foto1
foto1
foto1
foto1
foto1

Hoe gaat het nu met .. Amy Deelen

amydeelenSchijndel - In onze nieuwe rubriek 'Hoe gaat het nu met..' zijn we benieuwd hoe het Schijndelaren die in het buitenland zijn gaan wonen vergaat. 
We starten met de Schijndelse Amy Deelen. Zij woont momenteel, samen met haar man en twee dochters, in het Spaanse Coin en runt daar een Bed & Breakfast Finca La Familia Naranja. 

Onder 'Lees meer' vindt u het gesprek dat we met Amy hadden. Waarom zijn ze verhuisd en hoe vergaat het Amy en haar gezin in het zonnige Spanje. 


Wanneer zijn jullie naar het buitenland vertrokken?

Vorig jaar, 1 september 2023.

Waarom?
Voor het werk van mijn man reisden we veel en verbleven we ook vaak al voor langere tijd in het buitenland met ons gezin. We hebben 2 dochters van bijna 4 en 5. Dit beviel ons zo goed dat we tijdens een verblijf in Barcelona een serieus gesprek kregen over verhuizen naar Spanje. Als we zouden gaan verhuizen was het voor mij belangrijk dat ik ook wat om handen zou hebben daar. Omdat mijn passie en ervaring ligt in de evenementen kwamen we al snel tot de conclusie dat we onze oren en ogen open zouden houden naar een Finca of klein hotel waar we een bed and breakfast en een eventlocatie zouden kunnen creëren. Op dat moment waren we onze eigen bruiloft in Spanje aan het organiseren en hier ging ik zo in op dat ik dacht dit is iets wat ik wil blijven doen als het goed te combineren valt met moeder zijn.

We schakelde een makelaar in die het een beetje voor ons in de gaten kon houden en zochten zelf op 
internet. Vorig jaar april planden we een week naar Spanje waarin we 8 locaties gingen bezichtigen. De locatie, onze Finca waar we nu wonen, was de allerlaatste maar we wisten het meteen; dit wordt hem. In het vliegtuig terug naar huis deden we een bod op de Finca en bij de landing kregen we direct een berichtje terug van de makelaar:  'Gefeliciteerd, jullie zijn de nieuwe eigenaren van Finca La Familia Naranja'.

Hoe ziet jullie leven in Spanje er nu uit?

Zonnig! We zijn onwijs blij dat we de stap hebben gezet. Ondertussen wonen we bijna een jaar in Spanje, hebben onze kinderen het eerste schooljaar erop zitten en spreken ze al een aardig woordje Spaans en Engels. We hebben flink verbouwd en vele extra faciliteiten gecreëerd. De Finca is up and running en de zomer en weekenden in 2024 zijn zo goed als volgeboekt. Voor volgend jaar hebben we al een groot aantal bruiloften, sport- en bedrijfsevenementen op de planning staan. Dit is heel onwerkelijk omdat dit mijn droom was, prachtige evenementen organiseren op onze eigen locatie. Daarnaast genieten we enorm van het buitenleven en proberen we ook echt tijd te maken om te genieten van alle mooie plekken in Spanje.

Hoe hebben jullie de opstart van jullie nieuwe leven ervaren?

Natuurlijk valt er altijd iets tegen, duren dingen langer of gaat het anders dan gehoopt maar ik denk dat dit een deel van het avontuur is. Maar eerlijk gezegd zijn we met onze neus in de boter gevallen en zijn we zo goed geholpen door de locals dat we dit heel positief hebben ervaren. Bij de Finca werkten 3 tuinmannen die ‘iedereen’ in het dorp kennen, ze hebben ons dan ook met alles fantastisch geholpen en behandelen ons echt als familie. Ze werkten er al tientallen jaren dus voor hen was het ook ontzettend spannend wie de nieuwe eigenaren zouden worden. Gelukkig klikt dit zo goed van beide kanten dat onze opstart vrij soepel ging. Daarnaast gaan onze kinderen naar een superfijne internationale school en hebben ze het daar super erg naar hun zin, wat natuurlijk het allerbelangrijkste is.

Wat maakt jullie nieuwe woonplek zo bijzonder voor jullie?

Het feit dat je op een plek woont waar je bijna altijd buiten kunt leven is natuurlijk al heel erg fijn. Daarnaast is het voor ons onwijs bijzonder dat we een plek hebben gecreëerd waar mensen hun
vakantie, evenement of zelfs bruiloft willen doorbrengen/organiseren.

