foto1
foto1
foto1
foto1
foto1

Schijndelaar Sebastien van Zundert neemt deel aan Prinses Christina Concours

PrinsesChristinaConcoursMeierijstad - Even een concertje pakken tussen de weekendboodschappen door? Of je juist verdiepen in muziek met workshops of misschien zelfs zélf optreden op het open podium? Alles kan in CHV Noordkade in Veghel waar het Prinses Christina Concours neerstrijkt op vrijdag 20, zaterdag 21 en zondag 22 maart. Bevlogen jonge concoursdeelnemers, waaronder Schijndelaar Sebastien van Zundert op viool, tonen hun muzikale kwaliteiten tijdens korte concertjes. Er zijn gratis toegankelijke workshops en op zondag vindt de Dag van de Toekomstmuziek plaats. De meeste activiteiten zijn gratis toegankelijk en publiek kan tussendoor gewoon in en uit lopen. Kijk voor het complete programma op de website van het Prinses Christina Concours.   Iedereen tussen de 12 en 21 jaar die een muziekstuk aardig onder de knie heeft, kan meedoen aan de klassieke muziekwedstrijd van het Prinses Christina Concours. De muzikanten geven elk een optreden van ongeveer tien minuten, dat wordt beoordeeld door een professionele jury. Na afloop ontvangt iedereen een persoonlijk advies. De winnaars van de selectierondes op vrijdag en zaterdag treden ook op tijdens de regionale finale op zondag 22 maart in CHV Noordkade in Veghel. Nieuwsgierig naar welk muziektalent de regio kent? Kom luisteren!

“Ik probeer met muziek een verhaal te vertellen”
Het deelnemersveld is gevarieerd. Jong en wat ouder, jongeren die al jarenlang muziek maken en beginners, blaas-, strijk- en toetsinstrumenten en zangers: het belooft een veelzijdig programma te worden. De vijftienjarige Bram van Helvoort uit Leende doet voor het eerst mee. “Ik speel marimba en ga best een groot risico nemen want het stuk dat ik heb gekozen, Portrait of Forest van Toshi Ichiyanagi, is heel lastig. Het is een modern stuk met noten die heel precies zijn opgeschreven maar klinken alsof ze random zijn bedacht. De eerste keer dat ik het hoorde, vond ik het verschrikkelijk. Toen ik me erin verdiepte werd het mooi. Het muziekstuk gaat over een bos. Er staan veel riedeltjes in. Daar heb ik dieren en scènes bij bedacht. Zo probeer ik met de muziek een verhaal te vertellen.” Lachend voegt hij toe: “Maar als het niet lukt om dat over te brengen op het publiek, dan kan het voor hen nog wel eens een lange zit worden.”

“Het voelt niet als een wedstrijd”
De achttienjarige Iris van Nuland uit Oss kent inmiddels het klappen van de zweep: ze doet voor de derde keer mee. Wat maakt het concours zo leuk dat ze wederom deelneemt? “De sfeer die er hangt! Het voelt niet als een wedstrijd. Mensen zijn open, niet competitief. Het concours is laagdrempelig. Doordat alle instrumenten welkom zijn, zitten er in de jury allemaal verschillende musici met andere achtergronden. Zij focussen minder op techniek, want niet iedereen speelt viool, maar letten op uitstraling en muzikaliteit. Ze geven heel ander advies. Dat is heel leuk. Ik was bijvoorbeeld altijd erg zenuwachtig, maar kreeg als feedback dat ik zo ontspannen leek op het podium. Toch fijn om te horen dat ik niet als trillend rietje op het podium sta!” 

