
Nu is er een overzicht van zijn werk te bekijken in Nederland. De tentoonstelling is mogelijk dankzij de samenwerking met het Jakob Smits Museum, dat veel kunstwerken in bruikleen gaf. Ook zijn er schilderijen geleend van de Belgische senaat, die normaal gesproken hangen in het Paleis der Natie in Brussel.
Symbolistisch en expressionistisch
In 1855 wordt Jakob Smits in Rotterdam geboren. Als kunstenaar raakt hij gefascineerd door het Kempens landschap. Dat is de reden dat hij zich in Vlaanderen vestigt. Daar ontwikkelt zijn schilderstijl zich van Haags Impressionisme naar Symbolisme. Regelmatig schildert hij Bijbelse taferelen te midden van het dorpsleven van zijn tijd. Smits wil geen nostalgie, maar zoekt in de Kempen met zijn armoede en weidse heidevelden naar universele waarden. Na WO I werkt Smits steeds expressionistischer. In schilderijen met dikke, gekorrelde verflagen wil hij het licht vangen en weerkaatsen.
Ton Kalle, beeldhouwer in steen
Ton Kalle (Terneuzen, 1955) exposeert in de beeldentuin van het museum. Hij werkt voornamelijk in steen. De steen zelf is daarbij zijn uitgangspunt. Het materiaal vormt zich niet naar een idee in zijn hoofd, maar Kalle is intuïtief op zoek naar de vorm en inhoud die in de steen besloten ligt. Niet alleen het zware materiaal, maar ook de eenvoud in het werk, geven zijn beelden kracht. Kunst en natuur liggen dicht bij elkaar in het werk van Kalle. Zijn kunstwerken zijn in veel plaatsen op de wereld terug te vinden, waaronder in de Schijndel, waar sinds 2010 het beeld Sterrenkijker staat.