Hoe vaak komen jullie nog in Schijndel?
De eerste maanden best wel regelmatig, om de maand wel. Natuurlijk gaat het op en neer reizen nu wat minder gemakkelijk omdat de Finca open is. Het belangrijkste om naar Schijndel te gaan is voor ons familie en vrienden. Maar tot nu toe hebben we bijna elke week nog vrienden of familie hier in Spanje over de vloer gehad. We hebben daarnaast ook erg veel geluk met onze ouders: zowel mijn ouders als die van mijn man komen vaak langs en vinden het hier heerlijk. Natuurlijk blijven we nog wel een aantal keer per jaar naar Schijndel komen, het is toch altijd weer fijn om even terug te zijn.

Hebben jullie nog veel contact met Schijndelse familie, vrienden, bekenden? Hoe onderhouden 
jullie deze contacten?

Ja, heel veel. We spreken onze vrienden en familie nog dagelijks. We hebben natuurlijk het geluk dat we hier in Spanje genoeg slaapplekken hebben om onze vrienden en familie altijd te kunnen ontvangen. Daarnaast heeft mijn man nog een bedrijf in Schijndel en ben ik nog betrokken bij onze stichting ‘Mi Amigo foundation’,  dus we blijven zeker in contact met Schijndelaren.

Is er sprake van een cultuurverschil en hoe ervaar je dat?

Het begrip ‘‘mañana ‘mañana’ is zeker niet uit de hemel komen vallen. Het zit denk ik in ons dat alles snel en gehaast moet en we worden al zenuwachtig bij de zin: dat zien we na het weekend we'.  Nou, uit mijn ervaring wordt mijn geduld hier wel op de proef gesteld. Vijftien minuten later komen bij een afspraak is hier normaal en daar maakt niemand zich druk om. Eten en drinken stond bij ons altijd al wel centraal, maar hier nemen ze het wel heel serieus. Alles gaat gepaard met veel eten, drinken en dan vooral alcohol. En alles is gericht op buiten, door het mooie weer leven we hier echt buiten.

Is er sprake van een taalbarrière, hoe gaan jullie daarmee om?

Een beetje, we merken dat er in een dorpje zoals Coín waar wij wonen maar weinig Engels wordt gesproken. We moeten ons dus echt verstaanbaar maken in het Spaans. Maar omdat dit moet leer je het ook snel. Ze zijn erg begripvol hier en hebben veel respect dat je probeert om Spaans te communiceren. Het gaat steeds beter gelukkig.

Wat was het moeilijkste aan jullie emigratie?

We hebben natuurlijk twee kleine kinderen en deze neem je mee, waardoor opa’s en oma’s de kinderen gaan missen.

Wat was het leukste?

Dat we onze droom helemaal konden gaan opbouwen in een zonnig land. De Finca die we gekocht hebben, hebben we helemaal naar onze smaak gemaakt en om dat resultaat te zien is fantastisch. Natuurlijk zijn de leuke en mooie reacties van onze gasten ook motiverend, daar doe je het voor uiteindelijk.

Als je het over mocht doen, zou je dan dezelfde keuze maken?

100% ja, ik zou niets anders doen! Ook al zit er soms iets tegen, want dat geeft je weer andere inzichten en brengt je op andere ideeën.

Wat missen jullie het meest van Schijndel?

De horeca en evenementen. Op een plek wonen waar je iedereen kent en overal bij betrokken bent en waar dit ook normaal is en weet hoe het werkt. We zijn nu natuurlijk een soort van toeristen in eigen land en moeten veel dingen nog ontdekken en aan de hand meegenomen worden. Ook wel weer leuk enerzijds natuurlijk want je verhuist om nieuwe avonturen en verandering.

Hoe zien jullie de toekomst?
We hebben nog zoveel plannen, na de zomer beginnen we met een nieuwe verbouwing van de paardenstallen die op ons terrein staan. Hier gaan we prachtige appartementen van maken.
Daarnaast zijn we druk bezig met camperplekken, we zien uiteindelijk dus een soort van mini resort voor ons waar gasten de luxe hebben van een B&B met veel faciliteiten. En natuurlijk in het 
trouwseizoen veel bruiloften  Dat is ook één van de redenen waarom we meer slaapplekken creëren, zodat het aantrekkelijk is voor bruidsparen om al hun geliefden te kunnen laten overnachten op onze locatie.

Zijn er nog dingen die je met onze lezers willen delen?

Mocht je als Schijndelaar ooit in de buurt zijn van Coín, Málaga en nieuwsgierig zijn? Het koffiezetapparaat staat altijd aan en het bier altijd koud.

Meer informatie over de B&B: www.lafamilianaranja.com
amydeelen1
amydeelen

Copyright 2024  TVSchijndel, Je ziet ons echt overal

//