplek vinden. Het grootste gedeelte van de werknemers werkt bij de klant, maar er is ook een mogelijkheid om het werk in huis te laten uitvoeren. U kunt daarbij denken aan montagewerk en inpakwerkzaamheden.
Brabantse gemeenten WSD werkt in opdracht van 11 Brabantse gemeenten. Dit zijn: Best, Boxtel, Haaren, Nuenen, Oirschot, Oisterwijk, Schijndel, Sint-Michielsgestel, Sint-Oedenrode, Son & Breugel en Vught. WSD voert voor hen de Wet sociale werkvoorziening (Wsw) uit en verzorgt arbeidstrajecten in het kader van de Wet werk en bijstand (Wwb). Naast de gemeenten werkt WSD ook samen met het UWV.