Tien minuten vol variatie
Harpiste en zangeres Kyra Frimout (19 jaar uit Nuenen) doet zelfs twee keer mee op het concours. “Bij zang ga ik mijzelf begeleiden op harp. Omdat het kán. En omdat niet veel jongeren dat doen dus het onderscheidt mij van de andere deelnemers. Ik zing een Italiaanse aria van Händel. De aria is zeer expressief. Ik mag laten zien dat ik het heel ellendig heb.” Ze lacht. “Ook zing ik een lied van Benjamin Britten. Dat vergt weer een andere benadering van zingen. Het is een volksliedje met een mooie, speciaal voor de harp geschreven begeleiding. Op harp begin ik met Contemplation van Henriette Renié, een religieus stuk geïnspireerd op het orgel met het karakter van een gebed. De hoofdpersoon deelt als het ware haar zorgen. Het slot klinkt alsof ze ‘amen’ zegt. Heel mooi! Daarna volgt Improvisations for harp van William Mathias. Als modern stuk een groot contrast met het voorgaande. Zo toon ik twee totaal verschillende kanten van de harp en van mijn spel. In die tien minuten op het podium straks wil ik zoveel mogelijk van wat ik kan laten horen.”

Gratis workshops voor iedereen
Naast de optredens van de jonge muzikanten valt er nog veel meer te beleven op CHV Noordkade. Op zaterdag zijn er gratis toegankelijke workshops en concerten en een open podium in de Classic Express. Zondag is een dag vol van muziek, kennisuitwisseling en ontmoeting. De Brabantse Bond van Muziekverenigingen, het Prinses Christina Concours en CHV Academy, Circle of Talent organiseren de Dag van de Toekomstmuziek. Bezoekers en deelnemers kunnen genieten van de regiofinale van het Prinses Christina Concours, een concert van het Brabants Jeugd Project Orkest en een congres met verschillende workshops voor docenten, bestuurders en muzikanten. Het complete programma is te lezen op de website van het Prinses Christina Concours.

Prinses Christina Concours
Het Prinses Christina Concours is een toonaangevend platform voor talentontwikkeling in muziek en stimuleert kinderen en jongeren in hun muzikale ontwikkeling. Jaarlijks organiseert het Prinses Christina Concours onder andere een klassiek concours waar landelijk zo’n vierhonderd deelnemers aan meedoen. Jonge muzikanten treden op voor jury en publiek, krijgen feedback op hun spel, ontmoeten bevlogen medemuzikanten en maken kans op mooie prijzen. De winnaars gaan door naar de Nationale Halve Finale en misschien wel de Nationale Finale op 18 april in Den Haag.  

Regionale selectierondes
vrijdag 20 maart – 18.00 uur tot circa 21.50 uur
zaterdag 21 maart – 9.30 uur tot circa 21.00 uur
CHV Noordkade, Veghel
gratis toegankelijk

Regionale finale
zondag 22 maart, 14.00 uur                       
CHV Noordkade, Veghel
toegang € 12,50 / Jongeren / 65+ € 8,50 kaartverkoop via https://www.eventbrite.nl/e/tickets-finale-klassiek-concours-veghel-94596640097


PrinsesChristinaConcours


 

 

IT-OK

Klik > website

Klik > Website

TVSchijndel adverteren

Klik > email

Klik > Website

InSchijndel

Klik > website

Klik > Website

De Sok

Klik > website

Klik > Website

Lacros

Klik > website

Klik > Website

De Beddenwinkel

Klik > website

Klik > Website

De Hoevenbraak

Klik > website

Klik > Website

Twan Vissers

Klik > website

Klik > Website

Neutraal keuren

Klik > website

Klik > Website

Klaver

Klik > website

Klik > Website

Van Wanrooij

Klik > website

Klik > Website

Voetselect

Klik > website

Klik > Website

Easypos

Klik > website

Klik > Website

Hart

Klik > website

Klik > Website

TVE

Klik > website

Klik > Website

De Nachtegaal

Klik > website

Klik > Website

Woonwinkel

Klik > website

Klik > Website

Mutsaars

Klik > website

Klik > Website

Foto Keetels

Klik > website

Klik > Website

PLUS

Klik > website

Klik > Website

ANGRO

Klik > website

Klik > Website

Bouwman

Klik > website

Klik > Website

Copyright 2020  TVSchijndel, Je ziet ons echt overal

//